"ברור שכואב בטווח הקצר"

ארצות הברית, המדינה עם הכלכלה הגדולה בעולם, נותרה, מבחינות רבות, חוף המבטחים של משקיעים מרחבי הגלובוס. הדולר האמריקני אולי כבר לא חזק כבעבר, אבל אגרות החוב הממשלתיות מוושינגטון מוסיפות להיתפס כנכס חסר סיכון.

עם זאת, לפחות מהפן הנדל"ני, הרי שבימים אלה ניתן להצביע על לא מעט נמלים בטוחים יותר לעגון בהם. מכל מקום, הנוכחות של ישראלים בשוק הנדל"ן של צפון אמריקה בכלל ובארה"ב בפרט אינה מבוטלת. השם הבולט הוא יצחק תשובה, הבעלים של דלק, ששולט בפעילות נדל"ן ענפה באמריקה הצפונית באמצעות אלעד. מנתוני חברת מעלות עולה, שאלעד פעילה ב-14 מדינות ברחבי ארה"ב. הרבה פחות מבוזרים הם חיים כצמן ודורי סגל, שמנהלים אימפריית מרכזים מסחריים צפון אמריקנית באמצעות גזית גלוב. כצמן, המתגורר במיאמי, הוא הכתובת לקבלת הסברים לגבי שוק הריטייל האמריקני.

"יש פה את כל הסממנים של מיתון, ואין שום ספק שיש האטה", מודה כצמן. "שוק הנדל"ן למגורים, ובפרט שוק הקונדומיניום, סובל ממשבר חמור ביותר. יש היצעים גדולים מאד, שייקח לשוק שנים לא מעטות לקלוט אותם. קח את ענף הבנייה בפלורידה. מועסקים בו כ-650 אלף איש, בערך רבע מהם ייפלט בירידה בהתחלות בנייה - זה אומר 150 אלף מובטלים".

כצמן מציין את העובדה שהשוק האמריקני מקוטע ושונה ממדינה למדינה. "אני מאמין שהתופעה חמורה יותר בקליפורניה, בנוודה, בפלורידה, באריזונה ובמדינות בהן הייתה צמיחה חזקה מאד, עם בועה במחירי נדל"ן למגורים". הוא גם מאמין שהמשק האמריקני יסתדר כי הוא "גמיש מאד".

איך תתמודד גזית עם המצב בשווקים? לדבריו, "מנקודת מבט אגואיסטית, בתור בעל כמות גדולה של נכסים, ברור שכואב בטווח הקצר, אבל מצד שני עכשיו נחתכים החוצה שחקנים שנכנסו לשוק בשנים האחרונות והעלו מחירים. כל זה נעצר. בנוסף, צריך לזכור שפלורידה (ומדינות אחרות) צומחת בקצב של 1%-2% בשנה וכמובן שייווצרו ביקושים חדשים".

- אתה בוודאי מרוצה שאינך מעורב בנדל"ן למגורים?

"תמיד הייתי מרוצה מכך. עם זאת, אין שום ספק שההאטה בכלכלה תקרין על כולם, וגם על עסקי הנדל"ן המסחרי. מבחינה זו אנו דפנסיביים והפגיעה בשוק הדיור, הנובעת מעודף דירות מגורים, תשפיע עלינו בדיוק כמו שתשפיע על שוקי המכוניות או הבנקאות.

"אנו יושבים על אוצר בלום במרכזי ערים. חלק מהמרכזים שלנו נבנו לפני 20-30 שנים במקומות שהיו פעם פרבריים, אבל היום הם במרכז העיר. פעם עם 100 דונם בנית על 25% כי הקרקע הייתה מאד זולה. היום זה השתנה. בבוסטון, למשל, יש לנו 16 דונם בלב קיימברידג', מול אוניברסיטת הרווארד".

- אין דין מיאמי כדין קנדה - מה לגבי השכנה הצפונית?

"החלק הכי גדול של התיק שלנו הוא בכלל בקנדה (כ-43%). רק 30% מהתיק מורכב מנכסים בארה"ב והמצב בקנדה שונה לחלוטין. אין שם משבר סאב-פריים, הקנדים לא בנו כל כך ולא היו כאלה עליות מחירים".

- נכנסתם לאחרונה גם לפעילות בברזיל.

"זו אסטרטגיה דומה לכניסה לקנדה ב-1998. אנו מזהים הזדמנות גדולה שנובעת מכלכלה מבוססת על אוצרות טבע, במדינה עם כ-200 מיליון אנשים. יש שם ממשל שפוי עם רגישות סוציאלית, לצד כלכלת שוק. יש לנו צוות בסאו פאולו, שעוסק בעיקר בפיתוח מרכזים מסחריים מעוגני סופרים".

- שוק ההון הפסיק לאהוב אתכם. מתחילת שנה איבדה המניה כחמישית מערכה.

"ברור שזו חלק מירידה בכל מניות הנדל"ן ואנו נצבעים באותה אבחת מברשת עם כל חברות הנדל"ן האחרות. כמו שהיינו הדרלינג לפני שנתיים, כך היום אנו שנואי הקהל. בחברות עצמן לא חל שום שינוי אבל באווירת הנכאים הכללית אף אחד לא שם לב לזה".

גיל שלמה

gil-s@globes.co.il