בנקים מרכזיים משני עברי האוקיינוס האטלנטי דנים באופן פעיל באפשרות של רכישות מתואמות ביניהם של ניירות ערך משכנתאיים כדי לפתור את משבר האשראי. הפד והבנק המרכזי של בריטניה הכחישו את הדברים, ה-ECB סירב להגיב.
מהלך של רכישת ני"ע כאלה עשוי לכלול שימוש בכספי ציבור כדי לייצב את השווקים בכמה מכשירים פיננסיים חשובים, ולהחזיר את אמון המשקיעים, ובכך לסיים את מעגל הקסמים השלילי של מכירות כפויות של מכשירים אלו, נפילות מחירים נוספות שלהם והמשך חולשה במאזניהם של מוסדות פיננסיים.
לפי כמה מקורות, השיחות, שהן חלק מדיון רחב יותר במשבר הפיננסי, מצויות בשלב מוקדם, אך העובדה שהן כבר מתנהלות, מעידה על הדאגה של הרשויות המוניטריות ביחס לבריאותה של המערכת הבנקאית בארה"ב ובאירופה.
לפי המקורות, הבנק אוף אינגלנד הוא הנלהב ביותר לבדוק את אפשרות הרכישות המרוכזות של נכסים משכנתאיים. הפדרל ריזרב האמריקני פתוח בעיקרון לדיון בהתערבות בשוק הזה בתרחישים מסוימים, אך רק כמוצא אחרון. הבנק האירופי המרכזי נראה כפחות נלהב מכולם.
כל רכישה של ניירות ערך משכנתאיים תחייב מעורבות ממשלתית, מפני שהפעולה תהפוך בעצם את משלמי המסים לאלה שסופגים את סיכוני האשראי. עדיין אין כל סימן לכך שהממשל האמריקני יסכים לתמוך במהלך כזה. במרחב האירו, התערבות כזו תחייב אישור של כל 15 הממשלות.
אחת הטענות של הרשויות המוניטריות והבנקאים היא שהחוקים הבינלאומיים החדשים רק מחמירים את מחנק האשראי, מפני שהם מחייבים תמחור של נכסים במחירי השוק שלהם, שמצויים כעת בשפל, ולא בערך הנקוב שלהם.
בבנק מרכזי אירופי אחד לפחות, ההשקפה היא שלא החשבונאות של ההתאמה למחירי השוק אחראית לחולשה במאזני הבנקים, אך מחירי ניירות הערך המשכנתאיים ירדו לרמה שמשקפת ציפיות בלתי מציאותיות לחדלות פירעון של המשכנתאות.
אם רשויות ציבוריות יקנו ויחזיקו ני"ע משכנתאיים, ולא רק יחזיקו בהם כביטחונות להלוואות לבנקים, כפי שעשו עד כה, במחירים שיהיו מתחת לערכים הנקובים, אך מעל למחירי השוק הנוכחיים, ניתן יהיה לקבוע רצפה למחיר הני"ע הללו.
הפד אינו מאמין שהגיע השלב שבו פעולה דרסטית כזו תהיה נחוצה. הוא רואה בדיונים עם הבנקים המרכזיים האחרים משהו כמו גיבוש "תכנית מגירה" למצבי חירום, לא תוכנית מחייבת לביצוע מיידי.
להערכת אנליסטים, לממשל האמריקני יש עדיין הרבה אופציות לתמוך בעקיפין בשוק הני"ע המשכנתאיים, באמצעות מינהל הדיור הפדרלי, או סוכנויות מימון המשכנתאות פאני מיי ופרדי מאק.
בוחנים אופציות אחרות
הפדרל ריזרב והבנק אוף אינגלנד הכחישו את הדיווח ב"פייננשל טיימס", ללא ציון מקורות, על כך שהם דנים בשימוש בכספים ציבוריים כדי לרכוש ני"ע משכנתאיים ולפתור בכך את מצוקת האשראי. עם זאת, הבנק המרכזי הבריטי מסר שהוא שוקל "כמה אופציות אחרות", שלא פורטו, לטיפול במשבר. הבנק האירופי המרכזי בחר שלא להגיב כלל.
"בנקים מרכזיים, כולל הבנק אוף אינגלנד, מחפשים דרכים להקלת המתח בשווקים", מסר דובר הבנק הבריטי לרויטרס, "אך ה-BoE אינו נכלל בין הבנקים שעליהם דווח כי הם מציעים תוכניות שיחייבו את משלם המסים לשאת בסיכוני האשראי".
"אנו יכולים, עם זאת, לאשר שאנחנו בוחנים מספר אופציות אחרות, אך מוקדם מדי להיכנס לפרטים", הוסיף הדובר. דובר בכיר של הפד האמריקני אמר: "הפדרל ריזרב אינו דן עם בנקים מרכזיים אחרים ברכישות מתואמות של ניירות ערך משכנתאיים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.