אוסטריה כמעט שאינה מופיעה על המפה מבחינת יזמי הנדל"ן הישראלים. אולי על רקע העבר הטעון מנקודת הראות היהודית - כלומר, התנהלות האוסטרים במלחמת העולם השנייה - נרשמת במדינה פעילות ישראלית מועטה יחסית. במיוחד בולטת המגמה בהשוואה להיקפי הפעילות הנכבדים (לפעמים אפילו באופן אבסולוטי) של ענקי הנדל"ן הישראלים ברוב המדינות הגובלות במדינת האלפים, ובפרט בגרמניה, בהונגריה, בצ'כיה וכמובן בשווייץ.
בשווייץ הקטנה - כ-41 אלף קמ"ר שטחה ומספר תושבים בה דומה לזה שבישראל - פועלים בקנה מידה גדול כמה מהשמות היותר מוכרים בעולם העסקים הישראלי. ביניהם ניתן למצוא את נתן חץ (אלוני חץ), את אלפרד אקירוב (אלרוב נדל"ן), את אליעזר פישמן (כלכלית ירושלים), את גרשון זלקינד (אלקטרה נדל"ן) וכמובן את דלק נדל"ן, שאליה עוד נגיע.
בימים סוערים אלה בשוקי ההון בעולם משמשת שווייץ כסוג של מקלט. ב-JLL מעריכים כי האטה מסוימת בקצב הצמיחה במדינה, לצד עלייה בשיעורי הריבית, צפויה לייצב את שיעורי התשואות. השוק האירופי הוא באופן טבעי שוק מקוטע, ושיעורי התשואה ברוסיה המתעוררת אינם דומים לאלה שבבריטניה, שבה המחירים הרקיעו שחקים. שני השווקים האלה אינם דומים ליציבות המנומנמת המאפיינת את שווייץ בכלל, ואת תחום הנדל"ן שם בפרט.
אלפרד אקירוב, בעל השליטה באלרוב, מחזיק את אחד מתיקי הנדל"ן הגדולים בשווייץ. "נכסים בשווייץ לא הושפעו מהסאב-פריים - מדובר במדינה בסדר גודל של ישראל, והמצב בה לא דומה למצב בשוקי הנדל"ן הענקיים של ארה"ב ובריטניה. אין ירידת מחירים, אין עליית מחירים - הכול יציב", אומר אקירוב.
אקירוב, בדומה ליזמים אחרים, לא הפסיק לרכוש נכסים "בגלל המצב". בתקופה האחרונה רכש היזם ארבעה בניינים במדינה הנייטרלית בכ-35 מיליון פרנק שוויצרי (פר"ש), שהם 31.5 מיליון דולר, כל אחד. מכל מקום, הנתון המרכזי שמצביע על בטחונו של אקירוב בשוק הריטייל השווייצרי הוא תיק נכסי נדל"ן שמתקרב למיליארד פר"ש, ופרוס סביב ציריך, לוזאן וז'נבה.
עם זאת, אין לטעות ולחשוב שמדובר בימים "רגילים". האינדיקציות לכך הן שורת הנפקות שנדחו בציפייה לימים טובים יותר שיבואו, וגם העובדה ששיעור ההון העצמי הנדרש בחלק מהעסקאות השתנה. כלומר, המלווים נכונים להלוות, אך בשיעורי מינוף נמוכים יותר.
אך לדברי אקירוב, "לא צריך תיק של מיליארדים, עדיף לקנות בתשואה טובה ולא לקנות כמות. אני לא קונה סוסים אם אין לי עגלה".
אפרופו "מיליארדים", לא ניתן להתעלם מעסקת ילמולי המפורסמת, שבמסגרתה היו אמורים דלק נדל"ן, בניהול איליק רוז'נסקי, ויגאל אהובי לרכוש את הנדל"ן של ענקית הקמעונאות השווייצרית. העסקה התפוצצה ושני הצדדים ניזוקו. הסוגיה הועברה לטיפולו של בורר, ורוז'נסקי אמר רק לאחרונה שאינו חש שום בעיה בהמשך הפעילות העסקית בשווייץ.
אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס"
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.