אחזקה כאורח חיים

500 מיליון שקל חסרים בתקציב מעצ לאחזקת כבישים; מעבר לבעיות הבטיחות, דחיית האחזקה מייקרת אותה פי 3

לא מכבר שודרה בטלוויזיה פרסומת לחברת טלפוניה, אשר מלגלגת לאלה המוכנים לשלם תשלום חודשי נוסף עבור אחזקה. לצערי, נראה כי תפיסה זו חלחלה בקרב מעצבי המדיניות גם לתחומים בהם ההשקעה באחזקה נאותה מהווה כורח המציאות.

בתקציב המאושר של החברה הלאומית לדרכים לשנת 2008 קיים חוסר של למעלה מ-500 מיליון שקל לטובת פעולות האחזקה בכבישים הבינעירוניים. מאחר ופעילות האחזקה בחלקה אינה מתוכננת ונובעת כתוצאה משברים, ליקויים בדרך, תאונות הפוגעות בתשתית ובמתקני בטיחות ואף ממזג אוויר סוער, יש הכרח לנהל את התקציב הקיים, שגם כך אינו עונה על הצרכים הבסיסיים, בצורה גמישה על מנת לעמוד בסדרי עדיפויות משתנים.

פעולות האחזקה מתחלקות למספר תחומים, בהם: עבודות שבר הדורשות פעולות להחזרת המצב לקדמותו כתוצאה מפגיעה עקב אירוע בלתי צפוי מראש, אחזקה שוטפת ואחזקה מונעת, שהכוונה באמירה כוללנית - שימור תשתית הכביש על פני אורך החיים שלו. לפעילות זו תועלת כלכלית המהווה השקעה יעילה וממוקדת, המשמרת רמה נאותה לתשתית לאורך זמן וחוסכת את הצורך בהשקעות מיותרות בעתיד. זאת, עוד לפני שקושרים לכך את היבטי הבטיחות בתשתית הכבישים.

האחזקה התקופתית משפרת את מצב הכביש, מקטינה את הידרדרות התשתית ומביאה לחסכון כלכלי משמעותי. לדוגמה: במסגרת תהליכי אחזקת המיסעה, יש לבצע ריבוד שלה אחת ל-8 עד 12 שנים, וזאת כתלות בחוזק המבנה, נפחי התנועה וכיו"ב. עלות ביצוע אחזקה תקופתית (ריבוד) של ק"מ מסלול עומדת על 650 אלף שקל, וזאת בהנחה כי הוא מתבצע במועד הנכון. דחיית ביצוע הריבוד תביא להאצה בקצב הבלייה של המיסעה ולהגדלת עלות השיקום לכ-1.6 מיליון שקל, בנוסף לגידול של עשרות אחוזים בעלויות האחזקה השוטפת.

מעצ מתחזקת 5,716 ק"מ מסלול של כבישים בינעירוניים, ומכאן שאי ביצוע אחזקה שוטפת של כבישים אלו במועד יביא להפסד בהיקף של מיליארדי שקלים לתקציב המדינה. על כך יש להוסיף גם את הגידול בעלויות תפעול כלי הרכב (דלק, בלאי וכיו"ב). מחקרים כלכליים מראים, כי עלויות אלו נאמדות במיליארדים מידי שנה.

על מנת להתכנס בתקציב הקיים, החברה נוקטת בפעולות שונות לשימור מצב הכבישים ברמה הנאותה והבטוחה, בין השאר על-ידי השקעה במחקר ופיתוח טכנולוגיות אשר דורשות אחזקה מינימאלית, כגון: אספלט עמיד בתנאי מזג האוויר המתאימים לישראל, צבעים בעלי עמידות ארוכה יותר, סקרי הבטחת איכות ופרויקטי ניהול תנועה חכמה.

על מנת לעמוד ביעדים, בכל פרויקט פיתוח המוקם באמצעות החברה הלאומית לדרכים עלינו לתקצב 2% לשנה מעלות הפרויקט כתקציב רב שנתי לשימורו ע״י פעולות אחזקה שוטפות, כאשר היעד הוא מתן שירות ובטיחות מרבית באיכות ראויה ובזמן תגובה מינימאלי למשתמשים.

כשם שגוף האדם זקוק לבדיקות תקופתיות וטיפול מונע, כך עלינו לשמור ולתחזק את הכבישים עליהם אנחנו מבלים זמן כה רב במשך חיינו. מעבר ליעילות הכלכלית הגלומה בתחזוקה נאותה של הכבישים, זוהי חובתנו המוסרית כלפי אזרחי המדינה, לספק להם כבישים בטוחים ואיכותיים לאורכה ולרוחבה של המדינה.

* הכותב הוא מנכ״ל החברה הלאומית לדרכים.