קפריסין היא דוגמה נדירה לאתר שנחלץ מעברו כיעד לנופשון ים תיכוני לאירופים, כשיותר ויותר בעלי מלונות יוונים-קפריסאים הופכים את הנכס לבתי דירות עבור רוכשי דירות שניות.
זכריאס ליאונידס מהתאחדות המלונות הקפריסאית מעריך שבתוך שלוש שנים, 5,000 מיטות במלונות בינוניים שינו סטטוס לדירות. בעלי מלונות שלושה כוכבים היו הסובלים העיקריים מהירידה בתיירות השמש והחופים, שצמצמה את תפוסת המלונות לממוצע של 40% בלבד - לעומת 60% לפני חמש שנים.
אלו מנצלים את הפריחה בשוק בתי הנופש באי כדי לבצע שינוי, מוכרים דירות קטנות ביוקר לקונים מחו"ל, ויוצאים מהשוק. ההסבות הראשונות התרחשו ללא תיאום עם הרשויות, אך מאז, ארגון התיירות המקומי אימץ את המגמה. 20 אלף מיטות במלונות שלושה כוכבים יוסבו בסופו של דבר לדירות, כולל כאלו שנרכשות לצרכי השכרה, מה שיקטין את היצע המיטות של קפריסין ב-25%.
מנגד, בעל מלון שרוצה להישאר בעסק יקבל תמריצים כדי לשדרג את הנכס. פאנוס אנגלזוס, יו"ר התאחדות המלונות: "איני מאושר עם העובדה שהצמיחה של התיירות נעצרה. דרוש מאמץ מתמשך של כל השותפים בתעשייה הזו".
קפריסין עדיין מושכת 2.5 מיליוני תיירים בשנה, בעיקר מבריטניה, אך חשיבות התיירות לכלכלה פוחתת. בעוד שענף השירותים הפיננסיים מתרחב, תרומתה של התיירות לתמ"ג היווני-קפריסאי ירדה מ-20% לפני חמש שנים ל-12% כעת.
הפריחה בשוק הבתים להשקעה/נופש/השכרה הפכה את נתוני ההוצאה בשוק לקשים לחישוב, כי בעלי דירות רבים משכירים אותן חלק מהשנה. כ-120 אלף זרים, בעיקר בריטים, סקנדינבים, רוסים וגרמנים, רכשו נכס באי מאז הצטרפות קפריסין לאיחוד האירופי לפני שלוש שנים, שפתחה את השוק לתושבים זרים.
הרבה גמלאים בריטים, ששוהים באי כל השנה, יעודדו גם את שוק השירותים הרפואיים, ואת מערכת התמיכה בקשישים.
עקב התייקרות הווילות והדירות החדשות, יש תיאבון לדירות במלונות לשעבר. לפי סוכני נדל"ן מקומיים, יש גל קונים מהמעמד הבינוני מרוסיה ומרכז אירופה שמחפשים נכס זול בעיירת הנופשונים איה נאפה, וגם ליד לימסול, שבה קהילה רוסית גדולה.
להערכת המלונאים, נופשונים מספקים כיום 60% מהתיירות לאי, לעומת 80% לפני חמש שנים. להערכתם, התחרות מצד יעדים זולים יותר - כמו קרואטיה, מונטנגרו ובולגריה - שחקה את חלקה של קפריסין בתיירות השמש והחופים.
מלונאים מתלוננים שהקמפיין הממשלתי להעלאת רמת התיירות בקפריסין איטי. דימויו של האי כידידותי לתיירות נפגע גם מכך שהרוב המכריע של עובדי המלונות והמסעדות הם זרים, ולא יוונים קפריסאים; בנוסף, קשה למשוך לאי עוד טיסות שכר, כי חברות תעופה מוזלות מעדיפות יעדים במערב הים התיכון - שהדרך אליהם מאירופה קצרה יותר; כמו כן התייקרו תעריפי השימוש בנמלי התעופה, מאז שקונסורציום פרטי זכה במכרז לשדרוג נמלי התעופה בלרנקה ובפאפוס בחוזה BOT (בנייה, תפעול והחזרה לממשלה) ב-600 מיליון אירו.
אך יש סימנים לכך שהירידה בהכנסות מתיירות לנפש באי נבלמת. לפי לפקוס פילקטידס מהתאחדות המלונות, השנה תירשם עלייה של 1% בכניסת תיירים, אך עלייה של 7% בהכנסות התיירות, לקצת יותר ממיליארד לירות קפריסאיות.
תוכנית אסטרטגית ממשלתית לתיירות כוללת את פיתוח סגמנט הכינוסים, בהוספת שני מרכזי קונגרסים בינלאומיים; הרחבת התיירות הספורטיבית, ע"י שיפור מתקנים באיה נאפה; הקמת מרכז אימונים חורפי לקבוצות כדורגל מאירופה; ועידוד בניית משטחי גולף מדבריים, אשר אינם צורכים הרבה מים.
קפריסין נהנית גם מיתרון היותה ארץ הולדתה, לפי המיתולוגיה היוונית, של אפרודיטה, אלת האהבה הקדומה, שמככבת במסעות פרסום בינלאומיים של האי. יותר מ-4,000 בריטים (ו-1,100 ישראלים) התחתנו בקפריסין בשנה היוצאת, וכ-1,000 מבקרים הגיעו לירח דבש מאיחוד האמירויות הערביות.
פרויקט ראשון יהיה בניית ארבע מרינות על החופים הדרומי והמערבי באי, כדי להפוך אותו ליעד הפלגות יוקרתי. שלוש קבוצות הגישו הצעות במכרז בהיקף 500 מיליון אירו להרחבת המרינה של לרנקה - 15 דקות נסיעה מנמל התעופה - בקומפלקס שיכלול גם בניית נכסים על החוף, ונמל קטן לספינות שעשועים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.