מהונגריה באהבה

הוברפלד: "בארץ ה-PROFIT ON CASH, (מושג הדומה לרווח לפני מס) של 15%-16% נחשב למצוין אבל באירופה הוא נחשב ממש לגבולי. שם פרויקט של מתחת ל-20% PROFIT ON CASH אינו משכנע יותר מדי"

רוית הוברפלד, מנכ"לית EFC, צברה את ניסיונה בתחום הנדל"ן המזרח-מרכז אירופאי בעת כהונתה במשך 6 שנים כסמנכ"לית כספים של חברת נדל"ן הונגרית, שנרכשה על-ידי יזמים ישראלים ואמריקנים. בהמשך פגשה את היזם הישראלי אריק יומטוב, אשר אף לו ניסיון של שנים במזרח ומרכז יבשת אירופה. יומטוב הוא זה שיצר את הקשר עם בנק OTP, ומכאן למעשה נוצרה EFC.

להבדיל משלוחות שונות של בנקים זרים בישראל, EFC איננה חברה בת של OTP, שאינה בעלת מניות בפלטפורמה שהוקמה. למעשה, EFC משמשת כנציגתה בישראל ובאמצעותה מקבלים יזמים מקומיים מגוון שירותים וליווי צמוד עד להתקשרות הסופית אל מול OTP.

נכון להיום פועלות בארץ מספר נציגויות של בנקים זרים בישראל, אך בניגוד לפועלה של EFC, רובן עוסקות ברקיחת עסקאות של הבנקים הזרים בישראל, ולא ביצירת קשר עם ישראלים למען הסדר מימון עם בנקים בחו"ל, כפי שפועלת EFC עם OTP.

מספר יזמים ישראלים, ביניהן חברות ציבורית ישראליות, יצרו קשר באמצעות EFC עם בנק OTP למימון עסקאות באירופה, ובאוקטובר האחרון הכריזה EFC על גיבוש עסקאות מימון בהיקף כולל של למעלה ממיליארד אירו בחודשים הראשונים לפעילותה בישראל. לאחרונה דיווחה חברת אאורה על רכישת קרקע ברומניה באמצעות הלוואה על סך של 7.3 מיליון אירו שניתנה לה מהבנק.

"עסקה נכונה אינה מורכבת רק מאילו ריביות ואילו עמלות אתה משלם", טוענת הוברפלד, "התמחור הכספי חשוב, אך יש לשים לב במיוחד לאלמנטים המשפטיים שחשובים לא פחות להצלחת ההתקשרות מול הבנק המממן ולהצלחת הפרויקט בכלל", מוסיפה הוברפלד. מנכ"לית EFC מדגימה: "יזם טוב חייב לדאוג שבחוזה מול הבנק לא יהיו חסמים כאלו ואחרים, שבהתקיימם הבנק יוכל לעצור את המימון. בחוזים לעיתים ישנם חסמים מאוד זניחים, למשל סעיפים המתירים לבנקים לעצור את הכסף במקרה שמאחרים מעט בתשלום, ולכן יש לשים לב למלוא תוכן החוזה, ולא רק למספרי הריביות".

הוברפלד מסבירה מדוע קל יותר להשיג מימון לפרויקטים מחוץ לגבולות המדינה, ועל השוני שבשולי הרווח בין השוק המקומי לבין מזרח-מרכז אירופה. "הבנקים בארץ נכוו בצורה רצינית בעבר, ולכן קשה היום להשיג מימון לבנייה בארץ מאחר שהם למעשה מתקנים טעויות שעשו. "בארץ ה-PROFIT ON CASH (מושג הדומה לרווח לפני מס) של 15%-16% נחשב למצוין, אבל במזרח-מרכז אירופה הוא נחשב ממש לגבולי. שם פרויקט של מתחת ל-20% PROFIT ON CASH אינו משכנע יותר מדי". ואמנם, משקיעים ישראלים רבים פרצו כבר לפני שנים רבות את תקרת הזכוכית של השוק המקומי ועברו אל עבר המדינות המתפתחות באירופה.

הוברפלד מפרגנת: "היזם הישראלי, בדומה למקבילו האירי והספרדי, פועל באסרטיביות רבה יותר משאר המשקיעים הזרים במזרח-מרכז אירופה - הישראלים הרבה יותר יצירתיים. הם עושים את ה'שופינג' בין הבנקים בצורה מוצלחת יותר, ולא מקבלים 'לא' כתשובה אלא 'לא כך, אלא אחרת'".

uri-s@globes.co.il