סוף סוף הסירו את הכפפות

בנק ישראל מסיר את הכפפות

המסר העיקרי בהודעות בנק ישראל- כללי המשחק השתנו

לאחר שורה של מסרים , מרגיעים יותר או פחות החל בנק ישראל בנקיטת צעדים אופרטיביים לטיפול במשבר. למראית עין נקט הבנק המרכזי בשתי פעולות נפרדות. בתחילה הכריז כי מדיניות רכישות המט"ח לא תסתיים כנראה ברכישת המכסה כפי שתוכננה מראש ובהמשך היום הפחית הבנק את הריבית במשק במחצית האחוז. המבקרים הזדרזו לומר מעט מדי , מאוחר מדי ולמעשה "אולץ" הבנק להפחית את הריבית כחלק מתכנית גלובלית והקדמת ההודעה נבעה אך ורק מטעמי יום הכיפורים. אני סבור כי מי שמסתפק בניתוח ומסקנה כה שטחית פשוט אינו מבין כי בנק ישראל משנה את כללי המשחק ומבחינתו מדובר בשינוי מדיניות מרחיק לכת ובהצהרת כוונות ברורה.

לאורך שנים בנק ישראל מדבר על שקיפות ובהירות ללא הפתעות. הודעות הריבית נמסרות לאחר יום המסחר ולא במהלכו. אם לא היו מניעים אחרים בפעולתו של הנגיד לא הייתה לו כל בעיה להצטרף לעמיתיו ולהודיע על ההפחתה בערב החג ההודעה פורסמה הרבה לפני כניסת החג. עמדה בפניו גם האפשרות להודיע על כך במתכונת הרגילה ,לאחר סיום המסחר. למרות זאת בחר הנגיד להכריז על כך במהלך המסחר תוך שהוא מפתיע ומאשר בנוסף כי אין בכוונת הבנק להפסיק את רכישות המט"ח היומיות. למי שלא הבין את הרמז העבה הוסיף בכיר בבנק דברי הסבר שניתן למצותם במילים "החלטנו להפתיע ".

מדוע להפתיע ? אין לי ספק כי בפעולה זו מכוון בנק ישראל לתפוס שתי ציפורים במכה אחת. במקביל לנקיטת צעדים אופרטיביים לטיפול במשבר הכלכלי החליט בנק ישראל להסיר את הכפפות ולהילחם בתופעה שחרגה בחדשים האחרונים מעל ומעבר לכל פרופורציה התחזקות השקל. היטיב להגדיר זאת אחד הגולשים. הספקולציה הפכה זה מכבר למניפולציה. בנק ישראל כבר מכיר בתופעה, במיוחד בתקופה האחרונה בה התחזק הדולר מול כל מטבעות העולם, למעט היין והשקל, בשיעורים ניכרים. לגבי השקל נזכיר כי התופעה בולטת עוד יותר על רקע רכישות בנק ישראל וההסבר כי ישראלים מחזירים כסף הביתה הוא לכל היותר חלקי ורחוק מלהניח את הדעת.

אחד הגורמים המרכזיים שהנחו את חובבי השקל ברחבי העולם היה שקיפות בנק ישראל. התבטאותו החריגה של אחד מבכירי הבנק מצביעה יותר מכל על ההכרה בבנק המרכזי ששקל חזק מדי מהווה איום על כלכלת ישראל וכי בכוונת הבנק להתמודד מול איום זה במקביל להתמודדות מול המשבר הכלכלי הגלובלי. לצורך כך משנה בנק ישראל טקטיקה ויש בכך יותר מרמז עבה עבור המשקיעים. אקצין ואומר כי חוץ מלומר למשקיעים במפורש- רכשו מט"ח, אמר הבנק המרכזי את הכול.

האם יצליח הבנק במשימתו ? יש לי הרגשה שכן. כמובן שיש מחסומים בדרך. ראינו ביום שישי האחרון את הניסיון לפרוץ את מחסום 3.65 המפורסם שלא צלח. כפי שציינתי בעבר, הצד השני חזק מאד ויש לו אורך נשימה. שני גורמים יכולים לשחק לידיו של בנק ישראל. האחד, המשך מסע ההתחזקות של הדולר בעולם והשני, משבר הנזילות עשוי לגרום לגופים מחו"ל שהשקיעו בישראל למשוך כספים נזילים (שהושקעו בשחרים) וזה כמובן ייצור ביקוש למט"ח. בהתקיים גורמים אלו צפוי לנו שבוע מסחר סוער ומרתק.

מצד שני אי אפשר להימלט מהרגשת ד"ר ג'קיל ומיסטר הייד אותה מעניק לנו הנגיד מפעם לפעם. גם אתמול בערב חזר הנגיד על תיאורית השקל החזק במידה והמצב הפיננסי בארה"ב יוחמר. מיותר לחלוטין, מבלבל ( אולי גם זה חלק מהאסטרטגיה החדשה ) ובעיקר לא מדויק. כסף מומר היום לשקלים בגלל הריבית. אפשר להחזיר כסף הביתה ולהשאירו במט"ח. אם הקטסטרופה בארה"ב תימשך, היא תיגרר לכל העולם ובודאי לישראל. הריבית תופחת משמעותית ואם הדולר ימשיך להוות מטבע מפלט בכל העולם(למעט יפן ) כפי שקורה היום, לא יפסח הדבר גם עלינו ומן הראוי יהיה להחזיק חלק מהתיק הסולידי צמוד מט"ח. לא נותר אלא לקוות שהתבטאות זו לא תחזור כבומרנג.

ולסיום אפשר גם מילה טובה. אני סבור כי במשבר כה עמוק בו רב הנסתר על הנגלה מגלה הצמרת הכלכלית שלנו מנהיגות ראויה להערכה. הנגיד, שר האוצר והחשב הכללי ביטלו את נסיעתם לקרן המטבע והעדיפו לנהל ישיבות חירום לטיפול במשבר. שר האוצר נלחם בחירוק שיניים בניסיונות פופוליסטיים לפרוץ את מסגרת התקציב, עד כדי התפטרות מתפקידו. הייתי רוצה לראות שרים ומנהיגים אחרים נוהגים כך. זה לא מבטיח הצלחה אולם זה בהחלט מעודד. חג סוכות שמח.

יוסי פרנק יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס
Rika40@012.net.il