מנכ"ל צים: "פעילות צים קטנה משמעותית, ועלינו להתאים את עצמנו לכך"

דורון גודר, מנכ"ל החברה שהפסידה 70 מיליון דולר במחצית הראשונה, דיבר השבוע בכנס פנימי של החברה ; בשבוע הבא צפויות להתקיים שיחות בין ההנהלה לוועד העובדים בנושא התייעלות ופיטורים

"צים עומדת בפני תקופה קשה ותאלץ לבצע קיצוצים משמעותיים", כך אמר שלשום (ג') מנכ"ל החברה, דורון גודר, בכנס פנימי של חברת הספנות, בו נידונו תכניות החברה לשנה הבאה. צים משתייכת לחברה לישראל, שבשליטת סמי ועידן עופר.

גודר לא היה אופטימי במיוחד בכל הקשור לתקופה הקרובה. "צים אינה אותה חברה גדולה שהייתה. הפעילות קטנה בצורה משמעותית בחודשים האחרונים, ועלינו להתאים את עצמנו לכך. גודל החברה יצטרך לשקף את היקף הפעילות הנוכחי על כל המשתמע מכך", אמר גודר ורמז בכך לקיצוצים הצפויים.

עוד נודע ל"גלובס" כי בשבוע הבא צפויות שיחות בין הנהלת החברה לוועד העובדים בנושא ההתייעלות, וככל הנראה ידונו הצדדים גם באפשרות לקיצוץ בכוח-אדם. נזכיר כי צים מעסיקה היום 900 עובדים בארץ, ו-3,500 בחו"ל.

למרות התקופה הקשה, גודר הביע אופטימיות בכל הנוגע לעתיד. "למרות הכול אני מאמין ביכולתה של החברה לשרוד את התקופה הקשה", דברי גודר.

לאחרונה פורסם ב"גלובס" כי צים החלה לבצע רה-ארגון בקווי השירות המרכזיים, זאת על רקע התחזיות למיתון עולמי. בין השאר, הוחלט לבטל ולצמצם את פריסת קווי השירות הגלובליים שלה. אולם נראה כי גם לאחר צמצום הקווים, החברה עשויה להמשיך ולעבוד בקווים לא רווחיים.

גודר חשף בישיבה כי צים ממשיכה לעבוד גם בקווים שגורמים לה להפסדים. "אנחנו נמצאים בקווים מסוימים גם אם אנחנו לא מרוויחים מכך, אך עושים זאת כדי לשמור על הלקוחות. זה חלק מהמאפיינים של התקופה הקשה, בהם חלק מחברות הספנות פועלות במחירי הפסד", ציין גודר.

בשנה החולפת התהפך הסייקל בענף הספנות. ההאטה בסחר והצפי למיתון הביאו לירידה של כ-90% במחירי התובלה הימית. המשבר הכלכלי חלחל במהרה לצים - במחצית הראשונה של השנה היא הפסידה כ-70 מיליון דולר.

היום (ה') צפויה החברה לישראל לפרסם את תוצאותיה לרבעון השלישי, ואז יתברר גובה ההפסד של צים ברבעון השלישי. על-פי ההערכות, 2008 צפויה להסתיים בהפסד של כ-200 מיליון דולר.

תזמון בעייתי

אולם, כאילו לא מספיקה ההתמודדות עם הסייקל השלילי, החברה גם צריכה להתמודד עם תוכנית ההתרחבות האגרסיבית שבנתה בתקופת הגאות. לפני כשנתיים וחצי, צים החלה ביישום תוכנית הצטיידות אגרסיבית להכפלת כושר ההובלה. התוכנית כוללת רכישת 22 אוניות חדשות וציוד בכ-3.1 מיליארד דולר, כל זאת עד ל-2012. תוכנית זו הייתה אמורה להחזיר את צים לרשימת עשרת חברות הספנות הגדולות בעולם.

בדיעבד, נראה כי תוכנית ההתרחבות האגרסיבית מתבצעת בתזמון בעייתי. יחד עם זאת, גורמים בשוק ההון טוענים כי החברה לישראל וצים עומדות מאחורי התוכנית האסטרטגית, ואין להן כל כוונה לדחות את רכישת האוניות החדשות.

צים אמורה לקבל בעוד כשנה תשע אוניות מכולה, והתהליך צפוי להימשך כשנה. ההשקעה באוניות נאמדת בכ-1.2 מיליארד דולר. ההערכות בחברה הן שעד 2010 תחול התאוששות בשוק הספנות, שתאפשר את שילוב האוניות החדשות. הסבב הבא, הכולל שמונה אוניות שאמורות להתקבל, צפוי רק לקראת 2012, ובחברה מעריכים שעד אז הצמיחה בשוק הספנות כבר תתחדש.