משבר האשראי מעכב את האקזיט של אפריקה ישראל בפלורידה

הרוכשת תעביר 16 מיליון דולר לאפריקה ישראל במקום 8 מיליון בתמורה השלמת העסקה, שהייתה אמורה להסתיים החודש, תידחה לספטמבר * כל דחייה נוספת תגרור קנס כבד

עודף ההיצע של נדל"ן במיאמי ובפלורידה מאלץ את מוכרי הנכסים להתגמש. היום הגיע תורה של אפריקה ישראל, הנמצאת בשליטת (75%) לב לבייב לשנות הסכם לאחר שהרוכש ביקש פריסת תשלומים רחבה יותר.

הנכס הנמכר הוא מקרקעין בלתי מפותח במיאמי, פלורידה, בשטח כולל של כ-24,427 מ"ר, הידוע בשם "Block 42", תמורת כ-88.7 מיליון דולר. עלות הנכס בהתאם למצוין בדו"חות הרבעון השלישי של השנה היא 47.15 מיליון דולר. לאחר מכירתו ייוותרו ברשות אפריקה ישראל שישה פרויקטים נוספים באזור פלורידה. אם וכאשר תושלם העסקה, צפויה אפריקה ישראל לרשום בגינה בספריה רווח הון בסך של כ-39 מיליון דולר (לפני מיסים).

במסגרת ההסכם המקורי הפקידה החברה הרוכשת בנאמנות 8 מיליון דולר ונקבע שהסכום לא יוחזר אלא אם תפר אפריקה ישראל את התחייבותה להעברת הבעלות בנכס הנמכר. כעת הוחלט על תשלום של 16 מיליון דולר לאפריקה ישראל בפיקדון מזומן ובתמורה הסכימה אפריקה ישראל לדחות את השלמת העסקה, שהייתה אמורה להסתיים החודש לספטמבר. החברה הרוכשת, זכאית להודיע על דחיית מועד השלמת העסקה עד לא יאוחר מסוף החודש. בכל פעם בו תודיע הרוכשת על דחיית מועד השלמת העסקה היא תעמיד סכום נוסף לפיקדון בידי אפריקה. בשלושת החודשים הראשונים יהא זה סך של מיליון דולר בגין כל חודש של דחייה, ובשלושת החודשים שלאחר מכן סך של שני מיליון דולר בגין כל חודש של דחייה. סכומי הפיקדונות הנוספים כאמור לא יוחזרו לרוכשת אלא אם תפר אפריקה את התחייבותה להעברת הבעלות בנכס.

בדצמבר נודע לראשונה על צמצום החשיפה לנדל"ן בארה"ב של אפריקה ישראל על ידי מכירת הקרקע במיאמי. המהלך מתבצע כאמור על רקע עודפי היצע של בנייה ותוספת פרויקטים משמעותית כתוצאה מחלוקת הנכסים ב"הסכם הגירושים" עם בוימלגרין. החשיפה של אפריקה ישראל לפלורידה גדלה ב-2007 על רקע חלוקת הנכסים המשותפים לה ולחברת בוימלגרין דיבלופרס ביולי 2007.

באפריקה ישראל מעריכים שהחשיפה של החברה לפלורידה היא פחות מ-1% מבחינת השווי הנקי של הנכסים וכי בטווח הרחוק המצב בפלורידה ישתפר. בינתיים סופגת פלורידה ירידות מחירים בשנתיים האחרונות לאחר זינוק חד בשנים שלפני כן. לגבי הנכס הנוכחי, הרי שאפריקה ישראל, לא מצליחה להשלים את מכירתו עוד ממאי 2006, כאשר בכל פעם משונה ההסכם. *