לאחר שנים ארוכות של ויכוחים על דמותה של כיכר המדינה דחתה אתמול (ד') הוועדה המקומית לתכנון ובניה בתל אביב את מרבית ההתנגדויות שהוגשו לפרויקט היוקרה.
התוכנית שאושרה אתמול באה במקום התוכנית שהייתה בתוקף לבניית 3 מגדלים בני 26 קומות מגורים מעל ל-3 קומות מסחר. בוועדה החליטו על ביטול המרכז המסחרי המתוכנן והמרתו בהוספת קומות למגורים, לשמחתם של בעלי החנויות היוקרתיות מסביב לכיכר.
לפי התוכנית החדשה, זכויות הבנייה של המסחר יוסבו לתוספת של 11 קומות ו-49 מטר בשלושה מגדלי מגורים בני עד 40 קומות בגובה 153 מטר. למעשה מדובר ב-42 קומות שכן 40 קומות המגורים יעמדו מעל ל-2 קומות של לובי כפול. הוועדה מסרה כי בהחלטתה היא "תמכה בהצעה שגובשה בין בעלי הקרקע ועיריית תל אביב-יפו לפיה מרבית שטח הכיכר יישאר במפלס הרחוב ההיקפי והבינוי במקום יצומצם". התוכנית החדשה הגדילה את מספר הדירות שייבנו מ-387 יח"ד ל-453 יח"ד.
אולם, אם מישהו בעירייה חשב שבכך הגיעו המאבקים המשפטיים לקיצם, טעות גדולה בידו. "בעקבות אישור התוכנית, צפויות מאות תביעות של בעלי הדירות המתגוררים בבניינים במעגל החיצוני של הכיכר", מעריך עו"ד צבי שוב, בעל משרד עו"ד המתמחה בתחום המקרקעין. לדבריו, בעלי הדירות במעגל החיצוני יגדילו את התביעות הקיימות ומאות יגישו תביעות חדשות. "המשמעות מבחינתם של 500 בעלי דירות המתגוררים בבניינים סביב הכיכר היום היא צפיפות רבה יותר, פקקי תנועה, הצללה מהמגדלים הגבוהים החדשים ופגיעה מהותית בערך הדירות".
העירייה מפשלת
שוב מייצג חלק גדול מבעלי הדירות באזור בתביעות בגין ירידת הערך בעקבות התוכנית הקודמת של כיכר המדינה. היקף התביעות שהוגשו עם אישורה של התוכנית הקודמת הגיע ל-250 מיליון שקל. "בסבב הקודם לא הוגשו תביעות על ידי כל הדיירים וכעת זו תהיה הזדמנות עבור דיירים שלא הגישו להגיש תביעה, אלו שכבר הגישו תביעה יוכלו להגיש תביעה נוספת בגין השינוי בתוכנית ופגיעה נוספת בערך הדירות שלהם", אומר שוב.
גורמים בענף מבקרים את עיריית תל אביב ואומרים כי "היא מפשלת בפעם השנייה על חשבון הקופה הציבורית. התוכנית אושרה תוך קבלת התנאים של בעלי הקרקע במעגל הפנימי וזאת מבלי להחתים אותם על ויתור על תביעותיהם הקיימות, שכן בעת אישור התוכנית הקודמת הם הגישו תביעות על פי סעיף 197 לחוק התכנון והבניה בהיקף של מאות מיליוני שקלים".
בנוסף, אומרים אותם גורמים, העירייה לא כללה בתוכנית החדשה סעיף, המצוי היום כמעט בכל אישור תוכנית, הדורש מבעלי המעגל הפנימי והיזמים לתת שיפוי בגין תביעות עתידיות של הנפגעים מהתוכנית. יצוין, כי גם בעת אישור התוכנית הקודמת לא נקבע הסדר שיפוי. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.