פישר מתפשר: "בנקים שיפקידו מט"ח לחודש ומעלה - יקבלו ריבית השווה לתשואת אג"ח ארה"ב"

פיקדונות לאוברנייט ושבוע לא יישאו ריבית ; בשבוע שעבר החליט בנק ישראל להוריד את הריבית על פקדונות מט"ח במערכת הבנקאית ל-0% ; בנק ישראל: "אין זה מתפקידו של בנק מרכזי לקבל פיקדונות במטבע שאינו מקומי, ואכן מרבית הבנקים המרכזיים בעולם אינם מקבלים אותם בכלל"

בנק ישראל החליט אתמול (ד') לעדכן שוב את מדיניותו לגבי הפקדות דולריות של בנקים מסחריים וקבע כי בנקים שיפקידו מט''ח לתקופה של יותר מחודש ימים יקבלו ריבית השווה לתשואה על שטר אוצר של ממשלת ארה"ב עם פירעון של חודש. פיקדונות לאוברנייט ושבוע לא יישאו ריבית. כך עולה מחוזר ששלחה אתמול יחידת השווקים לבנקים המסחריים והגיע ל"גלובס".

בתגובה לכעס במערכת הבנקאית על ההחלטה להוריד את הריבית על פיקדונות מט"ח ל-0% אומרים בבנק ישראל כי "אין זה מתפקידו של בנק מרכזי לקבל פיקדונות במטבע שאינו מקומי ואכן מרבית הבנקים המרכזיים בעולם אינם מקבלים אותם בכלל. העובדה שבנק ישראל מקבל מהבנקים המסחריים פיקדונות במט''ח מהווה שירות של בנק ישראל לבנקים המסחריים, שאינו מחייב אותו. בנוסף, בתקופה האחרונה הריבית המקובלת בשוק למוסדות בסיכון נמוך כמו בנק ישראל הינה אפס".

בכיר בבנק ישראל אמר ל"גלובס" כי "בשנים האחרונות בנק ישראל שילם לבנקים ריבית גבוהה, ליבור מינוס 0.25%, כאשר הבנקים נתנו ללקוחות ריבית נמוכה הרבה יותר. אין ספק כי הבנקים דואגים לאינטרסים שלהם ורוצים להגדיל את הרווח. אם הבנקים רוצים להקטין את הסיכון הם יכולים לרכוש אג''ח ממשלתי, שזה בטוח מאוד. אך הם לא עשו זאת כי הריבית ששילם בנק ישראל היתה גבוהה מזה ששילמו אג''ח ממשלתי. לריבית ששילמנו קודם אין עוד הצדקה כלכלית. אין זה מן הראוי לסבסד את רווחי הבנקים על חשבון משלם המסים הישראלי".

לדברי הבכיר, בנק שבאמת ירצה לתרום ליציבות המערכת ולהגביר את הנזילות יפקיד את הפיקדונות לטווח בינוני (לפחות חודש) ולא ליום או שבוע, ומי שיעשה זאת יקבל תשואה סבירה, כפי שנקבע בחוזר המעודכן.