מעט באיחור, החליטו ברשות המסים שגם הם רוצים ליהנות מחגיגות הנדל"ן הישראליות ברומניה. אמנם גם במזרח אירופה מרגישים את המשבר הפוקד את העולם, ויזמים מודים שגם ברומניה "הגשם כבר אינו מרטיב את כולם", אבל עדיין ישנם לא מעט ישראלים עם נכסים, דירות וקרקעות ברומניה, שמגלגלים וצפויים לגלגל סכומי עתק.
בימים האחרונים עצרה הרשות מספר ישראלים, הנחשדים כי לא טרחו לעדכן אותה על פעילות הנדל"ן שלהם מעבר לים. מחלקת החקירות ברשות המסים מסרה ל"גלובס", כי היא "שמה זרקור על פעילות הנדל"ן של אנשי עסקים ישראלים ברומניה ובמזרח אירופה בכלל".
מי שהזדמן לטיסות הצ'רטר הרבות היוצאות בכל שבוע מתל אביב, כשבתוכן רבים מאותם יזמים, וודאי יודע שלא מדובר באנשי הנדל"ן הקלאסיים המוכרים לכולם. הישראלי הראשון שנעצר היה בעל מניות בחברה ביבנה העוסקת בסיטונאות מזון, החשוד בהעלמת מס של מאות אלפי דולרים בעסקאות נדל"ן ברומניה. בחיפוש שנעשה במשרדו נמצאו מסמכים המפלילים עוד 2 אחים מרמת גן, בעלי מניות ומנהלים בחברת מרקו פולו ביגוד, ואדם שלישי מחולון, בעל מניות ומנהל בחברה העוסקת בייבוא וסחר מוצרי טקסטיל.
בשבוע שעבר נעצר איש עסקים נוסף מקדימה, בעל "פונדק שאול" בעבר, שהשקיע מאות אלפי דולרים ברכישת נכסים אך לא דווח על כך לפקיד השומה. האיש הכחיש את המיוחס לו ושוחרר בערבות עצמית ובתנאים מגבילים. ל"גלובס" נודע, שכבר בליל החקירה הוא חזר לרומניה.
בסוף השבוע האחרון בוצעו מספר מעצרים נוספים שטרם דווחו. ההערכות ברשות הן שפרשת הנדל"ן ברומניה "היא קצה הקרחון של פעילות המיסוי הלא חוקית המתנהלת במזרח אירופה". מבדיקות שערך "גלובס" מתברר, כי המעצרים האחרונים של הרשות בהחלט עוררו גלים ופאניקה בקרב פעילי הנדל"ן במדינה.
"בתיק או על הגוף"
כאמור, קל להתרשם שכל החשודים אינם יזמי נדל"ן טהורים, אלא סוחרים או בעלי עסקים שביקשו מהצד, כחלטורה, גם להשקיע בנדל"ן. עמוס דבוש, מנהל השיווק של חברת הבנייה הציבורית י.ח. דמרי, הפעילה גם ברומניה, מעריך שממילא ימיהם של אלה ספורים בעולם הנדל"ן. לדבריו, "מבחינת השוק הרומני, נגמר זמן הפליפים ולא רק בגלל תקנות המיסוי. בשווקים ישרדו חברות שיודעות לייצר ולבנות מוצר וזה הזמן של בעלי היכולות המקצועיות והכלכליות".
עו"ד שוש שחם, המתמחה במסים (וגם עבדה בעבר בפרקליטות מיסוי וכלכלה) ומייצגת את החשוד מקדימה, אומרת כי הבעיה אינה טמונה ביזמי הנדל"ן. לדבריה, הסעיפים בפקודת מס הכנסה, שקובעים את מנגנון חישובי המס ואת השורה התחתונה בגין הכנסות מחו"ל - גם במדינות שיש עמן אמנות למניעת כפל מס וגם במדינות שאין עמן אמנות - מסובכים ולא רלבנטיים. לדבריה, "המנגנון הקבוע בפקודה לא משקף את כל ההוצאות שמוציאים בגין הפקת ההכנסות מחו"ל, ולכן המס גבוה יותר מאשר אילו ההכנסות היו בישראל, וצריך לשנות את המנגנון. ברשות המסים יודעים שזה בעייתי, אבל אף אחד לא מטפל בזה. צריך לפשט את המנגנון ולהתאימו לתקופה הנוכחית של הגלובליזציה".
עודד צידון מקבוצת פורום נדל"ן ויו"ר ארגון המתווכים המסחריים בישראל, מכיר את פעילות הנדל"ן של הישראלים ברומניה ובמולדובה. לדבריו, "עיקר הבעיה היא האנשים הקטנים, שקנו שתיים-שלוש דירות 2-3 חדרים ב-30-40 אלף אירו לפני 4-5 שנים, והיום מחיר דירה הוא 80-90 אלף אירו שמושכרת ב-300-400 אירו לחודש. מי שיכול להעלים זה מי שגובה בשחור ומעביר כסף בתיק או על הגוף. חברה שיש לה חשבון בנק, לא תעשה העלמות. חברות כאלה לא יכולות להבריח לארץ חצי מיליון אירו לחודש משכירויות, כשהשוכרים גם רוצים חשבוניות", מסביר צידון.
לדברי צידון, פעילי הנדל"ן הקטנים הם גורם משמעותי של אלפי אנשים שקנו דירות. "הם ראו שבשביל 100-150 אלף שקל ניתן לקנות דירה, מה שאי אפשר לעשות גם בפריפריה הרחוקה בישראל. בבוקרשט מדובר על בירה עם מיליוני אנשים וניתן רק להרוויח. אנשים אלה לא מחפשים רווח מהמכירה, אלא רוצים תשואה ורנטה חודשית מהשכירות". צידון מעריך, שצעדי רשות המסים ילחיצו אנשים, אבל עדיין מדובר בעיקר על הלשנות. "הם שומרים על הכסף בבוקרשט או נוסעים לפראג, בודפשט או ורשה ומבריחים בפשטות פעם בחצי שנה 10 אלף אירו. חלק קנו נכסים בכסף שחור כך שמדובר עבורם בבעיה כפולה, אי אפשר להביאו לארץ כי זה מעורר שאלות על מקורו, ולצד זה הם גונבים גם את תשלום המס על השכירות".
עו"ד גלעד ברון ממשרד גולדמן-ברון, המלווה משקיעים רבים בעסקות במזרח אירופה ואף מייצג חלק מהנחקרים בפרשה האמורה, מבקש להבחין בין עבירות של השמטת או העלמת הכנסות לבין עבירות דיווח. לדברי ברון, "בהתייחס להליכים הפליליים, לעתים המקור ברשלנות או הזנחה של המשקיע לעניין חובות הדיווח, ולא בכוונה פלילית להתחמק מתשלום מס תוך שימוש במרמה עורמה ותחבולה, כטענת הרשויות. גם במקרים בהם מבקשים להסדיר את הנושא, מן הראוי לבחון את שאלת החבות במס בהתייחס לכל מקרה ומקרה ולשקול אפשרות של הסדרתו מול רשויות המס, הן במישור האזרחי והן במסגרת הליך של "גילוי מרצון", שיבטיח במקרים רבים שלא ינקטו כנגד המשקיע הליכים פליליים".
סיכוי קלוש
עו"ד שלומי רגב, ממשרד אלתר עורכי דין, מטיל ספק בכך שהבעיה של מעלימי המסים היא חוסר מודעות ומעדיף להגדיר את המצב כפרוץ. "מי שלא רצה לדווח לא דיווח. ולא כל כך פשוט לעלות על אדם שלא מצהיר והכסף מצוי בחו"ל. אמנם מחשב מס הכנסה מחובר למרשם משרד הפנים וניתן לראות יציאות וכניסות מהארץ, אבל אין הרבה דרכים טובות לעקוב".
גם ירון טיקוצקי, ממשרד עוה"ד דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי, המפעיל שלוחה ברומניה, אומר כי הצעדים האחרונים של הרשות מתבקשים מאליהם. "אם משהו מפתיע היא העובדה שזה לא קרה עד עכשיו". טיקוצקי היה עד באופן אישי "לנכונות המיתוס על עסקאות במטוס, שהצד הימני מוכר לצד השמאלי, ובדרך חזרה - הפוך".
עורכי הדין מסכימים כי לא מדובר בחוסר ידע של מעלימי המס וקשה יהיה לגלגל עיניים, אך הם סומכים על כך שהסיכוי שיתפסו הוא קלוש. עם זאת, הם סוברים כי לרשות יש כלים יותר אפקטיביים, בין השאר בשל הקושי לנייד היום כסף בעולם ללא פיקוח והרצון של אנשים ליהנות מהכסף שהרוויחו. טיקוצקי אומר ששיתוף הפעולה עם רשות המסים בארה"ב למשל, ה-IRS, מאוד הדוק, אבל באירופה הוא לא מכיר שיתוף פעולה שכזה.
למרות שהמקרים האחרונים שחשפה הרשות היו של השכרת דירות וחנויות, טיקוצקי מעריך כי זו הפעילות הפחות פופולארית בקרב הישראלים. לדבריו, "רוב הנהירה של מוסכניקים, עקרות בית או סוחרי טקסטיל הייתה רכישת קרקע, שרוצים למכור ברווח אחרי זמן".
לדברי רגב, יזמים מנסים למצוא קרקע בזול, לגרום לה לשינוי ערך, ולמכור אותה לפני שמוקם הפרויקט. זה יכול להיות מסווג כרווח הון בארץ ואז זה 20% או 25% מס. אם הרווח בא כדיבידנד ישירות מהחברה הרומנית או מרוב מדינות מזרח אירופה, משלמים מס חברות במדינת המקור, ואז היחיד משלם 25% או 20% אם יש לו פחות מ-10% מהחברה. רגב מדגיש, כי מי שיש לו הכנסה מחו"ל, כמעט אין ספק שחייב במס כזה או אחר. מי שמיתמם ולא כולל הכנסות אלה בדו"חות, או לא מגיש דו"חות בכלל, עוצם עיניים. "גם אם מתכננים מבני מס יותר חכמים ומורכבים, אין כמעט מבנה שפוטר אותך מחובת דיווח כלשהי. כמעט תמיד נדרש לדווח גם אם החבות מופחתת". "
ariel-r@globes.co.il
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.