באופוזיציה קוראים לאולמרט להתפטר; במפלגת העבודה עדיין "קוראים" את הדו"ח

אולמרט הגיב בינתיים רק בהודעה לקונית: "ראש הממשלה החל בקריאת הדו"ח" * הליכוד: "על ברק לקיים את הבטחתו ולעזוב את הממשלה מיד"

מהמערכת הפוליטית החלו לזרום התגובות מהמפלגות השונות לאחר פירסום דו"ח וינוגרד הסופי הערב. במפלגת העבודה והעומד בראשה, אהוד ברק, ככל הנראה עדיין "קוראים" את הדו"ח.

ראש ההמשלה בינתיים הגיב רק דרך דוברות לישכתו: "ראש הממשלה החל בקריאת הדו"ח ומתכוון במהלך הימים הקרובים ללמוד באופן יסודי את תוכנו ואת ההמלצות הכלולות בו. נדגיש כי לראש הממשלה יש אמון מלא בצה"ל, במפקדיו, בחייליו וביכולותיו. צה"ל ממשיך וימשיך להתאמן, להשתפר, להתחזק ולהיות מוכן לכל אתגר ומשימה. ראש הממשלה מתייחס לדו"ח הסופי כמו לזה שקדם לו במלוא כובד הראש וכבר בימים הקרובים תחל סדרת דיונים במליאת הממשלה ובוועדת השרים למעק למעקב אחרי תהליך יישום המלצות הדו"ח במסקנות הנובעות מן הדוח הסופי". בנוסף נמסר מלשכת ראש ההמשלה כי הוא הודה לחברי הוועדה.

מלשכת שר הביטחון ויו"ר מפלגת העבודה שהמערכת הפוליטית כולה ממתינה למוצא פיה נמסר בינתיים רק מסר המבטל את ה"קולות מטעם" המצוטטים בתקשורת: "השר מבקש שלא להתייחס להודעות ולהתבטאויות של כאלו הקוראים לעצמם מקורבים".

ממפלגת הליכוד, מנהיגת האופוזיציה נמסר: "הדו"ח חמור, על אולמרט לקחת אחריות אישית ולהתפטר. בדו"ח מוטלת אחריות ברורה על הדרג המדיני ובראשו אולמרט". בליכוד מתכוונים ישירות את הזרקור למפלגת העבודה וקוראים לה לפרוש מהקואליציה: "על ברק לקיים את הבטחתו ולעזוב את הממשלה מיד. אם הוא יחפש בדו"ח תירוץ להימנע מהתפטרות, הוא לא ימצא אותו".

ח"כ יואל חסון, מקדימה, סיעתו של ראש הממשלה, קורא דווקא לאופוזיציה לבצע חשבון נפש: "המסקנות ברורות ונחרצות וקובעות שהמלחמה איננה כישלון וההחלטות על המבצע האחרון סבירות ושקולות. מסע ההכפשה והדה-לגיטימציה נגד אולמרט היה השתלכות אישית ופסולה מיסודה". חסון הוסיף אנשי האופוזיציה צריכים לבקש סליחה מראש הממשלה. ברק חייב לגלות אחריות ולהישאר בתפקידו ויחד איתנו להוביל את המדינה קדימה לעוד שנים רבות".

היחיד במפלגת העבודה שהגיב לדו"ח הוא סגן שרת החוץ, מגלי והבה שקורא לברק להישאר בממשלה: "הדו"ח הקשה מחייב הפקת לקחים ולא עריפת ראשים, טוב יעשה שר הביטחון אהוד ברק אם יבחר לנהוג בדרך ענייינית ולא פופוליסטית, יחזק את הממשלה יסייע לה ליישם את המצלות הוועדה ולא יגרר אחרי ה'פופוליזם בגרוש' של חלק מחברנו לסיעת העבודה".

ח"כ רן כהן: "לאולמרט אין תוקף מוסרי להמשיך בתפקידו"

מסיעת מרצ-יחד נשמעו קולות תקיפים נגד אולמרט. ח"כ רן כהן אמר: "לאולמרט אין תוקף מוסרי להמשיך בתפקידו בשל אובדן אמום הציבור בתיפקודו". זהבה גלאון הוסיפה: "אסור לתת לטון המאופק של השופט וינוגרד לבלבל אותנו מהמסקנה המתבקשת - אהוד אולמרט צריך ללכת הביתה לאלתר בשל אחריותו על היציאה למלחמה וכשליה".

גלאון הוסיפה: "הועדה חושפת את תרבות השקר הגדול של הדרג המדיני והצבאי על ההפקרות שביציאה למלחמה. זו תהיה הפקרות להשאיר את ראש הממשלה בתפקידו. על המערכת הפוליטית להקים ממשלה חלופית ולשלוח את אולמרט הביתה".

יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, העומד בראש השדולה הפרלמנטרית ליישום מסקנות ועדת וינוגרד: "פסיקת וינוגרד בדבר כשלים וליקויים חמורים של הדרג המדיני והצבאי בניהול המלחמה מחייבים את אולמרט ללכת בעקבות פרץ וחלוץ. אם אולמרט יתחמק מאחריות אישית, מוטלת על ברק חובה לעמוד בדיבורו ולפרק את הממשלה".

ח"כ סילבן שלום, ליכוד: "מדובר בכתב אישום חמור מאוד שמהווה רעידת אדמה לדרג המדיני. הדו"ח קבע כי היו כשלים וליקויים חמורים, לא נבדקו חלופות ולא נבדקה מוכנות הצבא והעורף. כל אלה מחייבים היום את ברק בהחלטה אחת: לפרוש מהממשלה וללכת להקדמת הבחירות". יו"ר הסיעה, גדעון סער, אמר: "לנוכח האחזותו (של אולמרט, ל.ו.) בקרנות המזבח צריך ברק לקיים את התחייבותו לציבור ולסיים את שותפותו בממשלה - . הליכוד יפעל לקיום בחירות חדשות ב-2008 בהן יכול הציבור לומר את דברו ולבחור לישראל הנהגה אחראית שתוכל להתמודד עם האתגרים הכבדים בפניהם ניצבת ישראל".