למרות המשבר: ההכנסות מהפרסום המקוון בארה"ב עלו ברבעון השלישי ב-11%

זאת ביחס לרבעון השלישי אשתקד ; ההכנסות ברבעון הנוכחי הסתכמו ב-5.9 מיליארד דולר ; המשבר הגלובלי בכל זאת נותן את אותותיו - הגידול בהכנסות ביחס לרבעון הקודם עומד על 2% בלבד

בצל המשבר הכלכלי העולמי שעוד רחוק מלהסתיים, ובזמן שההשלכות שלו על מגזר הפרסום הישראלי עדיין לא ברורות דיין, מתפרסמים הנתונים העדכניים לרבעון השלישי, בכל הנוגע להיקפי הפרסום המקוון בארה"ב. מנתונים אלה, שפרסם הארגון לפרסום אינטראקטיבי (IAB), עולה כי ההכנסות מפרסום באינטרנט הסתכמו ברבעון השלישי ב-5.9 מיליארד דולר, סכום המשקף עלייה של 11% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2007.

על פניו, עלייה זו מוכיחה כי הפלטפורמה המקוונת ממשיכה להצדיק את המוניטין שלה כפלטפורמה האטרקטיבית ביותר לפרסום אפקטיבי, ולהציג שיעורי צמיחה יציבים משנה לשנה. אולם, בחינת היקפי הפרסום ברבעון השלישי, בהשוואה לרבעון הקודם, מעידה כי האזהרות השונות לא היו לחינם: ההכנסות מפרסום גדלו ב-2% בלבד ברבעון השלישי. בהתחשב בכך שהמשבר אף החריף עוד יותר במהלך הרבעון האחרון של השנה, הרי שהנתונים שיגיעו בתחילת 2009 יהיו חמורים יותר ויעידו יותר בבירור על ההשלכות השליליות של המשבר.

במהלך 9 החודשים הראשונים של 2008, ההכנסות הסתכמו ב-17.3 מיליארד דולר, עלייה של כ-14% בהשוואה להיקף ההכנסות בתקופה המקבילה אשתקד (15.2 מיליארד דולר). רנדל רות'נברג, נשיא ומנכ"ל IAB, אמר בתגובה לנתונים, כי "הצמיחה של פרסום אינטראקטיבי אליה היינו עדים בשנים האחרונות התייצבה, וזאת בעיקר בשל התנאים הכלכליים הקשים". עם זאת, רות'נברג הוסיף כי "פרסום מקוון ממשיך להיות הדרך האפקטיבית והמדידה ביותר שבאמצעותה ניתן להגיע לצרכנים, ואנחנו רואים שיותר ויותר משווקים מעוניינים לנצל את העוצמה הזו".

במגזין "Advertising Age" לעומת זאת, מציגים תמונה יותר פסימית, ויש שיגידו ריאליסטית יותר - בששת החודשים הבאים יקטנו ההוצאות הפרסומיות, והיחס של מפרסמים וסוכנויות פרסום לכלי תקשורת כגון ערוצי טלוויזיה, עיתונים לאומיים ומגזינים תהיה אף יותר פסימית מבעבר.

עם זאת, האינטרנט יכול לראות בכך נקודת אור: 68% מהמפרסמים שנסקרו בדו"ח המודד את עמדתם של המפרסמים, הצהירו כי בכוונתם להגדיל את ההוצאות הפרסומיות שלהם המיועדות לפלטפורמה האינטרנטית. מלבד האינטרנט, גם הפרסום בסלולר וערוצי הכבלים עתיד להיפגע פחות באופן יחסי.

למרות שנתונים אלה מצביעים על פסימיות מסוימת, שכן בדו"ח הקודם, שנערך לפני חצי שנה, 72% מהנסקרים הצהירו על כוונה זו, הרי שעדיין מדובר במצב טוב יחסית בהשוואה לכלי תקשורת אחרים. רק 16% מהנסקרים אמרו כי הם יגדילו את ההוצאה הפרסומית שלהם בערוצי הברודקאסט בטלוויזיה (בהשוואה ל-22% לפני שנה), 9% בלבד הצהירו כי יגדילו את הפרסום בעיתונות המסורתית (בהשוואה ל-10% לפני חצי שנה), ו-18% העידו כי בכוונתם להגדיל את הפרסום במגזינים (בהשוואה ל-22% לפני חצי שנה).