"משבר האשראי יחריף ב-2008"

וול סטריט ג'ורנל: הריבית על משכנתאות בריבית משתנה שהיקפן 362 מיליארד דולר תעלה השנה, והבלגן יסתבך עוד יותר בשנה הבאה

משבר הסאב-פריים עלול להיות עוד הרבה יותר גרוע, כך קובע "וול סטריט ג'ורנל". לדברי העיתון, בשנה הבאה שיעורי הריבית אמורים לעלות עבור משכנתאות בריבית משתנה, שהיקפן 362 מיליארד דולר.

רבים טוענים שקביעה מחדש של שערי הריבית היא הפקטור העיקרי מאחורי המשבר של חוסר הפירעונות והעיקולים שאירע השנה, אבל זה לא בדיוק מה שקרה. הרבה משכנתאות סאב-פריים שהעלו את שיעור חוסר הפירעון היו גרועות כבר בשנים הראשונות שלהן, עוד לפני ששיעור הריבית עלו.

עכשיו מגיע הגל האמיתי של קביעה מחודשת של שיעורי הריבית, שמבטיח עתיד עוד יותר גרוע ללווים, למלווים ולוול סטריט, טוען ה"וול סטריט ג'ורנל". כבר עתה, הרבה מלווי סאב-פריים שהעניקו הלוואות לאנשים בעלי אשראי מוגבל, הגיעו לפשיטת רגל. בנקים גדולים ומשקיעים שהעניקו הלוואות סאב-פריים או קנו ביטחונות המבוססים על הלוואות כאלה, דיווחו על הפסדים של מיליארדי דולרים.

הגל הבא של קביעה מחדש של שיעורי ריבית יוסיף ללחץ הפוליטי לסייע ללווים שאינם יכולים להרשות לעצמם לשלם שיעורי ריבית גבוהים יותר. ההאטה בשוק הדיור מסתמנת כנושא חשוב בקמפיינים של המתמודדים לנשיאות ולקונגרס ב-2008, וממשל בוש דוחק במלווים להקל על תנאי ההלוואה כדי שאנשים לא יישארו ללא בית.

בנק אוף אמריקה סקיוריטיז מעריך, על פי ה"וול סטריט ג'ורנל", שמשכנתאות סאב-פריים בהיקף 85 מיליארד דולר יקבלו ברבעון הנוכחי שיעור ריבית חדש. משכנתאות בהיקף דומה ישוערכו ברבעון הראשון של 2008, ומשכנתאות בהיקף שיא של 101 מיליארד ברבעון השני.

לארי ליטון, מנכ"ל חברת ההלוואות ליטון סרוויסינג, אומר שהקביעה מחדש של שערי הריבית למשכנתאות בריבית משתנה, ARMs, הופכת לגורם רציני לחדלות-פירעון. "הגל הראשון הונע בעיקר על ידי הלוואות שקשורות להונאה ולחיתום רופף", אומר ליטון, שהחברה שלו משרתת 340 אלף הלוואות ברחבי ארה"ב. "אחוז הרבה יותר גדול ממקרי חדלות הפירעון שאנחנו רואים עכשיו הוא תוצאה של קביעה מחדש של שיעורי משכנתאות".

ביותר ממחצית העברות והעיקולים השנה היו מעורבות הלוואות שעדיין לא נקבעו להן שיעורי ריבית חדשים, והן נפלו בגלל חיתום חלש ובשל מחירי הבתים הצונחים, אומר רוד דוביצקי, אנליסט בקרדיט סוויס.

רוב משכנתאות הסאב-פריים שאמורות לקבל שיעור ריבית חדש בשנה הבאה מכונות הלוואות 2-28, שנושאות ריבית קבועה לשנתיים, ולאחר מכן מתעדכנות בכל שנה. בנאום שנשא מוקדם יותר החודש הסביר רנדל קרוזנר, בכיר בפדרל ריזרב, איך משכנת סאב-פריים מסוג 2-28, שניתנה בתחילת שנת 2007, נראית בעצם. הוא אמר ששיעור הריבית על ההלוואה מתחיל ב-7%, ואז קופצת ל-9.5% אחרי שנתיים. ללווה הממוצע, זה יוסיף 350 דולר לתשלום המשכנתא החודשי.

מלבד משכנתאות סאב-פריים בהיקף 362 מיליארד דולר שאמורות לקבל שיעור ריבית חדש ב-2008, הלוואות נוספות בהיקף 152 מיליארד דולר בריבית משתנה אמורות גם הן לקבל שיעור ריבית חדש, לפי בנק אוף אמריקה סקיוריטיז. הלוואות אלה כוללות משכנתאות "ג'מבו" של יותר מ-417 אלף דולר, והלוואות Alt-A, הקטגוריה שבין פריים לסאב-פריים. הקטגוריה האחרונה היא המסוכנת ביותר, בין השאר משום שהיא כוללת לווים שסיפקו מעט תיעוד על הכנסותיהם ונכסיהם.

מספר הלווים שעומדים בפני תשלומים גבוהים יותר אינו נובע רק מהעלייה בשיעורי הריבית. גורם נוסף הוא שהלווים שכבר העלו להם את הריבית מתקשים להשיג מימון ממקורות נוספים וקשה גם למכור את הבית.

שר האוצר הנרי פולסון דוחק במלווים להגמיש את התנאים באופן כולל, ולא להעריך כל מקרה לגופו, מה שעלול לדחוף אנשים רבים לפשיטת רגל. בכירים בפדרל ריזרב ובממשל מעריכים ש-150 אלף משכנתאות מקבלות שיעור ריבית חדש בכל חודש.

מושל קליפורניה, ארנולד שוורצנגר, הודיע בשבוע שעבר על הסכם עם ארבע חברות ההלוואה הגדולות, כולל קאנטריווייד פייננשל, חברת המשכנתאות הגדולה במדינה, להקפיא את שיעורי הריבית של משכנתאות מסוימות. ההקפאה תהיה זמנית, ולא לכל חיי ההלוואה. התוכנית מכוונת ללווים שחיים בבתיהם ומצליחים לעמוד בתשלומי המשכנתא, אבל לא סביר שיצליחו להגדיל את התשלום.

המאמצים הפוליטיים מתמקדים בלהשאיר את כלכלת ארה"ב מחוץ למיתון שמקורו במשבר דיור. התאחדות בנקי המשכנתאות מעריכה ש-1.35 מיליון בתים ייכנסו לתהליך של פשיטת רגל השנה, ועוד 1.44 מיליון ב-2008, עלייה לעומת 705 אלף ב-2005.

בתים מעוקלים נמכרים בדרך כלל בהנחה של 20%-25% בהשוואה לבתים רגילים, אומרים אנליסטים.

יו"ר הפד בן ברננקי אמר החודש "עלייה חדה בבתים המעוקלים המוצעים למכירה עלולה... להחליש עוד יותר את שוק הדיור החלש ממילא, ואת הכלכלה בכלל".

הדאגה הגדולה, מסכם ה"וול סטריט ג'ורנל", הוא מעגל שוטה שבו עיקולים מורידים את מחירי הבתים, מה שמקשה על הלווים עוד יותר לממן את המשכנתא, וגורר עוד יותר עיקולים.