נתוני היצוא מיפן בחודש אוקטובר ירדו בשיעור החד ביותר בשבע השנים האחרונות, והביאו את הכלכלה השנייה בגודלה בעולם להציג גרעון מסחרי בפעם השנייה בשלושת החודשים האחרונים. אסיה נסחרת בירידות חדות - מדד ניקיי 225 של טוקיו ננעל בנפילה של 6.89% על 7,703 נקודות. הדולר יורד כעת ב-0.68% ביחס למטבע היפני ל-95.2 ין לדולר [לאתר המט"ח].
היצוא מיפן בחודש אוקטובר הצטמצם ב-7.7% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. הגרעון המסחרי נפל ל-667 מיליון דולר לאחר שהיבוא טיפס ב-7.4% באוקטובר. העודף המסחרי של יפן עם ארה"ב הצטמצם ב-27.5%, וירד מול מדינות אסיה ב-38.7%.
הנתונים העגומים שהתפרסמו היום מגיעים פחות משבוע אחרי כניסתה של יפן למיתון, כפי שעלה מנתוני התמ"ג לרבעון השלישי. הנתונים מאותתים על כך שהמשבר הפיננסי החל לפגוע ישירות במדינות כמו סין, והגביר את חרדת המשקיעים שבורחים בהתמדה למקלט הבטוח של מזומן.
המשקיעים בטוקיו ממתינים להחלטת הריבית של הבנק המרכזי של יפן (BOJ) אחרי שהפחית את הריבית בצורה מפתיעה ב-0.2% בחודש שעבר. ועדת המדיניות המוניטרית החלה את הישיבה אך היא תפרסם את החלטתה רק מחר (ו') לפנות בוקר, כשהיא צפויה להותיר את הריבית ללא שינוי על -0.3%.
מהודעת ה-BOJ ניתן יהיה לקבל מושג לגבי ציפיות הצמיחה והאינפלציה של הועדה המוניטרית. משקיעים פסימיים סבורים שבנקים מרכזיים רבים יעברו למדיניות של ריבית אפס (ZIRP), או קרוב לכך, כבר בחודשים הקרובים. זוהי מדיניות שיפן יישמה בשנות ה-'90 והיא למעשה נתקעה איתה עד יולי 2006. הריבית היפנית כבר נמוכה מאוד ברמה של 0.3% ולכן באופן הגיוני הבנק המרכזי של יפן צפוי להיות הבנק הראשון שיישם מדיניות זו שוב.
ברקע, ה'פדרל ריזרב' העריך אתמול כי התמ"ג של ארה"ב ימשיך להצטמצם במהלך המחצית הראשונה של 2009, כשבמקביל מדד המחירים לצרכן (CPI) ירד בשיעור החד ביותר אי פעם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.