בפברואר 2007 הסתיים תהליך הנפקתם, הפרטתם ופיצולם של בתי הזיקוק בחיפה ובאשדוד. זה היה אקורד הסיום לסאגה רוויית יצרים ואינטרסים, שבסופה בז"ן חיפה הונפקה בבורסה, ובגרעין השליטה זכתה משפחת עופר יחד עם השותפים בסקיילקס - מיקי פדרמן, יעקב גוטנשטיין ואלכס פסל, שחברו יחד רק יום לפני ההנפקה. המדינה קיבלה בתמורה 6.43 מיליארד שקל.
הגופים המוסדיים שקיוו להרוויח ממאבק השליטה בין המתחרים נותרו מאוכזבים. לב לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל, החליט ברגע האחרון שלא להגיש הצעה, וההנפקה נהפכה להתמודדות של שחקן אחד.
על בית הזיקוק באשדוד הייתה התחרות עיקשת הרבה יותר. שש קבוצות התמודדו על רכישת בית הזיקוק באשדוד, ביניהן גרנית הכרמל, שהייתה אז בשליטת משפחת בורוביץ', פז שבשליטת צדיק בינו וקבוצת דלק של יצחק תשובה.
שישה סבבי התמחרות שארכו שבע שעות הסתיימו כשפז זכתה עם הצעה של 3.5 מיליארד שקל, ודלק במרחק קטן מאחור, עם 3.42 מיליארד שקל. בפועל שילמה פז 3.25 מיליארד שקל בשל ירידת מחירי הנפט וההתקזזות מול המדינה על המלאי. בכל מקרה, מדובר היה בפער אדיר של קרוב ל-50% לעומת הערכת השווי הגבוהה ביותר שהייתה בידי המדינה, שעמדה על 2.36 מיליארד.
תשס"ח
במהלך השנה חולפת חלו תמורות רבות בשני בתי הזיקוק תחת שרביטיהם של בעלי הבית הפרטיים. בבתי הזיקוק בחיפה הושקה תוכנית אסטרטגית שאפתנית בהשקעה בהיקף של למעלה ממיליארד דולר לשיפור וייעול המתקנים הקיימים שלה, וכן בנושאי איכות הסביבה.
באשדוד נערך ברבעון הרביעי של 2007 שיפוץ מסיבי, במסגרתו החברה מעריכה כי תגדיל את כושר הזיקוק של המתקנים ב-5%. כמו כן ברבעון הראשון של 2009 מתוכננת התחלת הפעלתה של תחנת כוח פרטית בשטח בז"א.
רק המפעלים הפטרוכימיים שהחזיקו בסקיילקס ערב ההנפקה טרם זכו ליהנות מפירות הזכייה במכרז. אלו נאלצו לגייס אורך רוח ויצירתיות ולהיפרד מהשותפים הזרים, גלנקור וקבוצת אלדר שבגינם מעכבת להם המדינה את מתן היתר השליטה בבז"ן.
ראש או זנב
10 מיליארד שקל שילשלה המדינה לכיסה עם מכירתם של בתי הזיקוק בחיפה ובאשדוד. מלבד הרווח הנאה, עולה השאלה האם הושגה המטרה של המהלך: הגדלת התחרות בענף הדלק בישראל.
שנה חלפה וקשה לומר שההפרטה הביאה לשכלול שוק הדלק במדינה. ההנפקה יצרה למעשה דואופול. בית הזיקוק באשדוד הפך לבית הזיקוק הביתי של פז, המספק לה את כל התצרוכת למכירה בתחנות הדלק, כאשר את העודפים מוכרת פז לרשות הפלשתינית. בנוסף, הבעלות על בית זיקוק מקנה לפז את היכולת להתמודד במכרזים גדולים מאוד ולעקוף את מתחרותיה בהליכה.
בית הזיקוק בחיפה נותר השולט הבלעדי במשק כשהוא שומר לעצמו (על פי תנאי המכרז המקוריים) את הזכות להיכנס לשוק שיווק הדלקים הישיר ואת האפשרות לרכוש עד 15% מאחת מחברות הדלק הפרטיות.
גם בנושא הפיקוח על מחיר הדלק נוצרה בעיה. שערי המכירה של בז"ן אינם מפוקחים יותר. למעשה נוצר עיוות: מחירי הקנייה של משווקי הדלק אינם מפוקחים עוד, בעוד מחירי המכירה שלהם לצרכן הסופי עדיין מפוקחים על ידי מנהל הדלק. התוצאה היא איום על המרווחים של חברות שיווק הדלקים בכל פעם שבתי הזיקוק מעלים להן את המחירים.
והמשקיעים? הם הפסידו על מניית בז"ן 22.3% מאז ההנפקה עם הצניחה במרווח הזיקוק (המרווח בין המחיר בו נרכש הנפט למחיר בו נמכרים התזקיקים). עם זאת, הירידה האחרונה במחירי הנפט, שתבוא לידי ביטוי בדו"חות הרבעון השלישי עשויה להביא לתיקון במחיר המניה ולהקטין את הפסדיהם מההנפקה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.