לאחר שורה של פרסומים על מו"מ, AOL הודיעה היום כי היא חתמה על הסכם לרכישת קוויגו. בהודעה של AOL היום לא נמסרו הפרטים הפיננסיים של העסקה, אך מקורות המקורבים לחברה אמרו ל"גלובס" כי תג המחיר יעמוד ככל הנראה על 350 מיליון דולר. ההודעה של AOL פורסמה לאחר שבימים האחרונים פורסמו ידיעות בכלי תקשורת בארה"ב על המו"מ בין שתי החברות. הרכישה טרם נחתמה, אך ככל הנראה היא עומדת בפני השלבים הסופיים.
קוויגו, שהוקמה בידי הישראלים ירון גלאי ועודד יצחק בשנת 2000, מפתחת טכנולוגיה ומוצרים לפרסום במנועי חיפוש ולפרסום ממוקד תוכן באתרים. מוצרי החברה מפיקים באתרי אינטרנט לינקים אוטומטיים ומחברים בין תכנים רלוונטיים למפרסמים. אחת מהתועלות המרכזיות של הפלטפורמה הזו היא היכולת לאפשר למפרסם לבחור באילו עמודים המודעות שלו יפורסמו. הפתרון של קוויגו (AdSonar) הוא פלטפורמה לפרסום אוטומטי המבוסס מילות מפתח.
מדובר בחברה שהוקמה בידי ישראלים. המשרדים של קוויגו בישראל הם משרדי תמיכה טכנית, כאשר מרכז המו"פ שלה נמצא בניו-יורק מזה ארבע שנים. קוויגו מומנה בידי שורה של משקיעים אמריקניים, בהם קרן ההשקעות של תאגיד דיסני. (סטים-בוט). רק משקיע ישראלי אחד לא סירב ליזמים - גלנרוק, חברת ההשקעות של ליאון רקנאטי. לצד גלנרוק, שיוצגה בחברה על ידי זיו קופ, בחברה השקיעו גם הישראלי לשעבר ג'ק להב; דן גלאי, אביו של ירון; יגאל ליכטמן וקרן הפנסיה של האוניברסיטה העברית. המשקיעים הזרים שנכנסו לחברה בשלבים מאוחרים יותר הם היילנד קפיטל, IVP ומריטק פרטנרס.
"לקוויגו מגיעה הצדעה"
מקור הקרוב לחברה אמר היום ל"גלובס": "לקוויגו מגיעה הצדעה. מדובר ביזמים שהלכו נגד כל הסיכויים והצליחו להוות אלטרנטיבה לענקים כמו גוגל ויאהו. כשהמשקיעים בישראל סירבו לשמוע את הסיפור שלהם, הם נסעו לניו-יורק. כשההצלחה התחילה להאיר פנים, הם ידעו מתי לזוז מתפקידי הניהול ולמנות מנכ"ל מקצועי, והם ידעו איך לשחות במים הקרים של עולם המו"לות והפרסום האמריקאי. זה לא טריוויאלי כלל וכלל. הגיע להם להצליח".
קוויגו השלימה לפני כחצי שנה סבב גיוס הון ענק בהיקף של 30 מיליון דולר מקרן IVP בהערכת שווי של 250 מיליון דולר.
תחרות עם גוגל ויאהו
בהודעה היום נאמר כי כשהרכישה תושלם, יתאפשר ל-AOL להציע ללקוחותיה פלטפורמה לפרסום ממוקד תוכן, כלומר פרסומות המתאימות לתוכן על עמוד האינטרנט. שיטות הפרסום והתמחור של קוויגו עשו אותה לחברה המזנבת בענקיות גוגל ומיקרוסופט, המציעות כלי פרסום חכמים פחות. לחברה יש כבר יותר מ-500 לקוחות, שהם המו"לים המובילים בתחומים כולל עסקה שנחתמה לאחרונה בין קוויגו לטיים-ורנר, החברה האם של AOL.
רנדי פאלקו, יו"ר ומנכ"ל AOL, אמר היום כי: "עם קוויגו אנחנו נוכל להציע למפרסמים ומו"לים את הכלים המתקדמים ביותר, הכוללים פרסום ממוקד קונטקסטואלי והתנהגותי וניתוחים בזמן אמת".
ירון גלאי, שחתום על ההצלחה, אמר היום ל"גלובס" כי הוא מנוע ולדבר על פרטי העסקה. גלאי היה שותף לאחרונה להקמת חברה חדשה OutBrain שאותה הוא מנהל. החברה החדשה עוסקת בפיתוח מערכת רייטניג לבלוגים ו-RSS.
" איך חברה קטנה של ישראלים מגיעה למצב שבו היא מזנבת בענקיות?
"אני חושב שהדבר הראשון שתרם הוא שבנינו אסטרטגיה וניסינו לחפש נישה שלשחקנים הגדולים יהיה קשה לשחק בה, לתפוס אותה שתהיה שלנו. הרעיון היה לתת מוצר שהוא בעל יכולות דומות לפלטפורמה של גוגל ויאהו אבל שהוא נטול אגו. כלומר, אם גוגל ויאהו צריכות לדאוג ולגדל את נכסי המדיה שלהם, אנחנו ניתן לשחקנים גדולים אחרים כלים להעצמת התוכן שלהם. נישה שהייתה לענקים כמו מיקרוסופט וגוגל בעיה, כי היא נגדה את המודלים שלהם".
" מה עם הפערים התרבותיים?
"היינו מודעים לזה. תחילת הדרך והעבודה מול האמריקנים הייתה קשה. אני ביליתי הרבה שנים בארה"ב ולכן לי זה היה קל יותר. העובדים ידעו שיש פערי תרבות ויש יתרונות לעבודה עם תרבות שונה גם אם זה קשה. עבדנו ברמה יומיומית על פערי התרבות. על איך מדברים עם אמריקנים ולשכנע אותם שאנחנו לא חותכים פינות. מול הלקוחות עיקר העבודה הייתה של הצוות האמריקני של מייק, מנכ"ל החברה, ושלי כמי שחי שנים רבות בארה"ב. כלפי הלקוחות ניסינו לשמור על חזות אמריקנית".
" ובאופן אישי, עכשיו אחרי האקזיט אתם פורש לגמלאות?
"עכשיו אני מתמקד באאוטברינז".
קוויגו מעסיקה כ-100 אנשים והיא תהפוך להיות חברת בת של AOL ותאפשר ל-AOL להשתמש במערכות שלה. בישראל זאת רכישה שלישית שלה, לאחר שקנתה את מיראביליס (ICQ) בשנת 1997 תמורת כ-400 מיליון דולר ואת רלג'נס, שמתמחה בפיתוח טכנולוגיית מיון והפצה של נתונים באינטרנט, ותמורתה שילמה כ-60 מיליון דולר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.