איסלנד הפכה למדינה בעלת שיעור הריבית הגבוה ביותר באירופה - 15.5%

העלאת הריבית באה שבועיים בלבד לאחר העלאה קודמת ב-1.25% ל-15% ; הרשויות טוענות כי ייתכן שהקרונה הוחלשה באופן בלתי חוקי - על ידי קרנות גידור בינלאומיות

איסלנד הפכה למדינה בעלת שער הריבית הגבוה ביותר באירופה, לאחר שהבנק המרכזי של איסלנד העלה היום (ה') את הריבית ב-0.5% לשיא של 15.5%, במסגרת מאמציו לשקם את האמון במטבע הנחלש, ולמנוע משבר בנקאי. העלאת הריבית הנוכחית באה שבועיים בלבד לאחר שהבנק העלה את הריבית ב-1.25% ל-15%, בצעד חירום. לאחר המהלך שהתבצע היום, עולה הריבית באיסלנד על הריבית בת 15.25% בתורכיה.

האמון בקרונה, המטבע הלאומי של איסלנד, נפגע קשות השנה, בגלל מה שנתפס כחוסר איזון בכלכלה, וכן בשל חששות שמגזר הבנקאות בסכנת קריסה. מתחילת השנה איבדה הקרונה 25% מערכה לעומת האירו. הרשויות באיסלנד טוענות שהקרונה הוחלשה - ייתכן באופן בלתי חוקי - באמצעות מתקפה ספקולטיבית מצדן של קרנות גידור בינלאומיות.

יונס יונסון, מנכ"ל FSA, אמר בשבוע שעבר שהרשויות "בודקות אם הפיצו גורמים מסוימים שמועות שליליות וכוזבות לגבי הבנקים האיסלנדיים והמערכת הפיננסית של איסלנד, במטרה לעשות מכך רווחים". החשד הוא שספקולנטים הפעילו לחץ מופרז על שוקי ניירות הערך הבלתי-נזילים, CDS, תוך ידיעה שככל שיגדל המרווח, כן יגבר החשש מקריסה בנקאית, ויתפשט גם לשוקי המניות והמטבע.

העלאת הריבית המואצת התבצעה במסגרת חבילה רחבה יותר של צעדים מתואמים שנוקט הבנק המרכזי, בניסיון להתמודד עם האינפלציה ולהדוף את המתקפה הספקולנטית לכאורה.

צעדים אלה דרושים מכיוון שהבנקים האיסלנדיים מתקשים להשיג הלוואות נקובות מטבע זר, עקב השחיקה באמון המשקיעים, וזאת למרות מרכיבי היסוד הטובים של הבנקים האיסלנדיים ומאזניהם הבריאים יחסית. מקורות יודעי דבר מסרו כי ייתכן שבימים הקרובים יוכרזו צעדים נוספים, כולל שיתוף פעולה עם בנקים מרכזיים אחרים במדינות סקנדינביה. ממשלת איסלנד מסרה שהיא מוכנה להנפיק אג"ח ממשלתיות כדי לחזק את יתרות המטבע הזר, ולהגן על הבנקים.