זמן קצר לאחר התקיפה של חיל האוויר באיראן ב־13 ביוני, שוחח תא"ל (במיל') צביקה חיימוביץ', לשעבר מפקד מערך ההגנה האווירית, עם חברו האלוף תומר בר, מפקד חיל האוויר ומי שהוביל את המהלך ההיסטורי. "החמאתי לו ואמרתי: 'תקשיב, אתה מפקד חיל האוויר שדורות של מפקדים חולמים להיות בנעליים שלו - להרוג את נסראללה, לתקוף בביירות, לחסל את (מוחמד) סינוואר ולתקוף באיראן. זה היה החלום שכולנו גדלנו עליו", משחזר חיימוביץ'.
● המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן
● הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"
בר השיב לו: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר". הרגע הזה, אומר חיימוביץ', "מאוד משקף את בר. אני לא אוהב לדבר בקלישאות, אבל אם הייתי צריך לתאר אותו בשתי מילים, אז הייתי אומר 'קצין וג'נטלמן'. זה תיאור מדויק".
האלוף תומר בר מונה למפקד חיל האוויר ב־4 באפריל 2022 ומאז לא היה לו רגע דל, לטוב ולרע. הקדנציה שלו עד כה רוויית אירועים: החל מ"מכתב הסרבנים" של טייסי המילואים, דרך אירועי 7 באוקטובר ופרוץ מלחמת חרבות ברזל, חיסולי בכירים בעזה ובלבנון ועד רגע השיא - המתקפה ההיסטורית באיראן.
אלוף תומר בר
אישי: בן 56, נשוי לטלי ואב לארבעה ילדים
מקצועי: שימש כמפקד טייסות 133 ו־69 וכראש מחלקת המבצעים של חיל האוויר. ב־2020, הוא הועלה לדרגת אלוף ומונה לראש אגף התכנון ובניין הכוח הרב־זרועית, עד למינויו למפקד חיל האוויר
עוד משהו: במהלך מלחמת חרבות ברזל, בר תקף בעצמו בעזה
למרות כל הדרמות הללו, ועוד רבות אחרות, נדמה שבר עצמו נותר מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי. הוא לא ספג ביקורת אישית חריפה על "מכתב הסרבנים" או על הטבח בעוטף, וגם לא עמד במרכז השיח התקשורתי סביב ההצלחות של חיל האוויר מול איראן.
"הוא כל הזמן בורח מהחשיפה התקשורתית", מספר חיימוביץ'. "במהלך המלחמה הסתכלתי מהצד ומאוד חרה לי שבר לא זוכה להערכה מלאה, אך הוא השיב לי: 'מה אני צריך את זה? אני לא עושה את הדברים האלה בשביל פרגון'. בר הוא לא איש תקשורת. הוא לא איש יחסי ציבור. הוא לא מחפש את התדמית. אבל כשמותחים ביקורת על חיל האוויר - הוא לוקח אותה באופן אישי נגדו".
מגידול אבטיחים ובצל למפקד חיל האוויר
האלוף תומר בר, במקור תומר בר שירה, נולד בשנת 1969 בכפר יהושע בעמק יזרעאל וגדל בשכנות לקודמו בתפקיד, עמיקם נורקין. הוא היה הילד החמישי מבין שישה במשפחת חקלאים שגידלה אבטיחים, בצל ועופות. אחד מאחיו, רונן בר שירה, הורשע בגיוס תרומות במרמה למטה המאבק להשבת גלעד שליט משבי חמאס, ונשלח ב־2017 ל־10 שנות מאסר.
ב־1987 התגייס תומר בר לצה"ל וסיים קורס טיס בהצטיינות. לאחר סיום הקורס, הוא שירת כלוחם צוות אוויר בטייסות 110 ו־116 ובהמשך שימש כסגן מפקד טייסת 140 וכסגן מפקד טייסת 105. כעשור לאחר מכן, בר מונה לראש ענף במחלקת מבצעים וב־2002 החליף את עמיקם נורקין כמפקד טייסת 133.
בהמשך, בר מונה למפקד טייסת 69, שם שירת בין היתר במהלך מלחמת לבנון השנייה. תחת כהונתו, התכוננה הטייסת למבצע תקיפת הכור הגרעיני בסוריה, שיצא לפועל רק לאחר שבר סיים את תפקידו.
בשנת 2007 מונה בר לראש מחלקת מבצעים וכשלוש שנים מאוחר יותר מונה למפקד בית הספר לטיסה בחצרים. בפברואר 2012, הוא הועלה לדרגת תא"ל ומונה למפקד בסיס תל נוף, שם פיקד גם במהלך מבצע עמוד ענן, עד 2014, אז מונה לראש להק מבצעי אוויר ולראש המטה, בין היתר במהלך העימות האווירי בין ישראל לסוריה ואיראן.
ביוני 2020, הועלה בר לדרגת אלוף ומונה לראש אגף התכנון ובניין הכוח הרב־זרועית, תפקיד אותו מילא עד שנכנס ללשכת מפקד חיל האוויר. הייתה זו הפעם הרביעית שבה החליף את נורקין בתפקיד. "בר ממש צעד אחרי נורקין בשרשרת הפיקוד ושאב ממנו הרבה השראה", אומר בכיר לשעבר בחיל. "בעיניי, הוא הכלאה של אמיר אשל ועמיקם נורקין, שכל אחד מהשניים האלה היה פנומן בדרכו. בר גדל תחת הכנפיים שלהם, אז זה די טבעי שהוא הושפע מהם".
במאי 2023 בר פיקד על החיל במבצע מגן וחץ ברצועת עזה וביולי אותה שנה במבצע בית וגן במחנה הפליטים ג'נין. במקביל, נדרש להתמודד עם מחאת טייסי המילואים, אשר הביעו התנגדות חריפה לשינויים שהממשלה הובילה במערכת המשפט.
באיגרת ששיגר במרץ 2023, ציין בר את חשיבותם של אנשי המילואים בחיל: "לא אתן יד לציור דמותכם באופן לא הוגן. אני מחויב לכם, אני מחויב לכשירותו של חיל האוויר, אני נחוש לשמור על כך עמכם מכל משמר. אני קורא לכם להמשיך ולהתייצב לשירות המילואים, כפי שעשיתם עד כה. זוהי האחריות שלי, של כולנו".
"לאף אחד לא עלה השתן לראש"
חיילים ומילואימניקים שמשרתים תחת בר מספרים ש"פיו וליבו שווים". לדבריהם, הוא מפקד נגיש, נעים הליכות ורגוע. "אחד האתגרים במלחמה הנוכחית היה להביא את היכולות של חיל האוויר לאיראן. זאת משימה שדרשה פיתוח של כל מיני טכנולוגיות ושיטות פעולה שלא היו לנו והוא הטיל אותה על הצוות מיוחד והקשיב לכל רעיון שעלה בשיחות שניהל, עם כל הדרגים. הייתה אווירה של פתיחות והקשבה לרעיונות יצירתיים", מספר חייל המשרת בחיל האוויר. "הוא קשוב גם לדרגים נמוכים יותר".
עוד מספרים פקודיו של בר שבימי שגרה הוא נוהג לבקר בכל בסיסי חיל האוויר ולשוחח עם החיילים. "חשוב לו לדבר עם החיילים. במהלך המתקפה נגד איראן, חיל האוויר היה פרוס בכל הארץ והוא ביקר בכל פעם במקום אחר. היה חשוב לו לומר לאנשים תודה פנים מול פנים, וגם לוודא שכולם מחוברים לאירוע", מספר אחד החיילים.

תיעוד של חיל האוויר לקראת היציאה למתקפה באיראן / צילום: דובר צה''ל
תא"ל (במיל') ישראל (רליק) שפיר, לשעבר מפקד בסיס תל נוף, מגדיר את בר כמפקד ענייני שיודע לשלב בין מקצועיות, יחסי אנוש ונחישות. "הוא לויאלי מצד אחד, אבל עצמאי בחשיבה מצד שני", אומר שפיר ומייחס את הפרופיל התקשורתי הנמוך של בר לאופי שלו: "בר הוא איש צנוע, אפילו קצת מופנם. חיימוביץ' מוסיף: "אין ספק שיש לבר יכולות תקשורת טובות. הוא יודע לרדת למטה ברמה הטקטית ולעלות למעלה ברמה האסטרטגית".
על הקשר עם החילות שבשטח, אומר בכיר לשעבר בחייל, כי "תומר לא תופס את הסיוע לכוחות היבשה כסיוע, אלא כשותפות. כך הוא קורא לזה, שותפות. חיל האוויר נמצא בשבילם בכל מה שהם צריכים, ולהיפך. בקדנציה שלו לאף אחד לא עולה השתן לראש וגם אף אחד לא מתכופף כשיש רוח".
האיומים השתנו לאחר תקיפת איראן. האם דוח נגל עוד רלוונטי לתקציב?
האתגרים הביטחוניים החריגים איתם התמודדה מדינת ישראל בתקופת כהונתו של מפקד חיל האוויר, האלוף תומר בר, באו לידי ביטוי גם בזינוק חד של תקציב הביטחון מאז מינויו ב־2022 ועד היום.
בעוד שתקציב הביטחון לשנת 2022 במקור עמד על כ־58 מיליארד שקל, תקציב הביטחון שאושר ל־2025 עמד על כ־110 מיליארד שקל, לפני המערכה באיראן. לשם השוואה, תקציב הביטחון המקורי ל־2024 שתוכנן לפני המלחמה, עמד על 64 מיליארד שקל, אשר לבסוף עלה ל־117 מיליארד שקל בעקבותיה (6.5% מהתוצר). מדובר בגידול של פי שניים כמעט לעומת התקציב המקורי, שהיווה כ־3.5% בלבד מהתוצר.
לאחרונה, בעיצומה של המערכה באיראן, ביקש משרד האוצר מוועדת הכספים לאשר להעביר למערכת הביטחון 3 מיליארד שקל שנותרו בקופה אשר נשמרה במסגרות התקציב להתפתחויות ביטחוניות בלתי צפויות, ועוד 700 מיליון שקל שיתפנו באמצעות קיצוץ רוחבי בתקציבי משרדי הממשלה השונים.
בימים אלה נמשכים הדיונים בין האוצר למערכת הביטחון על יישום המלצות ועדת נגל ל־2026 צפונה. הוועדה המליצה על תוספת שנתית של 15 מיליארד שקל שתישמר ברמה זו במשך חמש שנים, עד 2030. משנת 2031 תחל ירידה הדרגתית בתוספת השנתית: ל־13 מיליארד שקל ב־2031 ו־12 מיליארד מ־2032 עד 2034. השאלה המרכזית שמעלים באוצר היא האם המלצות ועדת נגל בכלל רלוונטיות עוד בעקבות השינוי הדרמטי במפת האיומים, לאחר הפגיעה בארגון חיזבאללה, בחמאס ובאיראן.
"תומר בר לא נכשל באירועי 7 באוקטובר"
תחקיר צה"ל על אירועי 7 באוקטובר מצא שחיל האוויר עמד בכוננויות שהוגדרו, למעט שני אירועים חריגים שנבעו מהירי הרקטי הנרחב על בסיסי החיל. לצד זאת, כוננויות השגרה לא תאמו הערכות למתקפה רחבה בהפתעה. אתגר מרכזי בפעילות החיל היה הבנת תמונת המצב והמיקוד הנדרש, כשרק בשעה 09:30 יצאה ההנחיה לתקוף במרחב הגדר - כלומר שלוש שעות לאחר פרוץ המלחמה.
"באשר לכישלונות שמיוחסים לחיל האוויר", אומר שפיר, "הביקורות על 'איפה היה חיל האוויר ב־7 באוקטובר' לא היו במקומן. בר לא ספג ביקורות אישיות כי הוא לא נכשל באירוע. מי שמכיר את מטריית ההגנה מבין שהוא לא נכשל ולכן הביקורות נגד החיל לא היו רלוונטיות. חיל האוויר היה נוכח ופעל נכון. לו החיל היה פרואקטיבי יותר, האסון יכול היה להיות גדול יותר".
לתחושת סא"ל (במיל') ב', "הטענה 'איפה היה חיל האוויר 8 שעות' היא שקרית. הדברים הללו עדיין לא ירדו מהפרק ורק לפני חודש ראש הממשלה בנימין נתניהו הזכיר במסיבת העיתונאים שלו את השאלה הזו. אבל גם אם תכננו להדיח את בר, הנסיבות בינתיים השתנו בגלל הניצחון מול חיזבאללה ואיראן. עכשיו יהיה הרבה יותר קשה להדיח את מי שעומד בראש הארגון שהיה חלק מהניצחון. הביקורות הן קצת 'האתמול', קצת התפספסו".

פיצוץ בנמל בנדר עבאס באיראן / צילום: ap, Razieh Pudat
"הכישלון הגדול בטבח בעוטף יושב גם עליו"
לצד זאת, יש גם מי שחושב אחרת לגבי האשמה של חיל האוויר בכלל ובר בפרט באירועי 7 באוקטובר. "הכישלון הגדול של 7 באוקטובר יושב גם עליו, וכך גם ההצלחה הגדולה באיראן. ולמה האסון בכל זאת לא נקשר לשמו של בר? כי הוא פרווה", אומר תא"ל במיל' א' שמשרת בסביבת מפקד חיל האוויר.
"הוא מפקד מעולה והוא איש טוב, נבון, מבצעי והתקפי, אבל הוא לא בולט. לכן לא 'נתפסים עליו'. הוא קצין מעולה אבל רגיל, בלי תעוזה יוצאת דופן ובלי דעות נחרצות. ואולי זה מה שצריך בימים אלה. אין לו דעה על כל דבר. הוא עושה מה שצריך, בלי יותר מדי רעש.
"כך לדוגמה, באשר לסרבנות הטייסים שקדמה למלחמה - בר ניסה להישאר על הגדר. הוא השעה ממילואים את מפקד בסיס רמת דוד לשעבר, אל"מ גלעד פלד, לאחר שלכאורה היה בין מובילי הקריאה לא להתייצב לשירות מילואים. אבל למחרת בוטלה השעייתו לאחר שבר קיבל את גרסתו של פלד שלא עודד אי־התייצבות. אמנם רק חמור לא משנה את דעתו, אבל זה לא היה המקרה כאן. ביטול ההשעיה נבע מישיבה על הגדר. מפקד חיל האוויר לא יכול להתנהל ככה".
מנגד, לדברי סא"ל (במיל') ב', התנהלותו של בר באירוע הסרבנים דווקא חיזק את מעמדו בחיל. "בהסתכלות בדיעבד, הגישה המכילה שלו אפשרה לחיל האוויר להצליח במלחמה וזה מה שבין היתר הביא את התוצאה של היום".
תא"ל (במיל') ד' מוסיף: "לבר כמובן יש חסרונות וטעויות, אבל כשמסתכלים בקונטקסט של המלחמה הממושכת הזאת והמורכבות שלה, הוא בסך הכול מצליח להתמודד לא רע. בר יודע להסתכל על אירועים באופן מערכתי. הוא גם מסתכל בצורה מפוכחת על המציאות. ב־7 באוקטובר בר הביט בהמציאות הקשה בעיניים פקוחות והצליח לתרגם את היכולות של האוויר לסיוע לכוחות היבשה".
"כולם ידעו מי היה מפקד חיל האוויר כשזה קרה"
ובחזרה לתקיפה ההיסטורית של חיל האוויר על אדמת איראן. בר היה מוכן לכך שנים רבות. הוא היה מהוגי תוכנית התקיפה והכיר אותה הרבה לפני שמדינת ישראל הוציאה אותה לפועל בחודש שעבר.
בראיון שהעניק לידיעות אחרונות עם כניסתו לתפקיד בשנת 2022, הוא אמר כי חיל האוויר מוכן למתקפה באיראן "מחר בבוקר" והעריך כי זה יקרה תחת המשמרת שלו. "אני חייב להניח שזה יקרה בתקופה שלי, והכתפיים כבר מבינות את כובד האחריות", הוא אמר אז. חלפו שלוש שנים והנבואה התגשמה.
"הוא תמיד אמר 'אני חייב לשמור על העליונות האווירית של החיל, ואפשר לצאת לדרך'. היה ברור לו שהוא האיש שעליו מוטלת האחריות באירוע בסדר גודל כזה", אומר סא"ל (במיל') ב'. "בסוף זו הייתה מלחמה של חיל האוויר באיראן, כמובן לצד גופים כמו אמ"ן והמוסד, אבל חיל האוויר היה 'הפרזנטור' של המהלך והוא היה זה שצריך להביא את התוצאות - והוא עשה את זה. חיל האוויר שיתק את האיראנים במהירות.
"ככה נכתבים תמיד סיפורי ההיסטוריה", מסכם ב'. "על האירוע של העליונות האווירית של מדינת ישראל עוד ידברו פה שנים וכולם ידעו מי היה מפקד חיל האוויר כשזה קרה. יהיו עוד אנשים שידברו עליהם ועוד יקבלו פה פרסים שונים, אבל תומר בר יהיה חלק מרכזי בתוך הסיפור הזה, ומגיע לו. אור הזרקורים לא יפסח עליו בעתיד".