כבר כמעט עשור שלא נבנתה בארה"ב אטרקציה תיירותית משמעותית, אבל האמריקנים לא עומדים להישאר מקופחים עוד זמן רב, היות שהם עומדים לקבל לא אטרקציה אחת, אלא שתיים, והבשורה התבשלה דווקא במוחות ישראלים.
שתי האטרקציות באות ליישם קונספט שלמרבה ההפתעה לא קיים בוואריאציות רבות בארה"ב - קונספט פארקי הנושא (theme parks), שהם פארקי שעשועים שמתקניהם מאורגנים סביב נושא מסויים, כמו דיסני וורלד שבאורלנדו, המאורגן סביב נושא הקלאסיקות של וולט דיסני, יוניברסל פארק שפועל בארה"ב ומחוצה לה ומאורגן סביב הסרטים שהופקו באולפני יוניברסל, אושן פארק בהונג קונג סביב נושא האוקיאנוס וחיות הים ועוד.
נישה זו של פארקי הנושא תתרחב עם כניסתם של שני פארקים חדשים - הראשון הוא הארד רוק פארק במרטל ביץ' שבדרום קרוליינה, שייפתח ב-2 ביוני ויפעל סביב נושא הרוק נ' רול תחת שם המותג הארד רוק, הידוע מרשת בתי הקפה הבינלאומית הארד רוק קפה, הפועלת גם היא סביב אותו הנושא. הפארק השני הוא פארק התנ"ך בראת'רפורד, סמוך לנאשוויל, טנסי, הנמצא כעת בשלב ההמתנה לקבלת ההיתרים, ולכשיושלם יפעל סביב נושא התנ"ך והברית החדשה.
הארד רוק פארק, בחוף המזרחי של ארה"ב, יהיה למעשה פארק הרוק נ' רול הראשון בעולם, ש"יחגוג" את הנושא באמצעות יותר מ-50 מתקנים, מופעים ואטרקציות, ויהיה להשקעה הגדולה ביותר בהיסטוריה של דרום קרוליינה בתחום התיירות. מתוך שטח כולל של 607 דונם, משתרע פארק השעשועים עצמו על 202 דונם, ואילו בחלק ההרחבה, ששטחו 324 דונם, נמצאים אזורי המים (110 דונם) ואזור הקניות שיוקם (214 דונם).
הפארק, שעלות הקמתו הסתכמה ב-400 מיליון דולר, הוא יוזמה שהתגבשה אצל שלושה אנשי מקצוע מהבכירים בתחום פארקי הנושא: פליקס מוסנדן, שכיהן באותה התקופה כנשיא יוניברסל פארק, ג'ון בינקובסקי, שכיהן באותה התקופה כמנהל היצירתי של SeaWorld המפעילה פארקים הפועלים סביב נושא היונקים הימיים, וסטיבן גודווין, שהיה אז סגן נשיא חברת הארד רוק קפה. השלושה עזבו את תפקידיהם הקודמים כדי להתמקד בבניית פארק סביב נושא הרוק נ' רול, ורכשו את הקרקע תמורת 10 מיליון דולר.
שותף בבנק ההשקעות ווסטווד קפיטל, ריצ'ארד פטרי, הציג את השלושה לחברת ההשקעות סייף הארבור הולדינג, בבעלותם של הישראלים אמנון בר-טור ובנו ארמון, הפועלים בארה"ב ובבריטניה בהשקעות בתחום הנדל"ן בהיקף 20 עד 30 מיליון דולר לפרויקט. הפגישה נערכה לאחר ששלושת הוגי הפארק לא הצליחו לגייס כספים לפרויקט, ולאחר המצגת התרשמו בסייף הארבור הולדינג שמדובר ביוזמה ייחודית.
החברה נרתמה להשקיע בפרויקט יחד עם אפריקה ישראל ופולאר בינלאומי מקבוצת פולאר השקעות, וכיום יושבות שלוש החברות בדירקטוריון הפארק. חברת הארד רוק קפה היא בעלת רישיון ההפעלה של הפארק. את סייף הארבור הולדינג מייצגת בארץ חברת קרדו קפיטל, המספקת פתרונות השקעה בנדל"ן בחו"ל למשקיעים פרטיים, לחברות ולגופים ציבוריים.
מרטל ביץ', שם יקום הפארק, היא עיירת נופש ב-Grand Stand, רצועות חופים בדרום קרוליינה. היא כוללת אוכלוסיה של כ-30 אלף תושבים ונחשבת לבירת הגולף של העולם, עם 120 מגרשים תקניים. מגזין התיירות היוקרתי Conde Nast Traveller דירג את העיירה כאתר החוף השני בארה"ב מבחינת איכות, אחרי הוואי.
"את מרטל ביץ' פוקדים כל שנה 14 מיליון תיירים", אומר אמנון בר-טור, "מדובר באנשים ממעמד הצווארון הכחול, מעמד הביניים הנמוך, שיוצאים לחופשה על החוף כל שנה ומבלים שם 4.7 ימים בממוצע. 90% מהתיירים שפוקדים את מרטל ביץ' מגיעים לשם במכונית. לא הרבה אמריקאים יודעים שישנם כל כך הרבה תיירים במרטל ביץ'.
"כשהסתובבנו בוול סטריט לגיוס הכספים וסיפרנו לאנשים שבמרטל ביץ' קולטים 14 מיליון תיירים כל שנה, לא האמינו לנו, הם ניגשו למחשבים לבדוק את הנתון. זה כמו סוד, ממש כפי שלפני 20 שנה לא הרבה ידעו שמיאמי מושכת כל כך הרבה תיירים. ב-2005 ביקרו במרטל ביץ' יותר תיירים מאשר ביקרו בניו יורק. אז יש כל כך הרבה תיירים במרטל ביץ' אבל אפילו לא זירת בידור אחת שממש יוצרת חוויה - משהו היה חסר באזור הזה. ישנם מעט מאוד פארקי נושאים, כלומר, יש הרבה פארקי שעשועים אבל לא פארקי נושאים. מוזיקה היא משהו שחוצה דורות, חוצה מעמדות וחוצה דתות. מוזיקה נוגעת בכל אחד, וכל בן אדם נהנה ממוזיקה לתקופות זמן ארוכות. אנשים בשנות השישים והשבעים לחייהם עדיין שומעים רוק, ממה כמו אלו שבשנות העשרים והשלושים לחייהם.
'"הבנתי שאני הולך להתמסר לפרויקט הזה, ואני מכיר כמה חברים. אחד מהם הוא זיל פלדמן, בעל השליטה העיקרי בחברת פולאר. אמרתי לו שלפי תחושת הבטן שלי הארד רוק פארק יהיה משהו מסעיר. שמנו חצי מכספי ההשקעה בפרויקט, ואז גייסנו את השאר. בני ארמון היה אחראי לגיוס 305 מיליון דולר בהלוואה ו-95 מיליון דולר הון עצמי. בשנתיים האחרונות עבדנו ביסודיות להביא לכך שהפארק ייפתח בזמן, ובאירוע הפתיחה יופיעו להקת הרוק האמריקאית The Eagles ולהקת הרוק הבריטית Moody Blues".
50 מתקנים בשישה חלקים
הפארק כולל שישה חלקים, שחוגגים את תרבות הרוק. חלק הכניסה, המכונה All Access Entry Plaza, כולל כיכרות עם סביבת קניות שופעת ושטחי ציבור, ומעוצב בצורת כביש 66 ההיסטורי, שהיה ידוע בין 1926 ועד 1985 ככביש הראשי של אמריקה. חלק זה של הפארק מדמה מסע של המבקרים בעולם הרוק, דרך הנקודות החשובות בו.
החלק השני, Born in the USA, מוקדש להולדתו של הרוק עם פסיפס של סגנונות שונים. החלק הבא, British Invasion, מעניק את התחושה של לונדון ומאפשר למבקרים לחוות את סגנונות המוזיקה והאישים המשפיעים בסגנון הבריטי של הרוק נ' רול. החלק הרביעי, Cool Country, מדגיש סגנון אמריקאי בולט של מוזיקה, הפופולארי בעיקר בדרום המדינה. בהמשך מגיע המבקר לחלק שנקרא Lost in the 70's, שבו הסגנונות האמריקאים והבריטים מתערבבים לכדי סגנון אקלקטי של מוזיקה, תרבות ואופנה. החלק האחרון הוא Rock & Roll Heaven, בו ניתן לחוות את האגדות הגדולות ביותר בעולם הרוק. חלקי הפארק כוללים 50 מתקנים - רכבות הרים, מסלולי חבלים, טיפוס הרים, טיולי מוניות לונדוניות, קרוסלות ותיאטרון קרח הם חלק מהאטרקציות.
אם הציפיות יתממשו, הרי שבפארק עתידים לבקר 3 מיליון תיירים בשנה וצפויים לעבוד בו 3,000 מועסקים. מושל דרום קרוליינה, מארק סאנפורד, ציין שהפארק מהווה את ההשקעה הגדולה ביותר בפרויקט תיירותי בודד בהיסטוריה של דרום קרוליינה.
בשטחי ההרחבה של הפארק אמור לקום מצפון לפארק עצמו מתחם קניות פתוח שייקרא Paradise City, על שטח של 222 דונם, שיהיה מתוכנן בסגנון המזכיר ערים ישנות ואינטימיות. ממזרח לפארק יוקם מלון בן 250 חדרים על פני שבע קומות ברמת ארבעה כוכבים, וסמוך לו יוקמו 300 יחידות נופש (timeshare). ביניהם ישתרע פארק מים בשטח של 24 דונם, ומצפון לפארק צפויים לקום עוד שני מלונות ברמה של שניים עד שלושה כוכבים. כו מתוכננים לקום מוזיאון מכוניות ומוזיאון שעווה עם דמויות של כוכבי רוק, בסגנון מוזיאון מדאם טוסו.
תנ"ך לכל הדתות
במעבר חד מכוכבי הרוק, גיבורי העל של ימינו, לאבותינו, גיבורי העל של עברנו. גם הם מהווים חומר לפארק נושא - פארק התנ"ך, ובפרויקט זה מעורבת סייף הארבור הולדינג ללא חברות שותפות. הרעיון התגבש דרך היכרות עם רונן פלדי, בעל חברת יאללה טורס USA שפועלת בפורטלנד, אורגון, ומתמחה בהסעת צליינים נוצרים לארץ הקודש. "אם בשנים כתיקונן מגיעים לארץ כמה אלפי צליינים", אומר בר-טור, "הרי שבשנות אינתיפאדת אל אקצה, 2001 ו-2002, רק כמה מאות התגברו על חששותיהם מהמצב הביטחוני וביקרו באתריה הקדושים של הארץ. במוחו של רונן צץ רעיון לפיו אם לא ניתן להביא את הצליינים לארץ הקודש, אולי ניתן להביא את ארץ הקודש אליהם. כך גם אפשר להציג בפני האמריקאים את התנ"ך ואת ישראל, ולא רק בפני צליינים אלא בפני כלל הציבור, שלולא זה לא היה נחשף לארץ כלל. רונן גייס בהתחלה מעט כסף, אבל בחכמה, ומינה את אחת החברות המומחיות בפארקי נושא, BRC Imagination Arts, לעצב את פארק התנ"ך ולתכנן תוכנית עסקית.
"הרעיון של רונן מוצלח משום שלא רק שהוא מחזק את נושא התנ"ך, הוא גם מאפשר פארק ללא סיווג דתי. הפארק לא ייצג דווקא את הדת היהודית או את הדת הנוצרית, ולא ינסה להמיר דתו של אף אחד, אלא ינסה לספר את הסיפור המרהיב של התנ"ך והברית החדשה, בצורה מסעירה, מעניינת ומבדרת".
פלדי יצר קשר עם בר-טור, ולמרות שהאחרון הרים גבה בהתחלה, הרי ככל שחשב על הנושא הגיע למסקנה שלפארק כזה תהיה משמעות גדולה עבור הציבור האמריקאי, והחליט שהוא רוצה שסייף הארבור הולדינג תהיה מעורבת בפרויקט. לאחר חיפושים אותרה קרקע בשטח 1,214 דונם בראת'רפורד, חצי שעה נסיעה מנאשוויל, טנסי.
"המדהים הוא שהמקום נמצא במרחק של יום נסיעה אחד מ-75% ממדינות ארה"ב", מציין בר-טור, "אם לוקחים מפה באמת אפשר לראות את זה. קנינו את פיסת הקרקע הזו ממשפחת חוואים. ישנם כבישים ראשיים שעוברים ממזרח, מצפון ומדרום. סמוך לשם יש אוניברסיטה בה לומדים 30 אלף סטודנטים. נכנסים לקרקע דרך כביש פרטי שהתנועה שבו לא תשפיע כלל על תנועת התושבים המתגוררים סמוך. חלק מההתנגדויות שקיבלנו הביעו דאגה לגבי השפעת התנועה הנכנסת לפארק על התנהלות תנועת התושבים, אז בהתחשב בכך אנחנו בונים כביש, עליו קיבלנו אישור, מעל האוטוסטראדה, המוביל את המבקרים ישירות אל הפארק.
"המבקרים נכנסים בגשר הכניסה, תחתיו יש את נהר הירדן, לא הרחק את ים המלח וכן את ים כנרת, וכשהמבקרים פוסעים מעבר לגדר הם חוזרים אחורה 2,000 שנה. נכנסים דרך שער גדול לכיכר רומאית ומגיעים לעיר חיה בה כל הרחובות הם רפליקה של חנויות מלפני 2,000 שנה, עם אנשים עובדים ומבשלים ועוסקים בקדרות".
בפארק, שמוקם בהשקעה של כ-200 מיליון דולר, תהיה אפשרות לשכור ביגוד ההולם את רוח התקופה. הפונים שמאלה יגיעו לתקופת התנ"ך, והפונים ימינה יגיעו לתקופת הברית החדשה. באמצעות טכנולוגיות יוכל המבקר לחוות אירועים מן התנ"ך והברית החדשה וליהנות ממבט מלמעלה על ירושלים, "כאילו היה המבקר בהליקופטר. כשהוא מביט למטה, מושב הכיסא בו הוא יושב פונה למטה, ואם הוא מביט למעלה, המושב נע למעלה".
רוב מתקני הפארק מקורים, והשטחים החשופים הם מעברים מנושא לנושא. "התגובה הראשונית מאנשים", אומר בר-טור, "היא בשאלה האם בטוח שזה לא לדתיים בלבד, או האם בטוח שזה לא שמאלצי. אבל כשמסתגלים לרעיון מבינים שזה רעיון מסעיר ומרגש, עם קונספט היסטורי, בידורי וחינוכי".
בפארק תוקם חומה שעליה תהיה כתובה הברית החדשה, ויוקם אמפי תיאטרון שיכיל 2,000 מושבים, בו יועלו מחזות תנ"כיים. כן תוקם במה "צפה על פני ים כנרת", עליה יתקיימו קונצרטים של מוזיקה נוצרית, שהיקפי המכירות שלה בשנה האחרונה עלו ב-80%, בניגוד לירידה בהיקפי המכירות של מוזיקת המיינסטרים. כן יתקיימו תחרויות של מקהלות ויוקם מלון של 200 חדרים ברמה שלושה כוכבים ומרכז כנסים. מראש לא מכוון הפארק לקהל היהודי, אלא בסייף הארבור הולדינג מעריכים כי 98% מהקהל אליו הוא מכוון הם נוצרים. "זה לא אומר שיהודים לא יבואו לכאן", אומר בר-טור, "היהודים יהיו חלק מזה, אבל זה גם כלי לגרות את הסקרנות של היהודים לגבי הברית החדשה, והכי חשוב הוא הערך הבידורי של ההתנסות הזו".
עם החברה עובד צוות מייעץ המורכב מנציגי הדתות והזרמים השונים והיסטוריונים. כדי לתמוך בערך התרבותי והבידורי יוקם מתחם קניות אותנטי עם מסעדות ודוכני אוכל מזרח תיכוני ואוהלי בדואים.
מבדיקת ההיתכנות לפרויקט, שערכה עיריית ראת'רפורד, עולה כי האפקט הכלכלי של פארק התנ"ך יתבטא בעלייה של 3.8 מיליון דולר בשנה בהכנסות ממסים, ויביא הכנסה ישירה (משכורות של אלה שעובדים בפארק) ולא ישירה של (משכורות של אלה שעובדים בתעשייה, כמו מלונאות או חנויות) של 116 מיליון דולר.
"אנחנו יוצרים סביבת נדל"ן שלמה סביב הפארק", אומר בר-טור, "עם מתחמי קניות, מלונות ומתקנים נוספים. כל דבר שיתמוך בערך הבידור. גם האוהלים הבדואים יעזרו למבקר להרגיש איך זה היה לחיות בתקופת משה רבנו או בתקופת ישו". **
michal-m@globes.co.il