ההון העצמי הנדרש של חברות הביטוח נשחק - מה ששולח אותן לשוק ההון לגייס כספים גם בימים קשים אלה

אולי יהיה על האוצר לשקול מחדש את דרישותיו להגדלת ההון העצמי, כשחשיבות היציבות גברה - אך החמרת הדרישות עלולה לפגוע ביציבות הנוכחית של חלק מהגופים

בחברות הביטוח, ולא רק בהן, מקווים מאוד שהמשבר העולמי כבר ייגמר. הימשכותו, לצד התנודתיות החריפה בשוקי ההון והציפיות למיתון, הם כבר לא רק שאלה של הפסדים ופגיעה ברווחים אלא גם סוגיה של הון עצמי - היבט שהעודפים בגינו הצטמצמו במידה רבה מתחילת השנה.

לא שיש סכנה ליציבות החברות, כרגע כלל לא מדובר בנושא. בהרבה מיליארדים (הפוליסות המשתתפות ברווחים) הסכנה משויכת רק לחוסכים - הלקוחות - ולא לחברות עצמן, כשנכון להיום, לאחר תום הרבעון השלישי וטרם פרסום דו"חותיו הכספיים, מדובר בשמירה על עודף בהון העצמי המינימלי הנדרש לפי התקנות של משרד האוצר, ולא בגירעון. ברוב החברות, ודאי הגדולות, יש עודף, אבל בהתחשב בצורך להגדיל את ההון העצמי בהתאם להנחיות האוצר עוד קודם למשבר, הרי שההפסדים הצפויים ברבעון השלישי עתידים להביא לשחיקה בהון הנדרש. מכאן, שבחודשים הקרובים נראה כי לא מעט מחברות הביטוח יבחרו ואף יצטרכו לגייס הון, משני אם לא ראשוני.

מוקדם יותר נתנה כלל ביטוח, בניהול שי טלמון, רמז למה שעשוי לקרות בענף בתקופה הקרובה, כשהודיעה על אישורו של גיוס הון משני באמצעות הנפקת כתבי התחייבות נדחים בהיקף של עד 250 מיליון שקל, שישמשו להגדלת ההון העצמי של החברה.

בסוף הרבעון השני היה לכלל חברה לביטוח עודף של 134 מיליון שקל בהון העצמי הנדרש, כשההון העצמי המחושב לפי התקנות עמד על 3.24 מיליארד שקל. לכלל החזקות ביטוח, שמחזיקה בכלל חברה לביטוח, היה עודף של 210 מיליון שקל בהון הנדרש, כשההון המחושב עמד בסוף יוני האחרון על 3.59 מיליארד שקל.

החלטת דירקטוריון כלל ביטוח מצביעה על כך שהרבעון השלישי היה קשה עבור ענף הביטוח - מי יותר ומי פחות - כשהעודף שנרשם במחצית בהון המינימלי הלך ונשחק עד כדי צורך בגיוס של יותר מגובה העודף במחצית, וזאת רק על רקע הפעילות השוטפת של החברות. לסוגיה זו השלכות על חברות אחרות בשוק.

בסוף המחצית הראשונה של השנה לשלוש חברות - ביטוח ישיר (שמחזיקה בישיר איי.די.איי), הכשרה חברה לביטוח ושירביט - היה גירעון בהון העצמי הנדרש לפי התקנות. שלושתן כיסו את הגירעון מיד לאחר תום הרבעון, כשהזרימו הון נוסף שהעביר אותן לעודף מינימלי שנראה כי לא יספיק לשמור על עודף גם בתום הרבעון השלישי. אך בכך לא מסתכמת שאלת עודף ההון. בסוף המחצית היו חמש חברות נוספות עם שיעור עודף בהון הנדרש נמוך מ-10% מההון הנדרש עצמו: כלל ביטוח (עודף של 6% מההון הנדרש), הראל השקעות (עודף של 3%), שלמה ביטוח (8%), איילון החזקות (1%) וביטוח חקלאי (1%).

שמונה חברות אלה, ואולי לא רק הן, יידרשו להזרים בקרוב הון על מנת לשמור על שולי הון עצמי נדרש נוחים, וזאת כפי הנראה עוד קודם לפרסום הדו"חות לרבעון השלישי, גם כנראה כי לזמן קצר נוצר עתה חלון הזדמנויות (יחסי) לגיוס. אולם, בעוד שלכלל ביטוח (שזקוקה להון) והראל לא צפויה להערכתנו בעיה בגיוס הון, הרי שלאחרות - ובראשן הכשרה ביטוח - עשויים להיות יותר קשיים. בהקשר זה, נציין כי מגדל בולטת מאוד לחיוב ונראית טוב מאוד גם בימים אלו, עם עודף גדול בהון הנדרש, כשבנוסף אין לה הון משני והכל הוא הון ראשוני.

זה לא רק השוק, זו גם הרגולציה

לפני כשנה פרסם אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר טיוטה להנחיות שמחייבות את החברות להגדיל את ההון העצמי המינימלי שלהן בהיקף מצרפי של מיליארדי שקלים, במסגרת היערכות ענף הביטוח המקומי ליישום תקנות הסולבנסי 2 (דירקטיבה לטיפול בסוגיית כושר פירעון שמוביל האיחוד האירופי וישראל הצטרפה לו, בדומה לבאזל 2 של המערכת הבנקאית).

בתחילה קבע האוצר כי על חברות הביטוח לעמוד בהנחיות אלו עד סוף שנת 2011, אך השנה כבר פרסם טיוטה שנייה שבה לצד הקלות מסוימות ולא מהותיות הקדים בשנה את מועד ההיערכות לסוף 2010. בנוסף, נקבע כי על החברות להשלים לפחות 33% מההפרש בין ההון המינימלי שלהן כיום לדרישות החדשות עד 31 בדצמבר 2008, והיתרה, 66%, תושלם עד סוף 2009.

כך, בעוד שבשנים טובות חלק ניכר מחברות הביטוח - בוודאי הגדולות שבהן - עומד בהגדלת ההון העצמי במסגרת מהלך העסקים השגרתי, במיוחד כשבשנות הגאות הן רשמו רווחי עתק כנגזרת של מצב השוק והכלכלה המקומית, כיום מדובר במשימה קשה בהרבה שעוד עשויה להחמיר. השווקים הפיננסיים טרם התייצבו והמיתון במשק (שמשפיע לרעה על היקפי הפרמיות של חברות הביטוח ועל הפדיונות, ולעתים אף על התביעות מצד המבוטחים) עודו לפנינו - או לכל הפחות האטה ניכרת, לפי ההערכות.

אם כך, בהנחה שלא יהיו רווחים משמעותיים בטווח הנראה לעין - כשלחברות הביטוח יש גם בור של מאות מיליוני שקלים ויותר בדמי הניהול המשתנים של הפוליסות המשתתפות ברווחים (פרת מזומנים בימים כתיקונם) - ניתן לצפות למסכת גיוסים מצד חברות הביטוח. יתר על כן, מעבר למגבלה של תשלום דיבידנד עד לגובה של חצי מהרווח מפעולות רגילות, שכבר קיימת, אפשר לומר שלום - לתקופה ניכרת - לדיבידנדים נדיבים מענף הביטוח.

לאור כל זאת, לא נופתע אם גם האוצר ישנה במידת מה את הנחיותיו, ואף ישהה או יקל אותן. מבחינת הממונה על שוק ההון, ידין ענתבי, מדובר כיום בתפוח אדמה לוהט: חשיבות היציבות גברה, אך מנגד דרישות מחמירות להגברת היציבות יפגעו ביציבות הנוכחית של חלק מהגופים.

בהיעדר רווחים משמעותיים בקרוב, כשלחברות הביטוח גם בור של מאות מיליוני שקלים בדמי הניהול המשתנים של הפוליסות המשתתפות ברווחים - לפנינו עונת גיוסים.