"בהודו כדאי להמתין"

"נדל"ן הינו במהותו שוק לא יעיל, לא נזיל וכל נכס שונה מנכסים אחרים", כך טרח להדגיש בכנס חיים כצמן, יו"ר גזית גלוב, המסתייג מ"מצגות המכלילות שווקים שלמים תחת הגדרה הומוגנית".

לדברי כצמן, "גם כיום, בשוק האמריקני, שבו לכאורה קיימים מרכיבים של משבר, יהיו משקיעים שיפיקו רווחים. במקביל, יהיו תמיד גם משקיעים שיאבדו את כספם בהשקעות במדינות שלכאורה בצמיחה. להערכתי, המשבר בארה"ב מתרכז כיום בתחום הדיור ולא במרכזים מסחריים. הצלחה בנדל"ן תלויה בניהול, בנוכחות בשוק המקומי, הבנה מעמיקה של השוק, שמירה על נזילות, פריסת חוב שמרנית, שקיפות למול המשקיעים והתאמה בין תמרוץ המנהל ורווחי המשקיעים".

בהתייחסו לשווקים בעולם, כצמן הפתיע בהצגת עמדה זהירה כלפי השוק ההודי. לדבריו, עדיין לא מתקיים שוק קמעונאי בהודו בצורתו המערבית המוכרת. בשלב זה, ממשלת הודו אוסרת כניסה של חברות בין לאומיות ובכך עוצרת את התפתחות השוק הקמעונאי המאורגן. לדעת כצמן, רצוי להמתין לסיום הגל הראשון של בניית מרכזים מסחריים בהודו, ללמוד מהניסיון, ורק לאחר מכן להבין כיצד נכון לפעול במדינה בתחום המרכזים המסחריים.

בניגוד להודו, הצביע כצמן על הפוטנציאל בברזיל. הכלכלה הברזילאית נמצאת בתנופה וגופים קמעונאיים, כגון וולמארט וקארפור, פעילים בשוק כבר שנים. בברזיל ניתן לדבריו לרכוש נכסים קיימים וכך להפחית את הסיכון במהלך החדירה ולימוד השוק.

ומה באשר לאפשרות לפגיעה בהכנסות ממרכזים מסחריים? לדבריו, רק ירידה בצריכת מוצרים בסיסיים, "בעלי אופי יומיומי", תגרום לפגיעה בהכנסות המרכזים המסחריים שבבעלותו. יתרה מכך, עבור חברות עם נכסים בפריים לוקיישן, "כמו גזית גלוב", עצירה בבנייה של מרכזים חדשים יכולה לייצר גידול בהכנסות השוכרים.