"נ ס כלכלי" - כך כונתה כלכלת גרמניה, וליתר דיוק, כלכלת מערב גרמניה, בשנים שלאחר סיום מלחמת העולם השנייה. התואר ניתן לה משום שהמדינה הפכה תוך שנים לא רבות ממדינה חרבה לאחת מהכלכלות הגדולות בעולם, שלישית רק לארה"ב וליפן.
הברק של הפלא הגרמני התעמעם לאחר איחוד שתי הגרמניות, כאשר סכומי עתק - מאות רבות של מיליארדי מארקים - תועלו מזרחה, במעין ניסוי ייחודי שבמסגרתו כלכלת שוק "בולעת" כלכלה ריכוזית, לטובת השקעה בתשתיות ולטובת תשלומי העברה לאזרחי המדינה שנקראה גרמניה המזרחית.
מזרח גרמניה שאבה, כאמור, משאבי עתק מאחותה המערבית, ולכן אחד הנתונים הכלכליים המעניינים של 2007, לבד מהתמ"ג שצמח ריאלית ב-2.5%, הוא האיזון התקציבי שרשמה הממשלה בברלין, אחרי שנים רבות של גירעון. ב"אקונומיסט" מעריכים שהשנה תצמח הכלכלה הגרמנית ב-2.1%, וייתכן שאף יירשם עודף קטן בתקציב המדינה. אומדנים אלה נסמכים, בין היתר, על המשך פעולתו התקינה של מנוע הצמיחה המרכזי של גרמניה - הייצוא.
אם כך, עולה השאלה האם הסערה מעבר לאוקיינוס האטלנטי, בארה"ב, לא תשפיע? ב-UBS מעריכים שההשפעה של ההאטה האמריקנית תורגש כמובן, אך תהיה פחותה בהשוואה להשפעתה במחזורים כלכליים קודמים, בין היתר לאור העלייה הדרמטית בהיקף הסחר של גרמניה מול מדינות אסיה. בירת גרמניה, ברלין, אחד מסמלי ההפרדה בין הגרמניות, מציגה את הדואליות המערבית-מזרחית, גם מההיבט של האינדיקטורים הכלכליים. אלה הנוגעים לברלין נחותים בצורה מובהקת בהשוואה לממוצע הפדרלי או הכלל גרמני.
סוגיית התעסוקה היא דוגמה טובה להראות זאת, כיוון שמדובר באחת הסוגיות המכבידות על גרמניה שנים רבות, שנובעת משוק העבודה הקשיח ומההטבות הסוציאליות המפליגות למובטלים. מנתוני CBRE עולה כי בעוד ששיעור האבטלה הכלל גרמני עמד בדצמבר על 8.1%, הרי שבברלין עמד השיעור על 14.2%.
ומה קורה בתחום הנדל"ן בברלין? לפני שנתייחס לתחום הדיור בעיר על 3.4 מיליון תושביה, נציין שבברלין, לפי CBRE, קיימים כ-17.4 מיליון מ"ר של משרדים, ובסך השטח נרשם שיעור גידול נטו נמוך מאוד בהשוואה לשנים האחרונות. זאת, בין היתר, על רקע מגמה של הריסת משרדים מיושנים ושינוי ייעוד של אחרים. בחברת הנדל"ן מציינים כי בשל תהליכים כאלה קטן שטח המשרדים הכולל בבירה בכ-40 אלף מ"ר ברבעון הרביעי לבדו. שיעורי התפוסה, הלא נמוכים, ירדו ל-8.8% בתום הרבעון הרביעי, תהליך שקרה באופן מובהק יותר במרכז העיר.
מנתוני FT/סטנהאם עולה כי גרמניה היא אחת המדינות הבודדות באירופה המערבית, להוציא את אוסטריה, שבה נרשמו ירידות במחירי הנדל"ן למגורים בשנים 2003-2005, ועליות מתונות בלבד בשנתיים האחרונות. במיוחד בולטת התופעה בהשוואה לעליות המחירים החדות שנרשמו עד לאחרונה בנדל"ן למגורים בשאר חברות האיחוד האירופי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.