תמ"א 35, שאושרה לפני יותר משנתיים, הציבה מטרות של טיפוח ושמירה על המגוון הנופי והתרבותי המיוחד של ישראל, וכן את פיזור האוכלוסיה לנגב ולגליל. לתפיסתנו, במתכונתה הנוכחית מהווה התוכנית איום על השטחים החקלאיים הפתוחים הסמוכים לערים הגדולות, ונכשלה עובדתית במטרת פיזור האוכלוסיה. בנוסף, בתמ"א 35 נכללים 44 יישובים במירקמים העירוניים, והינם בעלי פוטנציאל לסיפוח אל הערים הצמודות לאותם יישובים.
נזכיר, כי תמ"א 35 קבעה חלוקה חדשה של ישראל, לשטחים הנקראים "מרקמים", כאשר המרקמים השונים נבדלים אלו מאלו על פי רמות הפיתוח והשימור. לגבי כל מרקם נקבעו הוראות הקובעות מהם ייעודי הבנייה המותרים בו, ויש מרקמים שעבורם יוכנו תוכניות מתאר מפורטות.
תמ"א 35 גם קבעה ליישובים סף מקסימאלי של יחידות דיור ל-20 השנים הבאות, והגדירה שטחים שונים כמכלולים נופיים המיועדים לשימור. עוד נקבע, כי בתום ארבע שנים תדון המועצה הארצית בשינויים הנדרשים בתמ"א 35.
היום, כשנה וחצי לפני העדכון הראשון, ניתן כבר להסיק מסקנות ולהתכונן לקראת התחנה הראשונה של תמ"א 35. במשרד הפנים כבר הוקם צוות מטעם המועצה הארצית, שתפקידו לשמוע השגות ולגבש המלצות בנוגע לשינויים הנדרשים בתמ"א 35. תנועת המושבים הינה חלק מהצוות שהוקם ע"י מרכז המועצות האזוריות, ומקיים פגישות שוטפות עם הצוות של משרד הפנים.
מנקודת הראות של המרחב הכפרי, ניתן כבר עתה לומר כי תמ"א 35 מחטיאה את המטרות שנקבעו לה, והיא צפויה לפגוע קשות במרחבים הפתוחים החקלאיים והראות הירוקות האחרונות שנותרו במרכז הארץ.
כמו כן, סיפוח של עשרות יישובים כפריים ושטחיהם החקלאיים ל"מרקמים" העירוניים יחליש את הפריפריה. התוכנית אינה תורמת ולא תתרום גם בעתיד לפריסת אוכלוסיה חזקה לפריפריה, אלא דווקא מאיצה את המגמה הנדל"נית של גלישת היישובים העירוניים אל עבר השטחים החקלאיים, הסמוכים אל אותן ערים במרכז הארץ. זאת, בניגוד גמור למטרות התוכנית ובניגוד להחלטת ממשלה, שמדברת על חיזוק הנגב והגליל ורצון למשיכת אוכלוסיה לעבר האזורים הללו על מנת לחזקם ולבססם כאינטרס לאומי.
עבור אותם המושבים "המסופחים", הרי שכל שינוי בסטאטוס של יישוב מהווה פגיעה בזכות חברי המושב להמשיך ולחיות על-פי אורח החיים והצביון בו בחרו.
מושב אביחיל, כדוגמא, צירופו לתחום שיפוט העיר נתניה יביא בהכרח לשינוי אופי החיים ביישוב וניצול שטחו החקלאי למטרות תעשייה, מסחר ובנייה רוויה. המושב, שהינו בעל מורשת ארוכת שנים והמכיל בתוכו אתרים הסטוריים כגון בית הגדודים, ראוי יהיה לשמרו כמופת התיישבותי בעל ערך ייחודי וסמלי רב.
לאור זאת, אנו נערכים כבר עתה, בשיתוף עם מרכז המועצות האזוריות, לטיפול בסוגיית המושבים הנמצאים במרקמים העירוניים על מנת לנסות להוציאם סופית מטווח האיום לסיפוח, במידה וזה רצונם.
על בסיס המידע שיתקבל מהיישובים ומניתוח המסקנות וההמלצות של הצוותים המקצועיים של תמ"א 35, תבוצע פנייה אל משרד הפנים על מנת לתקן את העיוותים הקיימים כעת בתמ"א 35, ולייצר עבור המרחב הכפרי עתיד תכנוני בטוח יותר וירוק יותר. *
הכותב הוא יו"ר אגף קרקעות ואגודות שיתופיות בתנועת המושבים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.