סך ההפסדים של המגזר הפיננסי בעולם ממשבר האשראי מתקרב במהירות לטריליון דולר בעקבות הזעזועים האחרונים בשווקים, שהניבו ירידה נוספת בשווי של ניירות מגובי משכנתאות ושל אג"ח נוספות.
המחיקות שביצעו פאני מיי , חברת מימון המשכנתאות שהולאמה למעשה בספטמבר, ו-AIG , שחולצה פעמיים על-ידי הממשל האמריקני, העלו את סך ההפסדים שדווחו על-ידי מוסדות פיננסיים מתחילת 2007 ל-918 מיליארד דולר, לפי נתוני סוכנות בלומברג.
המחיקות מצטברות
בעוד המחיקות המצטברות מעידות על ניסיון של המוסדות הפיננסיים לא להמעיט בהיקף הבעיה, הן גם מעידות על העמקת ההפסדים כתוצאה מהמפולת בשווקים שבאה אחרי הקריסה של ליהמן ברדרס, בנק ההשקעות מוול סטריט, ב-14 בספטמבר.
בחודש שעבר העלתה קרן המטבע הבינלאומית את תחזית ההפסדים של המגזר הפיננסי העולמי ל-1.4 טריליון דולר, מ-945 מיליארד דולר שהיא צפתה באפריל. אנליסטים של המגזר הבנקאי צופים עוד סבב רציני של מחיקות ברבעון הנוכחי, בעקבות ירידה נוספת במחירי ניירות ערך מגובי משכנתאות לדיור ולנדל"ן מסחרי שהמוסדות מחזיקים במאזנים שלהם.
ההפסדים יציבו לחצים מחודשים על מוסדות בארה"ב ובאירופה לגייס הון חדש כאשר שוקי ההון קפואים בחלקם הגדול, והירידות במניות הפיננסיות מרתיעות קרנות הון ריבוניות (ממשלתיות) ומשקיעים מוסדיים אחרים מהשקעה במוסדות פיננסיים.
"עדיין יש מינוף"
רודג'ין כהן, יו"ר חברת עורכי הדין סאליבן אנד קרומוול מוול סטריט, אמר בכנס פיננסי באחרונה שגיוסי ההון שיבצעו מוסדות פיננסיים יסתכמו להערכתו בטריליון דולר. גארי פאר, סגן יו"ר לאזאר, אמר באותו כנס ש"יש טריליוני דולר של מינוף שעדיין צריך לרדת ממנו".
בשבוע שעבר העריכו אנליסטים במורגן סטנלי שהמוסדות הפיננסיים באירופה יזדקקו לעוד 83 מיליארד אירו (104 מיליארד דולר) של הון אם ההאטה הכלכלית הנוכחית תהיה חריפה כמו ההאטה שהיתה בתחילת שנות ה-90.
ההערכות הללו קיבלו חיזוק השבוע, כאשר הודיע הבנק הספרדי סנטנדר על גיוס הון בסך 7 מיליארד אירו. ההודעה הפתיעה את השווקים, משום שסנטנדר היה בין המוסדות שנפגעו רק באורח קל מהמשבר הפיננסי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.