בנק ישראל יעדכן כבר בשבועות הקרובים את תחזית הצמיחה של ישראל לשנת 2009 לרמה של 2% ואף פחות, כך נודע ל"גלובס". העדכון האחרון התבצע לפני חודש ימים, מרמה של 3.1% ל-2.7%. ההורדה הנוספת, המגלמת הפחתה של לפחות 0.7%, תגיע כתוצאה מהקיצוץ החד בתחזיות צמיחה של המדינות המתפתחות לשנה הבאה שביצעו שני הארגונים הכלכלים העיקריים בעולם: קרן המטבע הבינלאומית (IMF) וארגון המדינות לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD).
בתחילת החודש שיחרר ה-IMF תחזיות קודרות, ובסוף השבוע האחרון היה זה ה-OECD שקיצץ את התחזיות בשיעור של עד 1%, דבר שהשאיר את שיעורי הצמיחה של המדינות המפותחות עמוק בתוך הטריטוריה השלילית תוך הצהרה ברורה כי הן ייכנסו למיתון עמוק. לפי התחזיות החדשות של ה-IMF וה-OECD, ארה''ב תרשום צמיחה שלילית של 0.7%-0.9%, הצמיחה בגוש היורו תהיה אף היא שלילית ותעמוד על -0.5%, ובריטניה תרשום צמיחה שלילית בהיקף של 1.3%.
גורמים בבנק ישראל מסרו ל"גלובס" כי אין כל אפשרות להישאר אדישים לעדכונים כל כך חדים בתחזיות הצמיחה של שותפות הסחר העיקריות של מדינת ישראל. על פי נתונים של משרד האוצר, כ-45% מהתוצר המקומי הגולמי (תמ''ג) מיועד לחו''ל, כאשר מחצית ממנו מיועד לארצות הברית ואירופה. כתוצאה מכך, ירידה כל כך משמעותית בביקושים החיצוניים למוצרים הישראלים ישפיע רבות על הצמיחה במשק הישראלי.
בשבוע שעבר אמר מנכ''ל משרד האוצר, ירום אריאב: "הסופה בעולם היא כל כך גדולה שאין אפשרות שלא נירטב. אין מטריה מספיק גדולה שתגן עלינו מפני הסופה". נזכיר כי העדכון האחרון של תחזית בנק ישראל הגיע כתוצאה מהורדת תחזית הצמיחה של המשק הישראלי על ידי ה-IMF.
האטה או כבר מיתון?
שיעורים כה נמוכים של צמיחה מחזירה את השיח הכלכלי לסוגיית הגדרת המונח "מיתון" (recession) לעומת המושג "האטה" (deceleration). המונח ההאטה מצביע על תהליך בו קצב הגידול בתמ''ג האט אך עדיין נרשמת צמיחה חיובית, אם כי בהיקפים פחותים, לעומת מיתון, מצב שבו התמ''ג בתקופה הבאה קטן מזה שנרשם בתקופה הקודמת.
ההגדרה המצמצמת של המונח "מיתון" המקובלת בעולם הינה "לפחות שני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית". על פי הגדרה זו, מצב של מיתון הוא פחות אפשרי במשק הישראלי. עם זאת, ישנה הגדרה מרחיבה יותר של "מיתון", גמיש יותר מבחינת זמן המדידה של הצמיחה השלילית, אך בעיקר עם המשתנה הנמדד. קרי, לא חייבים למדוד תמ''ג, אלא אפשר למדוד תמ''ג לנפש, תמ''ג עסקי או תמ''ג ריאלי (בניטרול אינפלציה).
אם מאמצים את הגישה המרחיבה, ניתן יהיה לדבר על מיתון בשנת 2009, לפחות על פי שני פרמטרים: תמ''ג ריאלי ותמ''ג לנפש. על פי ההערכות של בנק ישראל וגם של שוק ההון, שיעור האינפלציה צפוי לרדת מרמה נוכחית של כ-5%, לאמצע יעד המחירים שקבעה הממשלה (בין 1% ל-3%) במהלך 2009, וזאת עקב הירידה הצפויה בביקושים והמיתון העולמי. קרי, האינפלציה בשנת 2009 צפוי לעמוד סביב רמה של 2%, שיעור דומה לצמיחת התמ''ג הצפוי באותה שנה, כך שייתכן כי במהלך 2009 תירשם צמיחה ריאלית שלילית, אם האינפלציה תרד בקצב איטי יותר מאשר התמ''ג.
לגבי התמ''ג לנפש (היחס בין גידול התמ''ג לבין גידול האוכלוסייה), המצב דומה. שיעור גידול האוכלוסיה השנתי של מדינת ישראל עומד על כ-1.8%, שיעור שנחשב גבוה מאוד בקרב המדינות המפותחות, שם אין כמעט גידול. כך שאם הצמיחה תהיה נמוכה משיעור גידול האוכלוסיה, הצמיחה לנפש תהיה שלילית. כתוצאה מכך, ספק רב אם בנק ישראל יעז לבצע עדכון תחזית לרמה נמוכה מ-1.8%.
במשבר הנוכחי יש לא מעט אלאמנטים פסיכולוגים, ולכן יש חשיבות רבה למניעת המושג "מיתון" שהוא בעל השפעה על ההתנהגות הכלכלית של האזרחים. למרות שלפי הערכות בבנק ישראל כבר באמצע שנת 2009 יתחילו לצוץ סימני התאוששות ראשונים, כדאי להכיר את המונח "שפל" (depression), המתייחס לתקופה של מיתון חמור ומתמשך.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.