אייפקס החליטה לעצור את התוכניות של תנובה בהודו; מעדיפה רה-ארגון

ההחלטה - בעקבות הצורך בהשקעה לוגיסטית ניכרת במשק ההודי, שרובו ביתי ונטול טכנולוגיות מודרניות ; הנהלת החברה מכחישה את הדברים

חברת תנובה שבשליטת קרן אייפקס החליטה לעצור את תוכניות ההתפתחות שלה בהודו. כך נודע ל"גלובס". עוד נודע כי מנהל הפרויקט בארץ, פרדי אבוקרט, עזב מיוזמתו ולא מונה לו מחליף. ההערכות הן כי החליט לעזוב על רקע השעיית התוכניות. בנוסף, באייפקס הוחלט להפנות את המשאבים למהלך של ארגון מחדש בפעילותה הנוכחית של תנובה, לרבות שינוי מתוכנן של המבנה הארגוני שטרם בוצע.

לאחר רכישתה של תנובה על-ידי אייפקס ומבטח שמיר, הודו היתה אמורה להיות יעד ההתפתחות המשמעותי ביותר של החברה בחו"ל, שנועד לספק גם את המינוף הכספי העיקרי של החברה.

ההחלטה על השעיית התוכניות באה לאחר שבתנובה הבינו כי לצד הפוטנציאל הענק, הכניסה להודו טומנת בחובה גם סיכון גדול.

עיקר הקושי נובע מהעובדה שהשוק בהודו מצוי בתחילת הדרך ממש: ענף החלב ההודי לא עבר קונסולידציה, לא של היצרנים ולא של הרפתות. כל שרשרת הערך מצויה עדיין במתכונת של העולם הישן - משקים קטנים של רפתות ויצרנים מקומיים בתחום המוצרים המוגמרים.

פוטנציאל עצום

מאידך, ראוי לציין כי שוק החלב בהודו עומד על 100 מיליארד ליטר חלב בשנה. מרבית המוצרים הם חלב ניגר, ש-50% ממנו מגיע מייצור ביתי (home made) ורק מחציתו תעשייתי. לשם השוואה, שוק החלב הכמותי בארץ עומד על 1.2 מיליארד ליטר בשנה בלבד.

השחקן הגדול ביותר בהודו בתחום החלב הוא חברת AMUL, קואופרטיב הודי שמחזור מכירותיו עומד על כמיליארד דולר בשנה. לקואופרטיב 6 מפעלים והוא חזק במיוחד באזור גוז'ארט, צפונית לבומביי. עם זאת, AMUL מצויה בתהליך של התרחבות לכל הודו. השחקן שני בגודלו בשוק ההודי, היא החברה המקומית mother dairy שמחזור פעילותה עומד על כ-500 מיליון דולר בשנה.

למעשה, השחקן הבינלאומי היחיד הפעיל בשוק החלב של הודו הוא נסטלה, הממוקדת בעיקר בתחום תרכובות המזון לתינוקות ומעט בתחום היוגורטים. ההערכה היא כי היקף המכירות השנתי של נסטלה בהודו עומד על כ-200 מיליון דולר.

בתנובה הבינו שהכניסה לשוק בהודו כרוכה בעלויות גבוהות בשל היבטים לוגיסטיים, הנובעים בעיקר מהצורך לאסוף את החלב ממשקים רבים, שכוללים בדרך כלל 1-5 פרות לערך. כמו כן, כי ישנן מעט מאוד רפתות גדולות ורק כשתיים מתוכן משתמשות בטכנולוגיה מתקדמת של חליבה אוטומטית. לאור התשתית הרעועה, חיי המדף של החלב בהודו עומדים על יומיים בלבד, דבר המחייב השקעה ניכרת בהקמה של מרכזים מקומיים.

מעט חולבות, הרבה לוגיסטיקה

תנובה ערכה מחקר מקיף שכלל מיפוי של השוק ההודי, ואף ניהלה מגעים עם מספר גורמים במדינה, שלא הבשילו למו"מ כלשהו. בסופו של דבר, לאחר תוכנית עסקית ראשונית, הוחלט כאמור, לעצור. בתגובה לדברים נמסר מחברת תנובה כי "תנובה ממשיכה לחפש הזדמנויות עסקיות בהודו, ולא שינתה כוונותיה בנושא זה", בהודעת החברה נאמר כי התוכניות הקשורות לשוק ההודי מרוכזות תחת ניהולו של סמנכ"ל הפיתוח העסקי של החברה, גיא צימרמן.