פישמן: "מחירי הדירות במיאמי ולאס וגאס יצנחו ב-75%"

איש העסקים בטקס חנוכת מרכז למימון, יזמות ונדל"ן באוניברסיטה העברית: "סיפרו לי בדיחה, שאני מספר גם לאחרים: כל איש עסקים הוא פושט רגל פוטנציאלי, פשוט יש כאלה שמתים קודם"

"איני אומר שאין צורך ברגולציה בתחום הנדל"ן, אך אין צורך ברגולציה עודפת. מקרים כמו שקרה לי בשבוע שעבר עם שמאי אסיף (יו"ר ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים), שהיה פקיד בעיריית תל אביב והחליט לתפוס כותרות בעיתונים על חשבוני ולדחות את התוכנית להסדרת מרכז הקניות של דרבן וקיבוץ גן שמואל - גורמים לי לחשוב פעמיים אם לעשות עוד עסקים כלשהם בישראל".

כך אמר בסוף השבוע (ו') איש העסקים, אליעזר פישמן, בטקס חנוכת מרכז פישמן וכלכלית ירושלים למימון, יזמות ונדל"ן בקמפוס הר-הצופים של האוניברסיטה העברית. לדבריו, "ככל שעובר הזמן אני מרגיש יותר ויותר שלם עם ההחלטה להעביר את מרכז כובד העסקים שלי לחו"ל. אמנם לפני שיצאתי לחו"ל עשיתי מספיק כסף בישראל, אך כנראה שבחרתי בדרך הנכונה. לפעמים עדיף לפעול במדינות עם שליט יחיד המחזיק במשטר חזק ויציב, מאשר במדינה דמוקרטית שבה כל אחד יכול לעשות מה שבא לו"

בטקס ציין סגן הנשיא לקשרי חוץ של האוניברסיטה העברית, כרמי גילון, כי מערך ההשכלה הגבוהה נמצא במשבר, "אבל מתוקף תפקידי אני מופקד על גיוס משאבים לאקדמיה ולמחקר ונאלצתי להודות שבארץ יש רק מספר מצומצם של סנוניות שתורמות לתחום. פישמן הוא סנונית אחת מבין הבודדות".

קבוצת פישמן תרמה למרכז הנדל"ן שמוקם באוניברסיטה 600 אלף דולר, מתוך מחשבה שנדל"ן הוא אחד התחומים הדומיננטיים בכלכלה וגורם מרכזי בחיי המדינה. כשנשאל פישמן בשיחה עם עורך "גלובס", חגי גולן, האם ארה"ב הגיעה כבר לתחתית בנדל"ן, הוא השיב כי "אסור להתעלם מהעובדה כי מחירי האנרגיה והבנייה עלו. מחירי הנדל"ן עוד יירדו, ואחרי זה ישובו לעלות ובצורה חדה. איני יכול לומר בוודאות מתי זה יקרה, אך איני ממליץ למהר ולרכוש כיום את הנדל"ן בארה"ב. אני באופן אישי לא אעשה זאת בשנתיים הקרובות".

לדבריו, "בארה"ב לא יודעים מהי כמות הדירות הריקות". לגבי ניו יורק הוא ציין כי מדובר באזור שנמכרות בו 2,000 דירות בשנה, "זרם הזרים שמגיע לשם הולך וגדל, ולכן מחירי הדירות בניו יורק לא יירדו כל כך. חלק גדול מהמשרדים והמלונות הפכו לדירות, ועכשיו תתבצע הסבה הפוכה כי יש מחסור במלונות".

לא פוסל השקעות נדל"ן בסין

לדעת פישמן, "מיאמי, האזור של הספקולציות, זה אזור שיחטוף, אבל איננו יודעים כמה. בארה"ב כשהבנקים מחליטים לחסל מלאים - אין מחיר. הם פשוט לא יודעים מה המלאי כי עדיין לא סיימו לבנות. אנחנו לפני המדרגה של הירידה החזקה במחירי הדירות במקומות של הספקולציות, כמו מיאמי. בלאס וגאס מחירי הדירות יירדו בשיעור של 40%-50%. זה ייעצר ב-75%".

"המשבר הפיננסי עדיין לא הגיע לרוסיה ולא בטוח שיורגש בעוצמות חזקות, כי שם מעולם לא היה מימון אמיתי, אלא אגדות שסיפרו אנשים שונים. אנחנו פועלים כבר תקופה ארוכה ברוסיה, וחוץ מעסקה אחת שביצענו בשותפות הבנק המקומי, והוא זה שדאג למימון, לא נטלנו כל הלוואה במדינה. מי ירצה לקחת הלוואות צמודות מדד בריבית של 17%, כשהבנקים הרוסיים מעדיפים להשקיע לבד בנדל"ן מאשר להעניק הלוואות לפעילות של חברות אחרות".

לגבי הודו סיפר פישמן כי שם לפי החוק לא קיים מימון לצורך רכישת מגרשים חדשים, כדי שמחירם לא יעלו. "כל מי שירצה לפעול במדינה יצטרך לגייס את הכסף הזה בחו"ל". כשנשאל לגבי השקת פעילות אפשרית בסין הוא לא פסל זאת על הסף, וציין כי כרגע זה לא על הפרק "שכן מספיק בינתיים החצץ שאנחנו אוכלים בהודו".

בהתייחסו לשוק הישראלי ציין פישמן כי "בישראל אין למי לבנות ובקושי רואים כאן מנופים. בונים פה 20 אלף יחידות דיור בשנה, וזה מה שאני לבד בונה בחו"ל. אין לי מה לחפש פה ולהתחלק עם אחרים".

להערכת פישמן, ההיקף הכספי של דיפולטים (חדלות פירעון) בקרב החברות שגייסו אג"חים בתקופת הגאות בשווקים יגיע ל-1-1.5 מיליארד שקל, ויקרה בעיקר בקרב החברות שגייסו אג"ח לא מדורגות. לדבריו, הסיכון שנטלו אותן החברות הוא בדיוק אותו הסיכון שלקחו הבנקים שהעניקו להן את ההלוואות האלו.

"רק פישר יכול להתערב בדולר"

בסיכום שנה למשבר האשראי, מציין פישמן כי "המשבר הוא גדול, אך לא יותר גדול ממה שחשבנו". בהמשך ציין כי "איני מופתע מהתערבות הממשל בארה"ב במשבר. בכשל שוק יש רק גורם אחד שיכול להתערב, וזו הממשלה. גם בישראל, רק סטנלי פישר יכול להתערב בנושא של הדולר. לדעתי, בארה"ב עושים מה שצריך, רק לא בעיתוי הנכון. היו צריכים לתת רשת בטחון של טריליון דולר לבנקים למשכנתאות, במקום לתת הטבות מס, ואז לא היו צריכים לעשות את המחיקות".

כשנשאל כיצד הוא לוקח החלטה להשקיע במטבעות ענה פישמן: "בדרך כלל אני הולך עם הכיוון של הריבית. בוחר מטבע עם ריבית גבוהה ומוכר עם ריבית נמוכה כדי להרוויח מהפרשי הריביות. זה פשוט. כל אחד והתרגילים שלו".

פישמן אמר כי אין עסקה שאותה יוכל לציין כ'עסקת חייו', גם לא את רכישת כלכלית ירושלים. בתשובה לשאלה אמר כי "בטח שיש הרבה עסקאות שאני מתחרט עליהן, גם בגלל העסקה עצמה וגם בגלל סיבות של רגולציה. לרוב זה היה רגולציה". פישמן הוסיף כי בשלב זה של חייו הוא לא יקים תעשייה חדשה, אבל בכל תחום פיננסי ובנדל"ן הוא יכול להשתלב.

כשנשאל לגבי הסייקלים (מחזורים) בחיי איש עסקים, אמר פישמן: "אם אתה חי מספיק זמן אתה גם חווה חוויות שונות ומגוונות. סיפרו לי בדיחה, שאני מספר גם לאחרים: כל איש עסקים הוא פושט רגל פוטנציאלי, פשוט יש כאלה שמתים קודם. כל השאר נשאר במשך השנים אותו דבר. מכה זו מכה, וסטירה זו סטירה. מי שיודע לקום ולצאת ממנה מחוזק, הוא שבסופו של דבר זה שיצליח". *

אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס"