משה שלום הוא מנהל תחום ניתוח טכני בחברת ForexManage המפתחת תוכנה לניהול סיכונים ומסחר במט"ח
ראשית אני רוצה להדגיש כי סקירה זו איננה נבואה. בניתוח טכני אנחנו מסתמכים על התנהגות נכסים בעבר כדי להעריך מה הם יכולים לעשות בעתיד. אין ביטחון בשום תסריט, אלא רק הסתברויות גדולות יותר לחלק מהתסריטים האפשריים.
לדעתי, שינויים במטבעות ובבורסה ייראו בגרף הרבה לפני שנדע את המהלך המקרו כלכלי שגרם להם. על כן, המסתמכים על ניתוח כלכלי בלבד לצורך השקעה (מה שמכונה ניתוח פונדמנטלי), צריכים לקחת בחשבון הפרש זמן ומחיר ניכרים בין הנקודה שבה היו "צריכים" לבצע פעולה ובין הנקודה שבה ביצעו אותה בפועל.
לפנינו גרף של מדד המניות הישראלי, ת"א 25, הגרף הוא חודשי - כל עמודה ("נר") בו מייצגת חודש נתונים והוא מבטא את התנהלות המדד מ-1998 ועד עכשיו.

בעזרת גרף זה אבחן את התסריט הפסימי האפשרי לגבי תנועתו של המדד בתקופה הקרובה, כפי שחוזים אותו אלמנטים טכניים:
הדבר הראשון שבולט לעין הוא היקף העלייה שהשוק הזה חווה מאז התחתית ב-2003 שבה היה ערכו של המדד 293 ועד השיא אליו הגיע בשנה שעברה - 1250 נקודות.
בדרך היו כמה תיקונים אבל כולם נעצרו בקו הממוצע הנע של 12 החודשים האחרונים (בגרף הם מסומנים בחצים ירוקים) חוץ מבשני מקרים: מלחמת לבנון השנייה ביולי 2006 (עיגול אדום 1) והתיקון הנוכחי (עיגול אדום 2).
שימו לב שבמקרה הראשון, המדד חזר מייד לערכו מעל הממוצע הנע ומשם המשיך לעלות. אי חזרה של המחיר מעל הממוצע (באזור 1120), יאותת בבירור שירידה זו מיוחדת ביחס לכל המגמה העולה שהיתה עד היום.
את העליה המתמשכת הזו, ניתן לחלק לחמישה גלים עולים (מספרים בכחול). לפי תורת הגלים של אליוט, כל מהלך של מגמה מתקדם בחמישה גלים, והתיקון הבא אחריו יהיה בן שלושה גלים.
יש דרכים רבות לספור מהלכים, אבל הספרור המוצג מקיים את כל מה שתורת אליוט מבקשת: גל 2 לא חזר את כל העלייה של גל 1, גל 3 לא היה הקצר מכולם (למעשה הוא היה הארוך מכולם) וגל 4 לא נכנס לטריטוריה של גל 1.
הנפילה של מלחמת לבנון השנייה מהווה מועמדת די בטוחה לגל 4 ועל כן, נובע מכך שסוף המהלך האחרון מציין את סוף חמשת הגלים. על בסיס נתונים אלה, ההערכה שלפנינו תיקון עמוק של שלושה גלים (המיוצגים באותיות אנגליות ABC) נראית די מבוססת.
בחלק התחתון של הגרף, מופיע מתנד RSI. מצב של קניות יתר (ערכים מעל 70) היו בתוקף כמעט לאורך העלייה. המקרים שבהם הערכים ירדו משם, הם המקרים שבהם המחיר נגע בממוצע הנע (אזורי חולשה אבל זמניים בלבד).
מאז תחילת המגמה ועד היום, המתנד הצליח להישאר מעל ערך 50 ומעל קו המגמה העולה שלו (קו כחול חץ 1 ירוק). בנפילה האחרונה, המתנד ירד מ-70 לאזור 50 (2 כחול) וחצה כלפי מטה את הקו התומך שלו. שני דברים אלו שליליים ביותר אבל להישארות מעל 50 יש חשיבות מיוחדת: ירידה מתחת ל-50 היתה הסימן לשוק הדובי (היורד) בין שנת 2000 לתחתית של 2003.
לאן אנחנו עלולים עוד לרדת
לסיכום אנסה לברר מה הם אזורי מחיר אליהם קיים סיכוי סביר שהמדד יתדרדר, אם ההשערה שלי נכונה ביחס לעתידו ארוך הטווח - דהיינו שנכנסנו לשוק דובי יורד המהווה תיקון לכל העלייה מ-2003.
כדי לבצע זאת נשתמש בכלי טכני נפוץ והוא סולם אחוזי פיבונצ"י. ככלל, לפי פיבונצ'י, תיקון מקובל מוגדר בהיקף שבין שליש לשני שליש מהמגמה הקודמת. לפי אחוזי פיבונצ"י רמות אלו נמצאות בין 38.2% ל-61.8%.
אין זה המקום לפרט את התיאוריה השלמה העומדת מאחורי חישובים אלו, אבל נאמר שמדהים לגלות מה גדול מספר הפעמים שבהם תנועת המחיר נעצרת ומגיבה בדיוק לפי תורה זו. יש אפילו מי שטוענים ש"השלישים" של פיבונצ'י הוא נבואה המגשימה את עצמה בגלל המספר העצום של סוחרים העוקבים אחר כלל זה ומאמינים בו.
ובכן, ציינתי את השלישים של פיבונצ'י בצבע סגול בגרף והם:
38.2% נמצא ב-880
50% נמצא ב-770
ו-61.8% ב-650
שימו לב שבכל אחד מאזורי המחיר המצוינים קיים גם אזור התנגדות שנהפך לאזור תמיכה בפריצתו.
לאור התגובות בפורום התגובות בשבוע שעבר אני מבקש להדגיש - אין כאן נבואה. אין כאן גם ציון של זמנים להשלמת התהליך כולו. אני טוען רק כי יש סבירות גבוהה שהמדד יבקר ברמות האלו לפני שנוכל לחדש מגמת עליה בריאה וארוכה כמו הקודמת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.