כפי שפורסם ב"גלובס": בנק ישראל מוריד את תחזית הצמיחה למשק הישראלי ב-2009 ל-1.5%

במונחים של תוצר לנפש - מדובר בצמיחה שלילית ; זוהי הורדת התחזית השלישית בחודשים האחרונים, התחזית האחרונה - 2.7% ; המהלך נובע מהורדת תחזיות חדה לכל המדינות המפותחות ; אתמול אמר שר-האוצר בר-און כשהציג את תוכנית ההאצה למשק: "המשבר מחריף והולך, והוא כבר פוגע בכלכלת ישראל" - והבטיח: "ניצור לפחות 10,000 מקומות עבודה"

בנק ישראל מעדכן את תחזית הצמיחה למשק הישראלי בשנת 2009, זו הפעם השלישית בחודשים האחרונים, משיעור של 2.7% ל-1.5%, כך הודיעה היום (ה') מנהלת מחלקת המחקר של בנק ישראל, קרנית פלוג. שיעור האבטלה הממוצע צפוי לעלות ל-7%.

כפי שדווח ב"גלובס" בתחילת השבוע, המהלך נובע מעדכון חד של תחזיות הצמיחה של כל המדינות המפותחות, לרבות ארה''ב, גוש האירו, יפן ובריטניה, על-ידי קרן המטבע הבינלאומית (IMF) והארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD). שני הארגונים הבינלאומיים ביצעו קיצוץ של כ-1% בתחזיות הצמיחה והשאירו את המשקים הללו בטריטוריה של צמיחה שלילית.

המהלך הזה השפיע במיוחד על החלטת בנק ישראל, שכן מדובר בשותפות הסחר המרכזיות של ישראל, כאשר כ-45% מסך התוצר הישראלי נרכש על ידי מדינות אלה.

שיעור צמיחה של 1.5% פירושו "מיתון" במשק הישראלי אם מתייחסים לפרמטר מרכזי למדידת הפעילות הכלכלית: התוצר לנפש. שיעור גידול האוכלוסייה במדינת ישראל עומד על כ-1.7% בשנה, כך שלפי תחזית בנק ישראל, האוכלוסיה תגדל מהר יותר מהתוצר, כך שמדובר בצמיחה לנפש שלילית.

בתוך כך עדכן בנק ישראל את תחזית הצמיחה של השנה הנוכחית ב-0.5%, ל-4.3% מ-4.7%. עדכון זה איננו משמעותי מבחינה מספרית, שכן מדובר בעדכון בהיקף מצומצם, אך הוא משמעותי מבחינת המסר שבנק ישראל מנסה להעביר: ההאטה הכלכלית שתהפוך בשנת 2009 למיתון כבר החלה בסוף 2008 - ובחוזקה.