מנהל תחום ניתוח טכני ב-ForexManage המפתחת תוכנה לניהול סיכונים ומסחר במט"ח
לו הייתי מתבקש להצביע על הגורם הפיננסי המשפיע על חיינו יותר מכל, אין ספק שהייתי מצביע על אנרגיה ובמיוחד על הנפט. עליה במחיר הזהב השחור, מוצאת את ביטויה כמעט מייד בחשבון הדלק, החשמל, המים, המזון, כל דבר העולה על הדעת.
הבה נסקור את הגורמים המשפיעים על מחירה של חבית נפט:
1. הדולר: מכיוון שמחיר הנפט נקוב בדולר, ירידת ערכו של הדולר (ביחס למטבעות אחרים כמו היורו), מביא לעליה נומינלית בערכו.
2. האינפלציה והמשבר הפיננסי: הסחורות בכלל, והנפט בפרט, מהוות סוג של הגנה מפני המשבר הפיננסי הפוקד את ארה"ב. רבים מוסיפים לתיק ההשקעות סחורות בנוסף למניות ולאגרות החוב, דבר שמגביר את הביקוש ומעלה כמובן את המחיר.
3. אי וודאות לגבי המלאי: המתח בין היצע לביקוש גורם לירידה במלאי ולתנודתיות רבה, ביחוד כאשר נוצרת בעיה גיאופוליטית כמו מורדים בניגריה או פיצוץ צינור בגלל דליפה. המדינות המפיקות אינן מוסרות את מלוא המידע והדבר מטיל ספק לגבי אמיתות הדיווח שלהן לגבי המלאי שברשותן, ובכך מגדיל את אי הוודאות.
4. הצטרפות שחקנים חדשים וחזקים לשוק: הכוח העצום של קרנות הגידור, הנוטלות מגזר ו"מריצות" אותו כדי להפיק רווחים ממונפים בקנה מידה שלא הוכר עד כה. תוסיפו לכך גם את העובדה שבעזרת תעודות סל ניתן היום לבצע עסקת סחורות בצורה קלה ומהירה בניגוד לאופן הקצת מסורבל של קניית חוזים עתידיים.
בגלל גורמים אלו הנפט ביצע מהלך גדול. הבה נבחן את מצבו הטכני בעזרת גרף שבועי. החלק המעניין בגרף מציג את תנועת המחיר מתחילת 2007 ועד עכשיו. מצורף בו גם גרף תוך-יומי (שכל עמודה בו מייצגת שעת מסחר) אשר אסביר אותו בהמשך.

1. הדבר הראשון שניבט מהגרף הוא העלייה התלולה מאז התיקון הקטן באזור 100 הדולר, במרץ השנה. עליה אחרונה זו עד 135 דולר נתמכת בקו המגמה התלול ביותר מבין שלושת הקווים שנוצרו (קוים וחצים כחולים), מאז שהמחיר עזב את הגבול התחתון של התעלה העולה (בשחור).
קומבינציה של שלושה קווי מגמה, או יותר, המשנים זווית לחדה יותר ויותר, מראה על התקרבות לסיום המהלך. סיום כזה מכונה בשפה הטכנית: "תשישות" (Exhaustion) ומציין למעשה את המצב שבו כל מי שרצה חלק במגמה השלטת בנכס כבר עשה את המהלך, ולא נשאר כמעט למי למסור את המקל בסוף המירוץ.
2. סימן נוסף לסיום עליית המחיר, נוכל למצוא לפי "שיטת פיבונצ"י" (Fibonacci projection), המציגה יעדים אפשריים על בסיס תנועת המגמה ותיקון. הנקודות שלקחתי כדי לחשב מסומנים באליפסות החומות. לפי פיבונצ'י, אזור 135 דולר לחבית נמצא ב-161.8% שהוא ערך קלאסי ליעד מסכם (ומסיים) של תנועה כזו.
3. על גבי המחיר מצוירת "תעלת מחירים" בצהוב. ניתן לראות שבכל פעם שהמחיר נצמד לאחת מן הדפנות של התעלה (במקרה האחרון, הצמדה לחלק העליון), הוא נוטה לחזור במסגרת התיקון לדופן הנגדית, לפני חידוש המגמה. המרווח הקיים היום בין שתי הדפנות, גדול מאד. מרווח כזה משול לגומי מתוח שבסופו ייסגר.
4. בחלק התחתון של הגרף מופיעה ההיסטוגרמה של מתנד MACD. כלי טכני זה את כיוון המגמה (חיובי או שלישי) ואת עוצמתה. ככל שהערך גבוה מעל ה-0 כך המגמה חיובית ובעלת תאוצה גבוהה יותר. לא אכנס כאן לדקויות אבל הקו האדום מראה לנו שהאינדיקאטור עבר לערכים גבוהים במיוחד. הפעם האחרונה שהוא ביקר באזורים אלו, היה תיקון בצורה של ירידה ודשדוש (אוקטובר-נובמבר 2007).
5. בחלק העליון של הגרף מוצגים שני אינדיקאטורים (RSI בכחול ו-STOC בחום). שני מתנדים אלה מראים מצב דומה של "קניות יתר". לצורך המחשה ציירתי סביב מצבים דומים בעבר מלבנים סגולים. ראו איך לאחר מצבים כאלו, התרחש תיקון די אלים המוריד את האינדיקאטורים לאמצע הדרך.
6. בגרף התוך-יומי סימנתי מה עשה המחיר כשהכריזו ביום חמישי שעבר על מחסור ב-8.8 מיליון חביות במלאי המוחזק בידי חברות מסחריות. עקב העובדה שהשוק צפה גידול במלאי וקיבל מחסור, המחיר, כצפוי, קפץ מ-129 דולר ל132.50 דולר.
והנה, הפלא ופלא, מייד לאחר מכן צנח כמעט מייד לסביבות 126.50 דולר. תגובה קיצונית והפוכה להגיון כזו, מבטאת את המתח העצום של השוק, המחכה להזדמנויות להיפטר מהסחורה כשמגיעות חדשות טובות.
סיכום והסתייגויות:
הנפט גמע דרך ארוכה מאד ומאז תחילת 2007 שבה חבית עלתה כ-50 דולר. גרף המחירים מורה שמגמת העלייה עדיין בתוקף אבל בזמן הקרוב מגיעה לסיומה, בשלב הנוכחי.
כותב שורות אלו מאמין, שהנפט יגיע הרבה יותר גבוה ממחירו בשיא האחרון וזאת בעיקר בגלל המחסור שילך ויגבר בשל הביקוש שיגיע מצד העולם המתפתח (סין, הודו והמדינות המפיקות עצמן. עם זאת חייב לבוא תיקון אלים כדי ליצור בסיס לעליה הבאה.
כדי לקבל מושג על עומק התיקון האפשרי, ציירתי את רמות הפיבונצ"י הסטנדרטיות (בירוק בהיר). מניסיון העבר ומאלמנטים טכניים משולבים (תמיכה והתנגדות, דופן תעלה ואחוזי תיקון), ניתן לקבוע שלאזור מאה הדולר, יש עדיפות כיעד.
ירידה משמעותית של הנפט תלווה בירידה דומה בתחום הסחורות כולו (מתכות, חקלאות וכו') ובעלייתו של הדולר האמריקאי ביחס למטבעות כמו האירו. תנועות מתואמות אלו יהוו אישור לנכונות המגמה החדשה כלפי מטה.
אירוע בלתי צפוי בחזית האספקה או במצב המדיני של אחת מן המפיקות (אופק, רוסיה) עלול לשבש את התחזית ולהביא את המחיר לרמות גבוהות יותר ללא כל קשר למצב הטכני המתוח.
חציית גבול המחירים שבין 135 ל-138 דולר לחבית כלפי מעלה, תאותת שכדאי לחכות עוד קצת לסיום הריצה במחירי האנרגיה.
הערות כלליות לגבי השימוש המעשי בסקירות שלי:
מתגובות מסוימות שאני מקבל לסקירות אלו, התברר לי שלא נהיר לחלק מן הקוראים איך להתייחס באופן מעשי לכתוב. אציין נקודות חשובות בהקשר לכך:
1. הסקירות אינן המלצות קניה או מכירה לנכסים כלשהם. הן מיועדות להציג את התמונה הטכנית הכללית של הנכס הנסקר, כי מגבלות הזמן שעובר בין הכתיבה ממש לפרסום עצמו אינן מאפשרות ביצוע מיידי הגיוני הנובע מהכתוב, אלא כהתייחסות לטווח הבינוני וארוך.
2. בדרך-כלל, ייבחרו נכסים פיננסיים הנמצאים קרוב לסוף מגמה ארוכת טווח ואשר בהם נראים סימנים טכניים ברורים להיפוך קרוב. כל סוחר מקצועי יודע שאסור לנסות לתפוס את הקצה של המגמה כי זה דבר כמעט בלתי אפשרי. יש לזהות את המצב ולחכות להיפוך עצמו. הסקירות מנסות להאיר הזדמנויות כאלו.
3. בכל סקירה ישנה סברה ראשית. לדוגמה בסקירה זו, הסברה הראשית היא שמחיר הנפט הגיע לשיא זמני של 135 דולר ומשם נראים סימנים לתיקון טכני שיוכל להביא אותו עד 100 דולר. אבל, בכל סקירה מופיעה הסתייגות המציגה את התנאי לאי קיום הסברה המרכזית.
4. כפי שציינתי כבר פעמים רבות בעבר, ניתוח טכני הוא תורה הסתברותית ולא אמת מוחלטת. תמיד קיים סיכוי של טעות (כ-30% מן המקרים) ויש לדעת מתי להכיר בטעות כדי לא להידרס על-ידי השוק.
5. שאלות ופניות לגבי מונחים טכניים, דעות או סברות ואף כאלו שאינן קשורות לסקירה עצמה תענינה על-ידי תמיד, במידה והן ענייניות וכתובות בשפה נאותה.
בתקווה שתפיקו תועלת רבה מן הכתוב, הרשו לי לאחל לכולם הצלחה בפעילות בעולמו המורכב של שוק ההון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.