הערכות: ירידה של עשרות אחוזים ברווחיות הבנקים ברבעון השלישי

מנכ"ל אחד הבנקים: "הדו"חות לא יהיו טובים בכל המערכת. הפעילות הכלכלית במשק יורדת ונוצרת אווירה של האטה"

ברבעון השלישי צפויה ירידה של עשרות אחוזים ברווחיות המערכת הבנקאית, כך על פי הערכות. הדו"חות הכספיים צפויים להתפרסם בשבועיים האחרונים של נובמבר.

הסיבות לירידה ברווחיות

ברבעון המקביל עמדו רווחי הבנקים מפעולות רגילות על 2.46 מיליארד שקל, כאשר הממוצע הנע של רווחי ארבעת הרבעונים האחרונים הוא 1.55 מיליארד שקל. כבר ברבעון השני ירדו הרווחים ב-24% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. "הדו"חות לא יהיו טובים בכל המערכת", מעריך מנכ"ל בנק, "הפעילות הכלכלית במשק יורדת ונוצרת אווירה של האטה".

לירידה ברווחיות הבנקים כמה סיבות:

*הגדלת ההפרשה לחובות מסופקים כתוצאה מעלייה ברמת הסיכון במשק ושיעור הפרשות נמוך במיוחד אשתקד. שיעור ההפרשה בתקופה המקבילה עמד על 0.28% מתיק האשראי, כאשר הממוצע הרב-שנתי הוא 0.5%-0.6%. בזמן האטה ההפרשות עולות לשיעור של יותר מ-1%. שיעור ההפרשה במחצית השנה עמד על 0.35% כאשר עלייה בהפרשות לשיעור הממוצע הרב-שנתי תגרום להפרשה מצרפית נוספת של כמיליארד שקל (היקף שנתי). ההפרשה לחובות מסופקים אמנם נתונה לשיקול דעת אך מאחר והבנקים מביטים קדימה צפויה הפרשה שמרנית במיוחד.

*חשיפה לגופים שנפגעו מהמשבר כמו ליהמן ברדרס ווושינגטון מיוצ'ואל. ארבעת הבנקים החשופים לבנק ההשקעות פושט הרגל ליהמן ברדרס - לאומי, הפועלים, דיסקונט והבינלאומי - צפויים להכיר בירידת ערך פרמננטית ולמחוק חלק ניכר מהשקעתם. ההערכות הן כי שערוך נכסי ליהמן ברדרס לשווי הוגן (MARK TO MARKET) יחייב מחיקה בשיעור של לפחות 80% מההשקעה של הבנקים, סכום הנאמד בכ-220 מיליון דולר (כ-750 מיליון שקל).

*לבנק לאומי, בניהולה של גליה מאור, בעיה ספציפית - הבנק מחזיק בנייר ערך (certificate) של ליהמן ברדרס בשווי של 102 מיליון דולר. לאומי פדה את הנייר ערב פשיטת הרגל ואף קיבל אישור לביצוע הפעולה, אך בינתיים קרס ליהמן ופנה בבקשה להקפאת הליכים. לאור זאת הוקפאו כל הסליקות בכספי ליהמן. כרגע לא ברור המצב המשפטי ולא מן הנמנע שלאומי ייאלץ להכיר בהפסד עד להתבהרות התמונה המשפטית. ההפרשה המרבית במקרה הגרוע ביותר תגרום לבנק לאומי למחיקה של 350 מיליון שקל.

*לבנקים תיק אג"ח קונצרניות של מיליארדי שקלים. מחירי מרבית האג"ח ירדו בשבועות האחרונים. על פי הכללים שקבע בנק ישראל ירידה של מעל 30% בשווי השוק של אג"ח מחייבת את הבנק להכיר בהפסד פרמננטי בגובה הירידה.

*ירידה בהכנסות מפעילות שוק ההון: ההכנסות מפעילות ניירות ערך, שעמדו בשנת 2007 על שלושה מיליארד שקל, קטנו כבר במחצית 2008 וצפויות לרדת עוד כך שהכנסות הבנקים מפעילות זו יירדו במאות מיליוני שקלים. מדובר בפעילות רווחית מאוד והירידה בהכנסות תפגע ברווחי הבנקים.

מקור לאופטימיות

שלושה גורמים ישפיעו לטובה על דו"חות הבנקים - רישום פעילות הנגזרים (ALM), שפגע בבנקים בשני הרבעונים הקודמים, יתרום הפעם לרווחיותם. בדו"חות הבנקים ישנה אי הקבלה מובנית ברישומים החשבונאיים בין שוויים של נכסי הבסיס בגין עסקאות נגזרים, אשר נמדד על בסיס צבירה, לבין שוויים של המכשירים הנגזרים ששימשו לחיסוי נכסי הבסיס, אשר נמדד על בסיס שווי הוגן. ברבעון השלישי יחזרו חלק מהפסדי הרבעונים הקודמים.

בנוסף ייהנו הבנקים מעלייה בפעילות האשראי ובמרווחי האשראי העסקי. מאחר ולאור המשבר אי אפשר לגייס הון בשוק ההון על ידי הנפקת אג"ח נותרו הבנקים כמקור האשראי היחידי לפירמות הזקוקות להון. הבנקים גם מנצלים את המצב כדי להגדיל את מרווחי האשראי, שירדו בעבר עקב התחרות עם הגופים המוסדיים. מעבר לכך בחלק מהבנקים, בעיקר בנק הפועלים, הבונוס השנתי נגזר מביצועי הבנק כך שתשואה נמוכה תגרום לחיסכון במענקים לעובדים ולירידה בהוצאות השכר. *