על רקע המשבר ובהתאם להערכות בשוק: הריבית באוקטובר נותרה ללא שינוי על 4.25%

זאת לאחר העלאה של 0.25% בארבעת החודשים האחרונים ברציפות, מרמה של 3.25% לרמה הנוכחית ; החלטתו של פישר משקפת העדפה של שיקולי צמיחה ושיקולי נזילות על פני שיקולי האינפלציה

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הותיר ללא שינוי את הריבית הבסיסית במשק לחודש אוקטובר והיא תעמוד גם בחודש הבא על 4.25%, כך הודיע בנק ישראל לפני דקות ספורות.

בארבעת החודשים האחרונים העלה נגיד בנק ישראל, את הריבית בפעימות של רבע אחוז, מרמה של 3.25% לרמה הנוכחית. בתוך כך מפסיק פישר שרשרת של ארבע העלאות רצופות בריבית.

הדילמה החודש השתנתה והיא לא כבר לא "בכמה לעלות?" אלא "האם בכלל להעלות ריבית?", זאת עקב המשבר הפיננסי העולמי שפוקד את שווקי המניות בעולם וגרם למחסור קשה של נזילות.

החלטתו של פישר משקפת העדפה של "שיקולי הצמיחה" וגם "שיקולי נזילות" על פני "שיקולי האינפלציה", זאת לנוכח התקופה המשברית, אי הוודאות הקשה, חוסר הוודאות והיציבות שפוקדים את הזירה הפיננסית הבינלאומית.

פישר הגיע להחלטה זו עם רוח גבית חזקה: נבואות הזעם שהוא משמיע כבר כמעט שנה על משבר כלכלי חריף מלווה במשבר פיננסי חמור, התחילו להתממש וביתר שאת, למרות נתוני המאקרו האחרונים שעדיין טובים יחסית, שכן מצבו של המשק הישראלי עדין טוב, בעיקר אם משווים אותו למצבם של השווקים בארצות הברית ובאירופה.

עם זאת ניכרת ההאטה בקצב הצמיחה. המדד המשולב של המשק, המשקף את קצב ההתפתחות הכלכלית של המשק הישראלי, נותר כמעט ללא שינוי בשלושת החודשים האחרונים, לעומת גידול משמעותי בשלושת החודשים הראשונים של השנה.

פישר אכן צדק וטעות החיזוי שלו הצטמצמה לעניין של עיתוי: בפיגור קל, המשבר העולמי כבר בתוכנו.החודש לא שיקולי אינפלציה ולא שיקולי צמיחה הם הקובעים אלא שיקולי נזילות והרגעת השווקים. התפרצות המשבר הפיננסי במלאו חוזקה גרמה לפישר להימנע מלחנוק את המשק עם העלאה נוספת בריבית שפירושה ייקור במחיר הכסף.

החודש הוא הרפה, וייתן קצת אוויר לנשימה, למרות שמשבר נזילות קיים בארצות הברית ובאירופה אך עדיין לא בישראל. בכך מנסה פישר למנוע שאותו משבר יגיע גם אלינו. בנוסף פישר נמנע ומנע זעזועים - כמה שפחות שינויים, יותר טוב, סבר הנגיד.

אחרי שיקולי המשבר הפיננסי הגיעו שיקול הצמיחה. היצואנים מתלוננים ומציירים תמונה קשה. סימני ההאטה כבר אצלנו והם בולטים. שווקי היעד של היצוא הישראלי, ארצות הברית ואירופה, מזמן בהאטה ויש כמה מדינות באזורים הללו שכבר החלו לספור צמיחה שלילית.

הלחץ של היצואנים גובר - הם לא מרפים ממנו, ולוחצים חזק על הפסקת העלאת הריבית כבר כמה חודשים. בנוסף, יש גם את הדולר שאחרי התאוששות קלה, חוזר לרדת. פישר יודע שכבר לא נותרו לו כלים לטפל בדולר אחרי שהגדיל את קצב הרכישות מ-25 ל-100 מיליון ואחרי שבכירים בבנק רמזו כי הם מחפשים כעת את הדרך החוצה מהתוכנית. לכן זו גם החלטה תומכת דולר.

איפה שיקולי האינפלציה? הם יחכו. בעיית האינפלציה עדיין קיימת. מדד אוגוסט היה הגבוה ביותר ב-13 השנים האחרונות מאז 1995, למרות שהוא לא הפתיע איש שכן היה בתוך טווח התחזיות. אינפלציה גבוהה קיימת, היא מסרבת להוריד את הראש ועומדת עתה על 5 אחוזים, שני אחוזים מעל הגבול העליון של יעד המחירים שקבע הממשלה (בין 1% ל-3%).

פישר מעדיף כעת להמתין לתיקון של האינפלציה שאכן מגיע: לראשונה מזה חודשים רבים סעיף הדלקים (מחירי האנרגיה) הפך מגורם אינפלציוני מובהק, לרכיב בולם אינפלציה. אם לא יראו שיפורים משמעותיים במצב בריאותם של השווקים הפיננסים, דבר שלא נראה לפחות לא כרגע, פישר ימשיך לדחות את האינפלציה למקום האחרון.

על פי התחזיות של החזאים, האינפלציה תכנס לתוך יעד באמצע-סוף 2009 והדבר מקובל. לנוכח המצב הנוכחי המורכב כנראה יעד המחירים איבד משמעות וחשיבות, וכבר לא רק עבור פישר.

יש משבר פיננסי ויש גם האטה, בטוחים בבנק ישראל, קליעה ליעד, הפך מזמן לתחביב ולא למטרת העל שמקדשת את האמצעים. אם פישר יראה שרמתה הנוכחית של הריבית "חונקת" יתר על המידה, אין להתפלא שכבר בהחלטה הבאה נגלה כי הריבית משנה כוון, והיא מתחילה, שוב, את דרכה למטה.

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, אמר: "אין ספק שהיתה זו החלטה קשה וכואבת ביותר, שכן נוצרו במשק גורמים שלהם השפעה ישירה על העלאת המחירים ושובה של האינפלציה. יחד עם זאת, בהתחשב במכלול הנסיבות - המשבר הפיננסי העולמי, ההאטה הכלכלית בארה"ב וסימני ההאטה הברורים במרבית כלכלות העולם, היתה זו החלטה נכונה".

"נגיד בנק ישראל, הפרופסור סטנלי פישר, ממשיך להוכיח אחריות משקית ומבין היטב את גודל האיום על המשק הישראלי, בשל המשבר בכלכלה העולמית, הסערה בשווקים הפיננסיים והתחזקותו המחודשת של השקל" - כך אומר אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, בעקבות החלטת בנק ישראל להשאיר הריבית על כנה.

[לאתר המט"ח]