"באולימפיה אנחנו לא מהמרים"

כמו רבות מאחיותיה הישראליות, גם אולימפיה יכולה להציג לראווה פעילות יזמית ברחבי המזרח המתעורר של אירופה ובכלל זה באוקראינה. במדינה פעילות בין היתר כלכלית ירושלים, GTC של קרדן, אזורים שקבעה את המדינה כאחד מיעדי ההתפתחות המרכזיים שלה בחו"ל. בימים האחרונים נסוגו נכסים ובנין ואלקטרה מעסקה לרכישת כ-2,000 דונם באוקראינה.

עם זאת, אולימפיה, להבדיל מאחיותיה, רוצה לקפוץ מדרגה בהיבט היקפי הפעילות דווקא באמצעות הכניסה לאוקראינה באמצעות אולימפיה יורו. את פעילותה של האחרונה מנהל שמעון כצנלסון, יו"ר מפעל הפיס לשעבר ואחיו של אוסקר כצנלסון - מבעלי השליטה לצד ישראלום, ממקום מושבו בקייב. "מפעל הפיס זה משחק של הימורים - באולימפיה אנחנו לא מהמרים", מבהיר מיד כצנלסון.

גולת הכותרת בפעילות האוקראינית בשלב זה היא רכישת קרקעות. בנובמבר רכשה החברה כ-165 דונם בלב קייב - 2.5 ק"מ מהרחוב הראשי מעיד כצנלסון - תמורת כ-345 מיליון שקל. על הקרקע הזו יוזמת החברה "פרויקט מעורב" שיכלול כ-2,000 יחידות דיור ועוד 180 אלף מ"ר של שטחי משרדים ומסחר, וצופה הכנסות של כ-8 מיליארד שקל ממכירות. ימים ספורים לאחר מכן בוצעה עסקת מקרקעין שנייה במסגרתה רכשה שטח, גם כן במרכז קייב, תמורת כ-36 מיליון דולר. במקביל הכניסה החברה שותפים.

כצנלסון, יליד קייב ודובר השפה, סבור כמו יזמי נדל"ן רבים כי לכאן (אוקראינה) ה"סאב-פריים" לא יגיע. "אנחנו מאמינים באוקראינה, והולכים בגדול. השחקנים הכבדים מחוץ למדינה מגיעים ומאמינים שהכלכלה תתפתח. לדעתי מדובר בשוק מתפתח ואין כאן שום סאב-פריים. אני נמצא כאן מספר חודשים ולא השתנה שום דבר. השוק כאן הולך בעקבות מוסקבה".

- למה דווקא אוקראינה?

"אני חושב שאם המצב הפוליטי והמשטר יהיו יציבים אז ההתפתחות תהיה דומה לזו של פולין, ובנוסף המחירים מתחילים להדביק את המחירים במוסקבה. קייב פשוט מפגרת אחריהן בכמה שנים. ההתפתחות מאוד מהירה, ולדעתי זה יימשך עוד כמה שנים".

- מה המצב בקייב לעומת ערים אחרות במדינה?

"אנחנו פעילים רק בקייב, בעיר הבירה. כמו בכל המדינות המתפתחות בעיר הבירה גרים בערך 10% מכלל תושבי המדינה, אנו רואים את זה בפולין וברומניה. אנחנו חושבים שקייב צריכה לגדול ל-4-5 מיליון תושבים מכ-3 מיליון כיום (באוקראינה כ-46 מיליון תושבים). קייב עצמה, כבר היום, מרכזת כ-16% מפעילות הנדל"ן במדינה".

- איך המחירים בשוק?

"נדל"ן למגורים במרכז קייב עולה 5,000-10,000 דולר למ"ר מכירה (דירת 60 מ"ר תעלה לפיכך כ-450 אלף דולר בממוצע). דמי השכירות במרכזים מסחריים מגיעים ל-150-200 דולר למ"ר לחודש - זה מחיר שאי אפשר להשיג בשום מקום בעולם, אולי במוסקבה. ולגבי משרדים אי אפשר להשכיר בפחות מ-30-40 דולר למ"ר לחודש ובמשרדי איכות דמי השכירות מגיעים ל-100 דולר למ"ר לחודש.

אולימפיה, כאמור, עסקה בקייב בעיקר באיסוף קרקעות, לקראת מעבר לשלב הבא: "אנחנו עובדים על פרויקט מרכזי. המרכז המסחרי יהיה בתוך העיר עם כ-70-80 אלף מ"ר, כאשר שאר המרכזים שם לא מגיעים לסדרי גודל כאלה. נכון שיש סיכון, אבל יש גם הרבה סיכוי להרוויח הרבה מאוד כסף," מתמצת כצנלסון את כל התורה על רגל אחת.