פישר הוריד את הריבית ב-0.5% וממשיך את רכישות המט"ח - בתגובה השקל נחלש בכ-1% מול הדולר והאירו

[לאתר המט"ח] (עדכון) הדולר מתחזק ב-0.9% ל-3.535 שקלים ; האירו מתחזק ב-1.16% ונסחר ברמה של 4.8260 ; הדולר היציג עלה בכ-1.1% ל-3.503 שקלים ; האירו היציג עלה ב-1.03% ל-4.7704 שקלים ; בנק ישראל הוריד את הריבית במשק במפתיע ב-0.5%

לאחר קביעת השערים היציגים, אשר פורסמו בתזמון מדויק עם הודעת בנק ישראל על הורדת הריבית המפתיעה בשיעור של 0.5% ל-3.75% רושמים הדולר והאירו התחזקות בשיעור של כ-1% כנגד המטבע המקומי במהלך המסחר המאוחר בין הבנקים.

המסחר בין הבנקים התאפיין היום במגמת היחלשות של המטבע המקומי, כששני המטבעות המובילים רשמו התחזקות בכ-1% מול השקל. בזירת המט"ח העולמית נסחר הדולר במגמה מעורבת מול המטבעות המובילים.

נציין כי ב-15:30 שעון ישראל, הודיע באופן מפתיע נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר על הורדת ריבית מיידית ב-0.5%. השערים היציגים שנקבעו כחצי שעה קודם לכן, לא הושפעו מהמהלך, אך לאחר קביעת השערים היציגים בהתאם להורדת הריבית - השקל נחלש מול הדולר עוד יותר.

ברקע למסחר, הודיע היום בנק ישראל כי הוא מחוייב לשנות את הריבית בישראל בכדי לשמור על צמיחה של הכלכלה הישראלית ובמקביל הודיע כי הוא ימשיך את רכישות המט"ח גם לאחר סיום תוכנית רכישות המט"ח שלו בכדי לשמור על יציבות המטבע המקומי. על פי ההודעה ימשיך בנק ישראל לרכוש 100 מיליון דולר כל יום מסחר במט''ח גם אחרי שיתרות המט''ח יגיעו לרמה של 40 מיליארד דולר כפי שנקבע ביעדי התוכנית בהתחלה.

הבנק המרכזי האמריקני, הפדרל ריזרב, הודיע היום על הצעה חדשה שנדונה עם משרד האוצר האמריקני, לפיה צפוי ה'פד' לרכוש כמות עצומה של חוב ללא בטחונות לטווח קצר עליו מסתמכות החברות הפיננסיות לשם פעילותן היומיומית, כך עולה מדיווח של בכירים המקורבים לדיונים. מדובר בניסיון נוסף של הבנק המרכזי בארה"ב להשיב את האמון למערכת הפיננסית.

במידה והתוכנית אכן תצא לפועל - יגיע הבנק המרכזי למצב קרוב להלוואת כסף ישירות לעסקים. הצעד החריג נשקל לאחר ירידות שערים חדות בבורסות ברחבי העולם. משמעות הצעד למסחר במט"ח היא שהוא עלול להחליש את שערו של המטבע האמריקני, בכך שבכדי לממן את הרכישות, ממשלת ארה"ב תצטרך להדפיס עוד דולרים - ובהתאמה, הערך של דולר ירד.

בזירת המט"ח: הדולר עלה ב-1.097% ושערו היציג נקבע ב- 3.503 שקלים. האירו עלה ב-1.027% % ושערו היציג נקבע ב-4.77 שקלים.

פריקו: ירידות השערים בבורסות ואי הוודאות בשווקים הפיננסיים עשויים לגרום לפנייה לשוק המט"ח

ירידות השערים בבורסות ואי הוודאות בשווקים הפיננסיים עשויים לגרום לאזרחים מן השורה לגוון את השקעותיהם ולפנות לשוק המט"ח, כחלק מחיפוש אחר אפיקי השקעה בטוחים יותר. השקעה כזו עשויה לתמוך אף היא בהתחזקות הדולר בטווח הקרוב. להערכתנו מוגבל פוטנציאל התחזקות השקל בתנועה לעבר רמת 3.38-3.42 (תחום סביבו נבלמה התחזקות השקל בימים האחרונים).

להערכתנו, עשוי הדולר לשוב ולהתחזק לעבר רמת 3.62 ויותר בטווח הקצר, ועם פריצת רמת 3.66 עשוי הדולר להתחזק אף לעבר רמת 3.8 ויותר. פעילות תחילת החודש, בין היתר, היצעי מט"ח מצד הסקטור העסקי בלמו בסוף השבוע את התחזקות הדולר בקרבת רמת 3.53 שקלים, והדולר שב ונחלש אל עבר רמת 3.45.

נשוב ונציין כי בראייה לטווח ארוך ועל רקע פער ריביות שקל מט"ח, הנתונים הכלכליים המשופרים של המשק הישראלי, תנועות הון מצד גופים ישראלים הפועלים בחו"ל, סיום פעילותו של בנק ישראל במסחר היומיומי עם השלמת מהלך הגדלת היקף יתרות המט"ח, עשויים להערכתנו לתמוך בהתחזקות מחודשת של השקל אל מתחת לרמת 3.5 שקלים.

פינוטק: צפיות להאטה בצמיחה באירופה וסבירות גבוהה להורדות ריבית בחודשים הבאים

בדומה למתרחש בעולם, רשם אתמול הדולר התחזקות משמעותית אל מול השקל וטיפס מעל לרמה של 3.5 שקלים. תחזיות הצמיחה ממשיכות להתעדכן לכיוון מטה, UBS פירסם אתמול הערכה כי קצב צמיחה בישראל ירד לרמה של 2.2% כתוצאה מירידה בביקושים מכיוונן של ארה"ב ואירופה. בקרב השווקים הפיננסים מתגברות ההערכות כי הבנק המרכזי לא יוכל להימנע מהורדת ריבית בחודשים הבאים. כעת הדולר נסחר סביב 3.5 אל מול השקל, הניתוח הטכני מלמד כי רמת ההתנגדות הראשונה המשמעותית ניצבת על 3.65 שקלים.

אתמול האירו רשם את הצניחה היומית החדה ביותר אל מול הין היפני מאז שנת 1999, וכן ירידתו אל מול הדולר נמשכת כשנסחר אתמול מתחת ל-1.35 דולר - רמות שלא נראו מאז אוגוסט 2007. חולשתו של המטבע האירופי באה עקב מחסור בולט בתוכנית כלכלית מסודרת ומוצהרת שתעזור למנוע את החמרתו של המשבר הפיננסי מלהתפשט גם במדינות אירופה. התערערות במעמדו של האירו מוצדקת, הצפיות הן להאטה משמעותית בצמיחה באירופה וסבירות גבוהה להורדות ריבית בחודשים הבאים, אלה הסיבות העיקריות הגורמות למשקיעים להדיר את רגליהן ולא להחזיק במטבע האירופי.