הקושי בכלכלה הריאלית: 70%-85% הבנקים בארה"ב הקשיחו את תנאי האשראי לעסקים ומשקי-בית באוגוסט-אוקטובר

[לחמ"ל גלובס - המשבר העולמי: כל החדשות, הנתונים והפרשנויות] 60% מהבנקים הנמיכו את תקרת האשראי למחזיקי כרטיסי אשראי שנחשבים למסוכנים יותר, ו-20% מהבנקים עשו זאת גם לגבי בעלי כרטיסים שאין להם היסטוריה בעייתית

רוב הבנקים האמריקנים והזרים הפועלים בארה"ב הידקו את תנאי ההלוואות שלהם לעסקים ולמשקי הבית בשלושת החודשים האחרונים, על רקע אי בודאות הכלכלית ויתרות ההון המוחלשות שלהם, דיווח אתמול (ב') פדרל ריזרב.

דוח ה'פד' שמתבסס על סקר בקרב מנהלי ההלוואות הבכירים בבנקים, שמתפרסם אחת לשלושה חודשים ונחשב למדד מהימן של תנאי האשראי בכלכלה הריאלית, ציין גם שבנקים רבים הקשיחו את תנאי משכנתאות הפריים (ללווים איכותיים) וכרטיסי האשראי.

"בסקר הנוכחי, מספר רב יותר של בנקים מקומיים דיווח על המשך הידוק תנאי ההלוואות מכל הסוגים בשלות החודשים האחרונים", מסר ה'פד'. כ-85% מהבנקים המקומיים הידקו את תנאי הלוואות מסחריות ותעשייתיות לחברות גדולות ובינוניות מאז יולי. 95% מהבנקים העלו את עלות האשראי לעסקים, לעומת 60% שעשו זאת בסקר הקודם לשלושת החודשים מאי-יולי.

גם האשראי הצרכני התהדק לרמתו הנמוכה ביותר מאז תחילת שנות ה-80%, אם כי התנאים למשכנתאות לדיור הודקו ב-70% מהבנקים בסקר של אוקטובר, בהשוואה ל-75% מהבנקים בסקר הקודם של יולי.

בסקר נאמר עוד ש"הביקוש להלוואות ממוסדות אמריקניים מצד עסקים ומשקי בית המשיך להיחלש בנתוני נטו בשלושת החודשים שעברו".

בדוח נאמר עוד ש-60% מהבנקים הנמיכו את תקרת האשראי למחזיקי כרטיסי אשראי שנחשבים למסוכנים יותר, ו-20% מהבנקים עשו זאת גם לגבי בעלי כרטיסים שאין להם היסטוריה בעייתית.

ההידרדרות החדה בזמינות האשראי היא מהגורמים המרכזיים לחולשה במשק האמריקני בתקופה האחרונה, מאחר שגם עסקים וגם משקי בית מתקשים לממן רכישות בקנה מידה גדול.

בניסיון להתניע מחדש את שוק ההלוואות, המשמל האמריקני הטודיע באוקטובר על הזרמת 250 מיליארד דולר לבנקים בארה"ב, אך בשבועות האחרונים גברו ההערכות שהבנקים ישתמשו בהון זה כדי לשלם דיבידנדים, לבצע רכישות או פשוט לחזק את מאזניהם, ולא להלוות אותו ולתמוך בכך בכלכלה.

"אנחנו אמנם מאמינים שהצעדים החרונים שננקטו ויינקטו על ידי הממשל בלמו את הידרדרות מתן ההלוואות במבט קדימה, הפעילות האמיתית נובעת מהתנאים הפיננסיים בשווקים", אמר האנליסט סטיבן ווייטינג מסיטיגרופ. הוא הוסיף: "משתתפי השוק והציבור צריכים להיות מודעים לכך". [לאתר המט"ח] [לאתר אפיקים סולידיים]