המטוטלת בבורסה נמשכה - והיום ירידות: מדד הנדל"ן צנח 9.3% והמעו"ף איבד 1.5%; אפריקה נפלה 9%

מדד הבנקים איבד 2.7% ; כי"ל הובילה את המחזור בירידה של 1.5% והחברה לישראל הוסיפה 0.9% ; דלק רכב נפלה ב-7.3% ; בנק הפועלים איבד 4.65% ; GTC נפלה ב-13% ; ובוימלגרין איבדה 21% משוויה

המטוטלת נמשכת, והערב נחתם המסחר בבורסה בת"א בירידות שערים, בהובלת מדד הנדל"ן שאיבד מערכו 9.3%. נזכיר כי אתמול הסתיים המסחר בעליות אותן הוביל מדד הנדל"ן שזינק 12%. בין מניות מדד הנדל"ן הנסחרות גם במעו"ף בלטה בירידה מניית אפריקה ישראל שאיבדה 9% בערכה. בזירת האג"ח הקונצרניות נרשמו ירידות שערים, כשמדד התל-בונד 40 איבד 0.9%.

ברקע למסחר, הבורסות באסיה ננעלו בעליות שערים, ובבורסות באירופה נרשמו ירידות שערים. המסחר בוול סטריט נפתח אף הוא בירידות שערים.

גירעון המדינה המצטבר - 300 מיליון ש' לעומת עודף של 8 מיליארד ש' אשתקד

משרד האוצר פירסם היום את נתוני ביצוע תקציב והכנסות המדינה ממיסים לחודש נובמבר 2008. על-פי אומדנים שנערכו בחטיבה למידע ניהולי באגף החשב הכללי, בחודש נובמבר היה לממשלה גירעון בסך של 1.2 מיליארד שקל, מהם גירעון של 0.9 מיליארד בפעילות למימון הכוללת מתן אשראי נטו. בפעילות מקומית היה לממשלה גירעון של 0.7 מיליארד שקל ובפעילותה בחו"ל גירעון של כ-0.5 מיליארד שקל.

אם להסתכל על הנתונים מתחילת השנה, בנובמבר יש לממשלה, לראשונה השנה, גירעון מצטבר בסך של 0.3 מיליארד שקל. בתקופה המקבילה אשתקד היה לממשלה עודף בסך של כ-8 מיליארד שקל. הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרוניםהסתכם בכ-8.4 מיליארד שקל. מתחילת השנה מסתמנת עלייה רצופה בגירעון המצטבר ב-12 החודשים אחרונים.

סה"כ ההוצאה הממשלתית (ללא מתן אשראי) הסתכמה בנובמבר בכ-17.6 מיליארד שקל. מתחילת השנה הסתכמו סה"כ הוצאות הממשלה (ללא מתן אשראי) בכ-202.4 מיליארד שקל, לעומת 196.1 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. סה"כ ההכנסות (ללא גביית קרן) הסתכמו בחודש נובמבר בכ-16.4 מיליארד שקל. סה"כ הכנסות המדינה (ללא גביית קרן) הסתכמו מתחילת השנה בכ-202.2 מיליארד שקל לעומת 204.1 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

אמון הצרכנים ממשיך להתערער

נמשכת הצניחה במדד אמון הצרכנים של ישראל, כתוצאה מהמשבר הכלכלי המחריף. בחודש נובמבר איבד המדד 5.5 נקודות נוספות וירד לרמה של 64.8 נקודות, הנמוכה ביותר מזה חמש שנים. ירידת המדד החודש מחזירה את המדד לראשונה לרמות השפל שנצפו במשק במיתון של 2001 עד 2003.

הפסימיות בקרב הציבור בולטת בעיקר בהערכותיו את מצב המשק הנוכחי. 66.8% מהציבור מגדירים את מצבו של המשק כלא טוב, לעומת 5.2% בלבד המגדירים את מצבו כטוב. למעשה, בעיני הציבור המשק הישראלי כבר נמצא במיתון, הגורם לירידה משמעותית בביצועיו.

הפסימיות ניכרת גם בהערכת הציבור את מצב התעסוקה העתידי. גלי הפיטורים שהחלו בחודשים האחרונים והכותרות הרבות על צמצומים במשק ממשיכים לתת אותותיהם בתחושות הציבור.

ובינתיים ממתינים המשקיעים לאיתות מכיוון ראשי המשק באשר לרשת ביטחון, שמהווה את מעוגני הענין בימים האחרונים, והמידה לא מבוטלת גם את תקוותם של העובדים בישראל. תוכנית ההאצה שהציג האוצר לפני שבועיים לא כללה, כזכור, רשת ביטחון לחוסכים בקרנות הפנסיה ובקופות הגמל, ובאחת מהפגישות המיוחדות הרבות של נציגי משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ובנק ישראל, הודה האוצר שמאוחר יותר אכן גיבש רשת כזאת - אולם זה נעשה מתוך לחץ עצום ובלית ברירה.

מדד המעו"ף ; מדד ת"א-100 ; מדד התל-טק ; מדד הנדל"ן ; מדד הבנקים ; מדד תל-בונד ; מדד תל בונד 40 ; מדד תל בונד 60

[לאתר המעו"ף]

מניות בכותרות

טבע , כהרגלה, ריכזה עניין על רקע ההערכות כי זכתה בחלק מהמרכיבים ממכרז שניהלה קופת החולים הגדולה ביותר בגרמניה, AOK.

מניית קבוצת דלק נסחרה על רקע הודעת החברה אתמול, שלפיה בעל השליטה בה, יצחק תשובה, אסף מניות בהיקף של 6.18 מיליון שקל תוך יומיים.

מניות כי"ל והחברה לישראל המשיכו להיסחר על רקע הורדת תחזית מכירות האשלג של מוזאיק, חברת הדשנים האמריקנית, והתוצאות החלשות שלה לרבעון הפיסקלי השני.

בין מניות הבנקים הגדולים, בלטה לחיוב מניית בנק מזרחי-טפחות שמציגה עלייה בשערה. לעומתה נפלה המנייה של בנק הפועלים וגררה את מדד הבנקים לירידות בסיום.

חברת בז"ן השקיעה ב-2008, 50.4 מיליון דולר בטיפול ושדרוג הנושאים הסביבתיים, האקולוגיים והבטיחותיים במפעליה. לשנה הקרובה תיקצבה החברה פרויקטים בהיקף של עשרות מיליוני דולרים ובהם מעל 14 מיליון דולר לטיפול בצמצום פליטות תחמוצת החנקן וכ-8.5 מיליון נוספים יושקעו בהמשך הטיפול בפליטות הלא מוקדיות.

מניות הנדל"ן המשיכו להיות במרכז הזירה בימים המתאפיינים בתנועות חדות של המדד המרכז אותן למעלה ולמטה. מניית שיכון ובינוי בלטה אתמול במיוחד כשסיימה בעליות חדות.

אפריקה מגורים , שבשליטת אפריקה ישראל בבעלות לב לבייב, הבהירה הבוקר (ד') בעקבות דרישת רשות ני"ע את פשר "היעלמותו" של הדיווח על הכנסות מפרויקט המגורים "חצר הנביאים בירושלים" מדו"חות הרבעון השלישי. אפריקה לא מכרה דירות בפרוייקט בתקופה זו וכל העסקאות שנחתמו מוקדם יותר בוטלו, ומכאן חוסר הדיווח.

חברה נוספת מקבוצת אפריקה, אפ"י אירופה, הודיעה על השקת קניון בצ'כיה בהשקעה של 50 מיליון אירו.

"מעריב" , שבשליטת עופר נמרודי, יעמיד את בית מעריב למכירה במכרז רשמי שצפוי להתפרסם בעוד תשעה ימים. במסגרת המכרז יתבקשו הקונים הפוטנציאליים לאפשר למעריב לשכור את הנכס לתקופה של שנתיים עד ארבע שנים. הנכס מוערך בכ-70 מיליון שקל. בחודש אוגוסט הודיעה הכשרת היישוב , החברה האם של מעריב שאף היא בשליטת נמרודי, כי במקרה שיועמד הבניין למכירה היא מתחייבת להציע הצעה לרכוש אותו במחיר למימוש מהיר שייקבע על ידי שמאי בלתי תלוי.

חברת ג'קדה הודיעה כי תפטר 14% מכוח האדם שלה בעולם כחלק מתוכנית היערכות לקראת 2009. כ-18 עובדי חברה ו-6 עובדים חיצוניים צפויים לשלם במשרתם.

ועדת המכרזים הבינמשרדית לאנרגיה סולארית הודיעה לשבעת המתמודדים במכרז להקמת תחנות כוח תרמו-סולאריות ולעשרת המתמודדים במכרז להקמת תחנת כוח סולארית פוטו-וולטאית כי הם עברו את שלב המיון המוקדם וכי הם יוזמנו להגיש את הצעותיהם לשלב הגשת ההצעות במכרז. למכרז התרמו הסולארי ניגשו 7 קבוצות בראשות אורמת , שיכון ובינוי , החברה לישראל , שפיר הנדסה , לוז 2 - דלקייה, כלל אנרגיה מקבוצת אי.די.בי אחזקות ומנרב-דור אלון-סולאר מילניום. למכרז הפוטו וולטאי ניגשו בנוסף גם חברת הדלק פז וחברת ישראלום , שבשליטת מתיו ברונפמן ושלום פישר.

לעומתה, חברת תפרון , בניסיון למנוע פיטורים, הודיעה כי ההנהלה והעובדים במפעל מפחיתים את שכרם. כך נודע ל"גלובס". המנכ"ל החדש של תפרון, עדי ליבנה, קיצץ את שכרו ב-15%, כמו יתר חברי ההנהלה הבכירים. שאר עובדי החברה הורידו שכר בצורה מדורגת, כשמתחת לסף שכר מסוים לא היתה הורדה כלל.

חברת הנדל"ן אולימפיה החזקות , שבשליטת קבוצת מנהליה בראשות אוסקר כצנלסון ובשליטת קבוצת ברונפמן-פישר, הודיעה כי בכוונתה לגייס 21 מיליון שקל באמצעות הנפקת זכויות, שתתבצע באמצעות הנפקת מניות, בדרך של זכויות לבעלי המניות וכתבי האופציה (סדרה 2) הקיימים של החברה. בעלי גרעין השליטה בחברה הודיעו, כי בכוונתם לנצל את חלקם בהנפקת הזכויות ולהזרים כ-12 מיליון שקל לקופת החברה. המבנה המדוייק של ההנפקה ומועדה טרם נקבעו.

יום לאחר אסיפת בעלי האג"ח של אפיק הירדן , חברת S&P מעלות שמה את דירוג כושר הפירעון סדרה א' של האג"ח שלה ברשימת מעקב באופק שלילי. הדירוג הנוכחי של הסדרה הוא "AA-". נזכיר, כי החברה לא פרעה את תשלום הקרן באג"ח מסדרה ב' בסוף נובמבר - אשר היווה את העילה לכינוס בעלי האג"ח אתמול, כאמור.

הנאמן של אג"ח סדרה א' של חברת גמול , דרשה אתמול מהחברה, שבשליטת ליאון רקנאטי, לזמן בתוך שבוע אסיפה של מחזיקי האג"ח. מזרחי-טפחות דורש מהחברה, בהתאם להוראות שטר הנאמנות, להתחייב שלא להעביר כל תשלום למעט תשלומים שוטפים עד לסוף החודש. כמו כן נאסר על גמול להקדים פירעון של כל חוב.

קמטק ורייטקס היפנית, הודיעו על שיתוף פעולה בייצור ושיווק של מערכת לבדיקה אופטית אוטומטית לשבבים למוליכים למחצה.

[לאתר המעו"ף]