משבר הנדל"ן בארצות-הברית ממשיך לפגוע בחברות הישראליות. היום הודיעה מידרוג על הורדת דירוג האג"ח של חברת אדר מכשירים פיננסיים, העוסקת באג"ח החשופות לשוק המשכנתאות האמריקני, מרמה Aa2 ל-A2 והשארתה ברשימת המעקב. זאת, על רקע הורדת דירוג נוספת של שניים מהנכסים המגבים של האג"ח על-ידי מודי'ס והעברתם לרשימת המעקב של סוכנות הדירוג הבינלאומית.
אדר מכשירים פיננסיים נמצאת בשליטת רני פרידריך וערן גורן, שני פעילים ותיקים בשוק ההון המקומי. אדר רכשה ב-15 מיליון דולר את אחת משכבות ההתחייבויות של חברת אלטיוס האמריקנית מארצות-הברית (שהוקמה לצורך הנפקת אג"ח), הוסיפה לזה הון עצמי בהיקף של 4.5 מיליון דולר וכנגד זה הנפיקה אג"ח חדש בישראל. בחודש מאי, לפני פרוץ משבר הסאב-פריים, דירגה מידרוג את האג"ח הללו ב-Aa2.
בחודש יולי פרץ משבר הסאב-פריים בארצות-הברית וחברות הדירוג הבינלאומיות מודי'ס ו-S&P החלו להוריד את דירוג האשראי של חברות הנדל"ן ושל מוצרים פיננסיים שונים החשופים לנדל"ן בארצות-הברית. בהמשך יישרו איתן קו חברות הדירוג הישראליות. בספטמבר הודיעה מידרוג על העברת דירוג האג"ח של אדר לרשימת מעקב, על רקע הורדת הדירוג של אחד מהנכסים המגבים על-ידי מודי'ס.
היום, המעקב הבשיל כאמור לכדי הורדת דירוג. נדגיש כי 95.14% מהאג"ח של אדר חשופות לאיגרות חוב מגובות במשכנתאות למגורים בארצות-הברית.
גם הפנסיה נפגעת
אדר מכשירים פיננסיים היא חברה ייעודית שמתמקדת בהנפקת אג"ח, ובהקמת מיזם משותף לרכישת מניות הבכורה שמגבות את התשלומים שהחברה מחויבת לשלם למחזיקי האג"ח. החברה החלה בפעילותה העסקית עם ביצוע הנפקתה ביולי 2006.
החברה חשופה כאמור לשוק איגוח המשכנתאות בארצות-הברית באמצעות חלקה במיזם המשותף, המחזיק במניות הבכורה של Altius שהינו תיק המשקיע באג"ח מגובות משכנתאות (RBMS) בשוק האמריקני וכולל 133 אג"ח.
עד כה ספגו המשקיעים המוסדיים באג"ח של אדר ירידת ערך של 30 מיליון שקל. מנתוני התשקיף של אדר עולה, כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה עשו זאת ברובם באמצעות אפיקי החיסכון ארוך הטווח של הציבור, וכך למעשה נוגס משבר הנדל"ן בארצות-הברית גם בפנסיה של החוסכים.
אותם פרידריך וגורן הנפיקו גם בסוף 2006 את האג"ח ספיר, בשתי סדרות: ספיר 1 וספיר 2, וגייסו מהמשקיעים המוסדיים סכום כולל של 150 מיליון שקל. התשואה הגבוהה יחסית לאג"ח ממשלתית צמודה הייתה אטרקטיבית, אך הסיכון התברר כלא כדאי.
זאת, שכן בתחילת החודש דווח כי בעלי ספיר 1 וספיר 2 נאלצו למחוק יותר ממחצית ההשקעה שלהם, בסכום של 75 מיליון שקל, בעקבות ירידת ערך הנכסים שגיבו את האג"ח. "
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.