רכבת ישראל ממשיכה להגביר את שיתוף הפעולה עם הסקטור הפרטי במכרזיה. ל"גלובס" נודע, כי הרכבת בשיתוף משרד האוצר החליטה להעביר את התכנון של פרויקט חשמול הרכבת לידי הזכיין שייבחר במכרז. במסגרת הפרויקט יעברו קטרי הרכבת מהנעה של מנועי דיזל למנועים חשמליים ידידותיים לסביבה, שיקבלו את האנרגיה מקו חשמל שיימתח מעל למסילות.
הפרויקט יבוצע בשיטת תכנון-ביצוע: הזכיין שייבחר יבצע גם את התכנון המפורט לפרויקט. היקפו הכספי של פרויקט חשמול הרכבת נאמד ב-1.3 מיליארד שקל. עלות התכנון נאמדת ב-5%-6% מהעלות, כך שמדובר באחד ממכרזי התכנון הגדולים שיצאו לסקטור הפרטי - כ-70 מיליון שקל.
לאחר שנתיים של דיונים אישרה באחרונה הוועדה לתשתיות לאומיות את פרויקט חשמול מערך הרכבות הארצי. בשלב הראשון יחושמלו קו ת"א-נתב"ג-מודיעין, קו ת"א-ראשון לציון מערב, הקו המהיר לירושלים (A1), ת"א-נתניה, ת"א-ראש-העין וכפר-סבא-הרצליה - 250 ק"מ בסה"כ.
למרות התנגדות של חלק מארגוני הירוקים, הוועדה לתשתיות לאומיות קבעה כי קידומה של התוכנית לחשמול הרכבת הוא תנאי הכרחי לשיפור ברמת השירות ולהמשך המעבר של נוסעים לשימוש ברכבת.
כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", חוות דעת כלכלית שהעבירה הרכבת למשרד האוצר קבעה כי הפרויקט צפוי להניב רווח של 777 מיליון אירו למשק במשך 40 שנה, לא כולל התועלת מצמצום הפחתת זיהום האוויר. מפרוטוקול הדיון בוועדה לתשתיות לאומיות עולה, כי היועץ הכלכלי של הות"ל, פרופ' עזרא סדן, קבע כי הפרויקט הוא בעל כדאיות כלכלית אפילו אם תהיה חריגה מסוימת בתקציב.
פרופ' סדן בחן אפשרות לתוספת של כ-200 מיליון יורו (הנובעת מאומדן תיאורטי לתוספת אמצעים לצמצום הפגיעה בנוף) מעבר לתקציב שהוערך על ידי רכבת ישראל, והגיע למסקנה שעדיין הפרויקט כדאי.
יצוין, כי בדיון המכריע לגבי אישור התוכנית לא הופיע נציג של אגף התקציבים באוצר, ונשלח מכתב בלבד מטעם המשרד. חברי הוועדה מתחו ביקורת קשה כלפי גורמי האוצר בעקבות אי הופעתם לדיון למרות שהוזמנו אליו.
רכבת ישראל מסרה בתגובה כי הרכבת החליטה מראש למסור את תכנון הפרויקט לזכיין, מאחר והניסיון שנצבר בארץ בנושא מועט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.