המשבר העולמי החל לתת את אותותיו גם בתחום התשתיות, כאשר חלק גדול מהפרויקטים שאמורים להתבצע על ידי המגזר הפרטי, בהם הרכבת הקלה בת"א וכביש 531, מתקשים לגייס את המימון מהמערכת הבנקאית. על רקע המשבר, במשרד התחבורה לא פוסלים לראשונה את האפשרות שהמדינה תיכנס כשותפה בפרויקט הרכבת הקלה בת"א אם לא יושג בחודשים הקרובים הסכם לסגירה הפיננסית.
"צריך לבחון אפשרות למהלך בו הממשלה תישא ביותר סיכונים בפרויקט הרכבת הקלה בת"א, גם אם היא תיכנס כשותפה". כך אומר ל"גלובס", מנכ"ל משרד התחבורה, גדעון סיטרמן. "הממשלה יכולה להיכנס כשותפה באקוויטי (מניות) והדבר אינו נוגד את תנאי המכרז, ובעתיד המדינה תוכל למכור את חלקה. השקענו בפרויקט הרכבת הקלה בת"א עד כה למעלה ממיליארד שקל "באדמה" וחייבים שהפרויקט ייצא לדרך בכל מחיר. מדובר בפרויקט מוטה צמיחה ואסור לאבד אותו".
דיונים מכריעים
למרות דברי סיטרמן, במשרד האוצר מתנגדים בינתיים בתוקף לכניסה לשותפות בפרויקט או להעמדת ערבות מדינה, ומוכנים לדון אך ורק בשיפור רשת הביטחון. כמו כן, האוצר טרם נתן הסכמתו לדרישת הבנקים הזרים שהמדינה היא זו שתהיה אחראית לאישור הליכי התכנון והוצאת היתרי הבנייה.
בימים אלה מתקיימים דיונים מכריעים בין נציגי המדינה, זכיינית הפרויקט, חברת MTS שבראשות אפריקה ישראל של לב לבייב והבנקים הזרים RBS ו-KFW בניסיון להגיע לסיכום לגבי מימון הפרויקט. כפי שנחשף ב"גלובס", רויאל בנק אוף סקוטלנד שהיה אמור להוביל את המימון לפרויקט והולאם בינתיים, הקפיא את החלטתו עד לגיבוש האסטרטגיה החדשה של הנהלת הבנק.
על אף מאמצים גדולים מצד המשנה לחשב הכללי, עמי לנדאו, בענף התחבורה סקפטיים לגבי האפשרות שהמדינה, MTS והבנקים יגיעו להבנות מסחריות עד סוף החודש, מה שאומר שרגע ההכרעה של המדינה הולך ומתקרב.
תוכנית ההאצה לא מספיקה
סיטרמן פסימי לגבי האפשרות שהבנקים הזרים יוכלו להתחייב למימון הפרויקט בתקופה הקרובה. "הבנק הסקוטי הוא הבנק שמוביל ויש להם כרגע דאגות אחרות. אני חושב שצריך לנהל איתם דיונים על האופציה שהממשלה תיכנס כשותפה בפרויקט. זה ישדר מסר ברור שהמדינה מאמינה בפרויקט ולא תיתן לו ליפול".
בשבוע שעבר האוצר הציג את עיקרי תוכנית ההאצה למשק. התוכנית כוללת גידול של 41% בהשקעה בתשתיות. למרות שהוא מצדד בתוכנית והיה שותף לדיונים עם האוצר, סיטרמן סבור שהיה צורך להכפיל את היקף ההשקעה בתשתית, גם במחיר הגדלת הגירעון בתקציב. "היה לנו ויכוח עקרוני עם משרד האוצר. הם מעדיפים שלא להגדיל את הגירעון. להערכתי באוצר עדיין לא הפנימו את גודל המשבר ומה שקורה בעולם".
* האם תוכנית ההאצה בתחום התשתיות תשיג את יעדיה?
סיטרמן: "זו לא תוכנית האצה, אלא תגובה בסיסית לכך שאין עדיין תקציב ל-2009. כל הפרויקטים שתוכננו לשנת 2009 הוקדמו ולמעשה מבקשים להעביר אותם במכה אחת. בגלל שאין תקציב, התוכנית לכשעצמה טובה, אבל גם אם לא היה משבר, היה צריך לגבש אותה. בשנה האחרונה משרד התחבורה קידם בהנחיית השר שאול מופז את הזמינות של מספר פרויקטים במקביל שאפשר היה לכלול אותם בתוכנית. להערכתי התוספת נטו בתוכנית בהיקף של 1.5 מיליארד שקל אינה מספיקה, והיה צריך לפחות להכפיל את ההשקעה".
* זה לא קצת חוסר אחריות לדבר כל הזמן על הגדלת גירעון שעשוי להביא להורדת הדירוג ולהשלכות קשות על המשק?
"אני חושב שאפשר היה להכניס במודע את התקציב לגירעון של 3% ולפרוס את התוספת להשקעה במשך 3 שנים. באוצר הסבירו שהם לא רוצים להכניס את הממשלה הבאה "להריון", אבל להערכתי כל ממשלה תידרש לגבש תוכנית חדשה ולהגדיל את ההשקעה בתשתיות בעוד 20 מיליארד שקל, בנוסף למה שאושר עד היום". *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.