הדולר בדרך לשיווי משקל

פירוט, שלב אחר שלב, כולל המעצורים הצפויים בדרכו הסלולה לשער 4.2 שקלים

בשבוע שעבר חצה שער הדולר, יש שיאמרו במזל טוב, את מחסום 4 השקלים לדולר, שער שבו לא עבר זמן רב. הרגיעה הזמנית לקראת סיום המסחר בוול סטריט תרמה להתחזקות השקל, אולם ככל שחלף יום המסחר הראשון בבורסה בישראל, הסתבר כי שאווירת האופטימיות שפשטה בסוף השבוע בארה"ב נעצרה אי שם בדרך לתל אביב.

הסיבה לכך פשוטה. המשבר העולמי התחבר בעיתוי גרוע במיוחד עם תקופת בחירות. במקום לעסוק בקדחתנות במציאת פתרון הולם למצב הכלכלי המחמיר, נאלצים אנשי האוצר להתמודד עם מתקפות, שחלקן מוצדק לחלוטין, אולם חלקן האחר אינו אלא פופוליזם מן הסוג הזול ביותר.

הפופוליזם הביביסטי (ולחילופין: הביביזים הפופולרי)

עם כל הכבוד, ויש כבוד למר נתניהו, הכרזותיו לגבי הענקת רשת ביטחון לכל אזרחי ישראל ויכולתו להביא את המשבר לכדי סיום הן במקרה הטוב פופוליזם זול ועלוב, ובמקרה הרע, דבר חמור מכך. מישהו שאל אותי בשבוע שעבר מדוע הציבור בישראל לא יוצא לכיכרות ולמחות נגד נתניהו - אבי ועדת בכר, שקבעה בהחלטותיה את גורלה המר של הפנסיה של כולנו.

גם הצעות האוצר אינן מעניינות במיוחד ועל כן ברורה הביקורת הקשה עליהן. אין ספק שיש להטות כספים רבים לעידוד הצמיחה אולם מה שהוצע בפועל, אין בו משום בשורה לאומה ועל כך הביקורת המוצדקת.

המפלט הירוק

בצר להם, פונים אזרחי ישראל למפלט האחרון, נכס אחד שמראה סימני סיכוי לתשואה חיובית: הדולר. זה היה הטריגר שאותו חיפש השוק ועל כן מחסום 3.92 שקלים לדולר נפרץ כל כך בקלות וזה יהיה קרוב לודאי גם גורלו של מחסום 4 השקלים.

הבה ננתח מספר גורמים בכדי להבין לאן פני הדולר. ננסה להשוות את ההתחזקות בשערו לאחרונה, עם ההתחזקות מלפני שנה וחצי (אז בתחילת הקיץ עלה הדולר משער 3.80 ל- 4.37).

כמו עכשיו, גם לפני שנה וחצי נרשמו בשלב הראשון עליות מתונות יחסית, שכן לאורך כל הדרך עד ל-4 שקלים לדולר השתתפו במשחק מוכרים רבים - בעיקר יצואנים. כשחצה הדולר מחסום זה נעלמו המוכרים, היצואנים הבינו שעדיף להם לחכות והדולר נסק ל-4.37. זה קרה במקביל לקריסה בבורסות אסיה. משהקריסה שם נעצרה, ניתן האות למתקפה על השקל, אליה הצטרפו היצואנים וכתוצאה מכך - שער הדולר קרס.

4 שינויים

המצב מבחינת המסחר היום שונה בכמה היבטים:

  1. ראשית מחזורי המסחר קטנו באופן משמעותי, בעיקר מצד הבנקים הזרים. קרנות גידור רבות נמחקו במפולת, אחרות פשוט מעדיפות לשבת על הגדר או לנצל מצבים נקודתיים לרווח מהיר.
  2. שנית מדיניות בנק ישראל שונה היום, נעלם החשש מאינפלציה, הריבית יורדת וכנראה תרד היום (ב') שוב, בנק ישראל מתערב במסחר, ממשיך וימשיך לרכוש דולרים והעיקר - הוא אינו פועל בגילוי המלא שנהג בו בעבר.
  3. שלישית הציבור שהדיר את רגליו מכל מה שקשור בהשקעות מט"ח, החל בעת האחרונה, בהעדר אלטרנטיבות ראויות, לרכוש דולרים.
  4. לבסוף כל עוד הבורסה הישראלית יורדת מדי יום בעוד כמה אחוזים בערכה, מוסט חלק מהכסף לאפיק המט"ח.

כל הדרך למעלה

מסקנה: כל עוד לא יחול שינוי דרמטי במכלול הגורמים שנמנו לעיל, לא צפוי שינוי מגמה והדולר ימשיך להתחזק תוך עצירות ותיקונים זמניים לפחות עד 4.20 שקלים לדולר - רמה הנחשבת פחות או יותר לרמת שיווי משקל כל עוד הדולר נסחר בעולם סביב שער 1.25 ליורו.

מעצורים זמניים יכולים להיות פקיעת אופציות הבורסה על שער הדולר לחודש נובמבר שתחול ביום שלישי השבוע והמפגש עם מחסומי ההתנגדות הטכניים סביב 4.06 ו-4.12.

שינוי מגמה עשוי להתרחש רק אם יפסיק בנק ישראל להפחית את הריבית או עם רגיעת שוקי המניות והאגח"ים כתוצאה מתוכנית שתשכנע את הציבור ותעצור את הפאניקה.

שבוע טוב,

יוסי פרנק - יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס
Rika40@012.net.il

אשמח להמשיך את הדיון אתכם במשך כל השבוע ; בטור דעות תחת הכותרת "המדוברות ביותר" ו"הנקראות ביותר", תוכלו בדרך כלל להמשיר להתקשר עימי.