הגדולים נכנסים בזהירות

אולי אלה עשרות אלפים הקילומטרים המפרידים בין ריו דה-ז'נרו לבין תל אביב, אבל דרום אמריקה לא נמצאת, כמעט, על המפה מבחינת יזם הנדל"ן הישראלי הגלובלי. עם זאת, ראוי לזכור שגורם המרחק והטיסות הטרנס-אטלנטיות לא ממש משחק תפקיד כאשר מדובר על צפון אמריקה - על ההשקעות הענקיות של ישראלים בארה"ב ובקנדה אין צורך להכביר מילים.

תהיה הסיבה אשר תהיה, המספרים מוכיחים שישראל ומדינות דרום אמריקה אינן שותפות סחר מרכזיות, עדיין. בינתיים, על סמך נתוני נובמבר, הסחר בין ישראל לבין הודו גדול פי שניים מהיקף המסחר בין ישראל לבין כל מדינות דרום אמריקה גם יחד. שינוי מהותי עשוי להתחולל עם אשרור הסכם הסחר החופשי בין ישראל לבין מדינות גוש המרקוסור, ובראשן ברזיל וארגנטינה.

בהתייחס לארגנטינה, עו"ד אלי דורון ממשרד דורון-טיקוצקי, אומר שההשקעות שם הופכות לאחרונה לאטרקטיביות עבור אנשי עסקים ישראלים, גם לאור הטבות המס השונות שם, למרות שלישראל אין אמנה למניעת כפל מס עם ארגנטינה. כמו כן, לדברי עו"ד דורון, בהתאם לדין הפנימי, יחיד תושב זר, אשר מפיק רווחים כתוצאה ממכירת נכסים בבעלותו בארגנטינה, אינו חייב שם במס רווח הון, כל עוד פעולותיו אינן בעלות אופי עסקי.

האוזן הישראלית דווקא התרגלה לשמוע את שמן של מספר חברות שכן פעילות מאוד בשווקים אלה. הבולטת מכולן היא מכתשים אגן, מקבוצת אי.די.בי של נוחי דנקנר, שתלויה מאוד בשוק החקלאי הענק של ברזיל. ומה קורה בזווית הישראלית של עסקי הנדל"ן שם? ובכן, די מעט. לכן, אולי, הדיווח של אפריקה ישראל, במארס, על כניסה ראשונית וזהירה לארגנטינה באמצעות פרויקט לא גדול מדי - הסבת בניין בלב המרכז העסקי בדאון טאון בואנוס איירס למלון דירות יוקרתי הכולל כ-54 יחידות דיור מפוארות - זכה להבלטה יתרה. ספק אם הבלטה שכזו הייתה ניתנת לפרויקט בסדר גודל דומה במדינה מזרח אירופית כזו או אחרת.

אם נדלג למנהיגת היבשת - ברזיל - הרי שגזית גלוב נכנסה לשם לאחרונה, ביולי אשתקד ליתר דיוק. גזית גלוב, כידוע, מציעה בעיקר חשיפה לנדל"ן מניב הממוקם בשווקים המפותחים. עם זאת, מנכ"ל גזית ברזיל, דן ברנד, מעריך שהפוטנציאל הברזילאי, עבור גזית, דומה לזה שבארה"ב וקנדה, וכי ההשקעה הראשונית של כ-31 מיליון דולר (הון עצמי) עבור מרכז מסחרי בסאו פאולו היא רק ההתחלה. ברנד מסר עוד ששיעור ההיוון (Cap-rate) הנוגע לקניונים הקיימים נע בין 5%-8%. הטווח הרחב נגזר, כרגיל, מריבוי הגורמים המשפיעים.

שחקנית נוספת אשר הביעה עניין בשוק הברזילאי, ועדיין לא אמרה את המילה האחרונה, היא אזורים של שעיה בוימלגרין. במאי אשתקד הגישה החברה הצעה לרכישת בניין בן 30 קומות סאו פאולו, אך הצעתה זו לא זכתה.

אז האם עד משחקי מונדיאל 2014, שייערך כנראה בברזיל, יוכלו יזמי הנדל"ן הישראליים לסמן את מדינות דרום אמריקה - ובפרט את ברזיל וארגנטינה - כיעד נוסף שנכבש? ימים יגידו.