הדי משבר הסאב-פריים בארה"ב מסרבים לשקוע. מתברר, כי כמו בסיטואציות קשות בעבר, כאשר שיווי המשקל מופר נוצרות הזדמנויות עסקיות חדשות.
דוגמא לכך היא המתרחש בימים אלו בשוק המגורים להשכרה בארה"ב, המתחזק על רקע אי הוודאות בשוק הכללי. ג'ון קנדי נהג לומר שבסינית כותבים את המילה משבר באמצעות שני סימנים, שהאחד מסמל סכנה והשני מסמל הזדמנות. נראה כי הדברים נכונים גם לגבי שוק השכירות, שצבר תאוצה ניכרת בשבועות האחרונים. בכל רחבי ארה"ב נרשמים ביקושים גבוהים לדירות שכורות, שהגיעו לשיא של 20 שנה.
נתונים שפרסמה חברת CBRE מגלים, כי במהלך שלוש השנים האחרונות יותר מ-2.2 מיליון בתי אב אמריקנים הצטרפו למעגל השוכרים. מנתונים שאספה חברת המחקר REIS על שוק הנדל"ן למגורים האמריקני עולה, כי מחיר השכירות המבוקש בארה"ב טיפס ברבעון הרביעי של השנה בשיעור ממוצע של 1.1%, והגיע לרמת מחיר של 1,026 דולר לחודש.
מתברר גם כי בכל 79 השווקים המקומיים בארה"ב שנסקרו, נרשמה עלייה במחירי השכירות המבוקשים ברבעון הרביעי. העליות החדות ביותר ברבעון נרשמו בסן-פרנסיסקו, פורטנלד וניו יורק. בסן פרנסיסקו ובניו יורק עלה מחיר השכירות במהלך השנה ב-10.3% וב-9% בהתאמה.
המציאות החדשה הובילה לכך שיזמי נדל"ן, שמיהרו להתאים עצמם לשינוים בשוק, מסבים בחודשים האחרונים פרויקטים שיועדו מלכתחילה למכירה לדירות להשכרה, בניגוד גמור למגמה ששלטה עד היום בשוק המקומי.
נכון להיום, רוכשי בתים פוטנציאלים מעדיפים להמתין להתפתחויות ולשכור בינתיים דירות, עד שיתברר לאן נושבת הרוח. חברות הפועלות בתחום הדיור חשות כי "תחושת הבהילות" לרכוש דירה נעלמה. משקיעים פוטנציאלים, שהיו לחוצים לקנות דירה על רקע החשש שהשוק ימשיך במהלך העליות שאפיין אותו בשנים האחרונות, השתחררו מהחרדות.
השוק מושפע גם ממצוקת האשראי המקשה על משקיעים לרכוש דירות חדשות באם לא עומד לרשותם הון עצמי התחלתי מספק. גורם נוסף שהשפיע לטובה על שוק השכירות הוא שמשפחות לא מעטות שבתיהן עוקלו בעקבות חוסר יכולתן לשלם את המשכנתא, נאלצו לעבור להתגורר בשכירות.
מסתבר, כי ההתעוררות בשוק השכירות האמריקני לא מתבטאת רק בעליות מחירים, ובעלי הדירות גם קיצרו את אורך החוזים. ברבעון הרביעי נרשמה ירידה של 0.2% במספר הדירות הפנויות להשכרה, שהסתכמו ב-5.6%, גבוה רק ב-0.1% מהשפל שנרשם ברבעון הרביעי של 2006. הירידה נרשמה למרות עלייה במספר השלמות הבנייה, שטיפס ברבעון הרביעי ל-26.1 אלף מ-17 אלף ברבעון השני. על-פי ההערכות של CBRE, שוק השכירות יחזור לנהוג כפי שהיה לפני 2005, כאשר השוק התרחב בקצב של 1.2% בשנה.
בארה"ב מתפתחת כיום אופנה חדשה, המכונה "שכירות לייף סטייל", שבמסגרתה אוכלוסיה בגילאי הביניים עוברת לשכור דירות. הוסיפו לכך את הגידול הטבעי בארה"ב ואת זרם המהגרים הבלתי פוסק, ותקבלו מתכון בדוק לעליות בביקושים. על פי ההערכות, צפוי הביקוש לשכירות בארה"ב לגדול בקצב של 400 אלף בתי אב בשנה לאורך מרבית העשור הקרוב.
הכותב שותף מנהל ב-Harbor Group International,
המתמחה ברכישה וניהול נדל"ן בארה"ב ובאירופה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.