מנכ"ל חברת סיטיבוק: "אין כמעט ירידה בהיקף העסקאות בנדל"ן מניב בארה"ב"

"בדירות היוקרה, למשל בניו יורק, יש עלייה בהיקף העסקאות וגם במחירים"

תופעת מיקור החוץ (האאוט-סורסינג) תפסה כמעט בכל תחומי הכלכלה ולאחרונה פרצה גם בנדל"ן. עלי קשדן (39) משמש כמנכ"ל סיטיבוק, השותפה הישראלית של חברת מדיסון טייטל מארה"ב, בבעלות יוסף (איצ'ה) רוזנבוים.

מדיסון טייטל היא אחת החברות הידועות בארה"ב בתחום ביטוחי הקניין בענף הנדל"ן, עם 10,000 עסקאות בשנה ו-300 עובדים, כאשר מחציתם (150 נשים חרדיות) מועסקים כיום בישראל. לחברה שני ערוצי פעולה המתמקדים דווקא בשוק הנדל"ן בארה"ב: ביטוחי טאבו - רוכש נכס מקבל פוליסת ביטוח, לאחר דיאגנוזה מלאה לבעלות וטיב הנכס, המבטחת את זכות הקניין במקרקעין, ובנוסף, תמצות חוזי נדל"ן מסחרי - תמצות חוזים ארוכים ומורכבים ל"תקצירי מנהלים".

קשדן, יליד רוסיה שהיגר לארה"ב ועלה ב-1991 לישראל, שימש ב-1996-2000 כראש לשכת שר הפנים ושר התמ"ס נתן שרנסקי.

"התמקדנו בין השאר במיקור חוץ מתוך אמונה שיש בישראל ובירושלים יתרונות איכותיים בתחום האאוט סורסינג בגלל ידע השפה ובגלל הידע הטכנולוגי והתשתיות האנושיות והטכנולוגיות, ומשם הגעתי לנהל את חברת סיטיבוק סרוויס. החברה מעניקה שירותים פרה-לגאליים, לרוכשי ומוכרי נדל"ן, משרדי עורכי דין ובנקים".

* גלובס: כיצד מתבצע השירות?

קשדן: "רוב הקשר הוא באינטרנט ובהעברת מסמכים. פער השעות של 7-10 שעות מול ארה"ב, שלעתים הוא מכשול, בתחום האאוט-סורסינג מנוצל דווקא לטובה, כי שולחים לנו חומר במשך או בסוף היום, ובבוקר הוא כבר על שולחנם. עם זאת, הצוות הבכיר עובד במשמרת כפולה ובקשר טלפוני ישיר עם הלקוחות והשותפים בארה"ב. השותף שלנו רוזנבוים הוא איש עסקים חרדי מניו ג'רזי. מדיסון כבר 10 שנים בתחום שירותי הנדל"ן, וקשורה לעסקאות נדל"ן כמעט בכל המדינות בארה"ב. לאחרונה התחלנו גם במתן שירותי היתכנות לנכסים בסדר גודל בינוני של 5 מיליון דולר ויותר. אנו עושים את הבדיקה החשבונאית לבדוק את כל הנתונים של הנכס והמוכר שנתיים-שלוש אחורה, כדי לראות האם המחיר אמיתי או מנופח. זה חשוב לישראלים שרוצים להגיע לשם, ויש להם 30 או 60 יום להחליט".

* מה אתם יכולים ללמוד מהעסקאות שבטיפולכם בארה"ב?

"אנו רואים כמה מגמות. ראשית, למרות שבגדול יש ירידה במחירים, היקף העסקאות, בעיקר בתחום הנדל"ן המניב, כמעט ולא ירד ויש מקומות שזה אפילו עלה. בתחום דירות המגורים יש האטה ואנשים יושבים ומחכים, אבל בדירות היוקרה, למשל בניו יורק, יש עלייה בהיקף העסקאות וגם במחירים. בשנה שעברה ביטחנו עיסקה של 8 מיליארד דולר של רשת בתי המלון extended stay hotels (680 בתי מלון ב-44 מדינות בארה"ב) שיותר מ-90% ממנה היה במימון. כיום, בשל קשיי המימון, עיסקה כזו לא היתה יכולה לצאת לפועל. היום אומרים בארה"ב שהמזומן הוא המלך, ומי שמצליח זה רק מי שיש לו את המימון העצמי".

* ומה קורה במקומות שונים בארה"ב?

"אנו רואים האטה במקומות כמו פיניקס, אבל זה לא דומה למה שקורה בדרום פלורידה ולאס וגאס. התחושה היא שערים שאף פעם לא היו על המפה במרכז ארה"ב, נכנסות למפה בגלל שאנשים מפחדים מהמקומות החמים, בדרום פלורידה ובלאס וגאס, שם דווקא דירות יוקרה נרכשות במהירות על ידי אירופים ויפנים, כי הדולר חלש.

"למי שיש דירות קונדומיניום (בבתי דירות) שהיו אמורות להימכר, עושה אחד משלושה דברים: מעבירים את הדירות להשכרה למרות שהרעיון היה למכור, מורידים את המחירים ואנשים עם כסף עטים על המחירים הנמוכים תוך תקווה להמתין ולמכור אותן אחת-אחת, ושלישית, מי שקיווה למכור הרבה דירות בבת אחת, חייב לפצל אותן כי יש פחות אנשים עם כסף פנוי לקנות 200 יח"ד ב-150 מיליון דולר. יש מלאים באטלנטה של 4,000 יח"ד שישווקו לציבור השנה, בסאן דייגו של 2,500 יח"ד, ובפורט לאודרדייל בדרום פלורידה לפחות 10,000 דירות. בלאס וגאס פחות מפחיד - יש תנופה במלונות שייצרו אלפי מקומות עבודה, ולכן שם יש פחות מקום לדאגה".