הבורסה בת"א סיימה את יום המסחר האחרון לשבוע זה באווירה חיובית, כשכל המדדים המרכזיים רושמים עליות שערים. נראה כי פרסומן של החלטות הריבית בבריטניה ובאירופה, בהן הפחיתו הנגידים את הריבית ב-1% וב-0.75% בהתאמה, חילחל בקרב המשקיעים והובילו את אחד-העם לעליות.
מדד הנדל"ן הוסיף לערכו 7.8% כשמניות בוימלגרין וארזים בולטות בו בעלייה של מעל ל-30%. מדד המעו"ף עלה בסיום ב-2.5% בו בלטה מניית בנק הפועלים שהוסיפה כ-8%.
אגרות החוב הקונצרניות המשיכו את מגמת הדשדוש של הימים האחרונים בגלל הדיונים ואי הוודאות סביב רשת הביטחון של האוצר. רק החלטה בעניין זה תיתן כיוון לאג"ח הקונצרניות, לפה או לשם. מדדי התל בונד 20 ו-60 רשמו עליות של 0.3% ומדד התל בונד 40 עלה ב-0.2%. בינתיים, האג"ח הממשלתיות ממשיכות להתחזק בשל הצפי למדדים שליליים בחודשים הקרובים. האג"ח הממשלתית ל-10 שנים נסחרה ברמה של 5.5% - רמה נמוכה למדי.
ימי המסחר יקוצרו בשעה
דירקטוריון הבורסה הודיע היום כי החליט לקצר את יום המסחר בבורסה באופן קבוע, בשעה. שלב טרום הפתיחה יחל בשעה 9:00 במקום בשעה 8:30 והמסחר יסתיים בשעה 16:30. פעילות מסלקת הבורסה תימשך עד לשעה 18:30.
לדברי הנהלת הבורסה, ימי המסחר המקוצרים בחודשים מארס-אפריל השנה לימדו כי מחזורי המסחר לא ירדו. לבנון אמרה: "מבדיקה שנערכה ע"י הוועדה עלה כי רוב חברי הבורסה תומכים בקיצור יום המסחר ורואים בכך תרומה לחיסכון בעלויות ולרווחת העובדים בשוק ההון. חברי הבורסה מעריכים כי לא צפויה ירידה במחזורי המסחר וכי קיצור שעות המסחר לא יפגע בפעילותם של משקיעים זרים". ההחלטה טעונה אישור רשות ניירות ערך.
סיכום נובמבר באחד-העם
מסיכום חודש נובמבר שהפיצה הבורסה בתל-אביב עולה, כי בחודש שחלף החריף המשבר בשוקי ההון בעולם ובישראל, בשל קריסת גופים פיננסים בינלאומיים נוספים וחשש מפני מיתון עולמי. ירידה של 20% במדד ת"א-100 הפכה ל-8% בלבד.
מדד תל-בונד 60 עלה בכ-3%, לאחר ירידה של כ-15% מתחילת השנה. כלל האג"ח מסוג זה ירדו דווקא, בגלל ירידה בשערי איגרות החוב הקטנות. האג"ח הממשלתיות-השקליות הלא-צמודות בריבית קבועה ("שחר") והצמודות למדד בירבית קבועה ("גליל") עלו בכ-3% וכ-1%, בהתאמה.
בנובמבר ירד מחזור המסחר במניות לעומת החודש הקודם, והסתכם בכ-1.5 מיליארד שקל - נמוך בכ-25% מהתמורה הממוצעת מתחילת השנה. הקיפאון בגיוס הון נמשך ולא בוצעו הנפקות לציבור כלל. בסיכום מתחילת השנה גויסו כ-5 מיליארד שקל במניות וכ-22 מיליארד שקל באג"ח, לעומת סכומי שיא בהיקף של כ-21 וכ-87 מיליארד שקל בהתאמה בשנת 2007.
בנק הפועלים: "הצמיחה בישראל ברבעונים הקרובים תהיה אפסית ואולי אף שלילית"
כלכלני בנק הפועלים פירסמו היום את הסקירה הכלכלית שלהם לחודש דצמבר. לדעתם, "ההשפעה של הגורמים שייצבו את המשק הישראלי עד כה פוחתת, ואנו סבורים כי ברבעונים הקרובים הצמיחה בישראל צפויה להיות אפסית ואולי אף שלילית".
"זה עדיין לא מיתון כמו בארה"ב או באירופה, אך האינדיקטורים מצביעים על ירידה של ממש בפעילות הכלכלית. כותבים הכלכלנים. "לתחזיות העולמיות שהולכות ונעשות פסימיות יש לכך כמובן השפעה ישירה על ביצועי המשק בשנה הבאה ובעיקר לנושא הפיסקלי. הירידה ברווחיות של המגזר העסקי, ההאטה בצריכה וירידות השערים בשוק ההון גורמות לירידה חדה בהכנסות".
החלטות ריבית בבריטניה ובגוש האירו
הבנק המרכזי של אנגליה (BOE) הפחית את שיעור הריבית ב-1% ל-2%, היום ב-14:00, במהלך אגרסיבי אך צפוי שנועד לעזור לבריטניה לצאת מהמיתון אליו נכנס ועלול אף להחמיר. נזכיר כי בהחלטה הקודמת, מרווין קינג, נשיא ה-BOE הפחית את הריבית ב-1.5% ל-3%, בצעד מפתיע שנועד להעניק זריקת עידוד לכלכלה הבריטית. היתה זו הרמה הנמוכה ביותר מאז 1995. בנאום שנשא היום אחרי החלטת הריבית, אמר קינג כי קצב עליית המחירים ימשיך לרדת.
ז'אן קלוד טרישה, נשיא הבנק המרכזי של אירופה (ECB) הפחית את שיעור הריבית ב-0.75% ל-2.5%, היום בשעה 14:45, וזאת בשל ירידת שיא במדד המחירים לצרכן (CPI)של אזור האירו והעלייה באבטלה. מדובר בהפחתה חדה יותר מהתחזיות לקיצוץ של 0.5%.
בנאום במסיבת העיתונאים לאחר ההחלטה, טרישה אף הציג תחזית עגומה להמשך השנה ולשנה הבאה, כשהוריד את תחזית הצמיחה של התמ"ג ב-2008 בגוש האירו, ל-0.8%-1.2%, לעומת תחזית קודמת של צמיחה בשיעור של 1.1%-1.7%. לגבי שנת 2009 טרישה אף פסימי יותר: תחזית קודמת של צמיחה בשיעור של 0.6%-1.8% נחתכה בחדות לטווח שבין 0% לצמיחה שלילית של 1%- .
נכסי קרנות הנאמנות קטנו בנובמבר ב-2.6 מיליארד שקל
למרות שגם בחודש נובמבר האווירה השלילית דבקה בשווקים, נראה כי בענף קרנות הנאמנות קיימת האטה בקצב הפדיונות. יחד עם זאת, קרוב לוודאי שהאטה זו נובעת מכך שלא נותר עוד הרבה כסף "חם" בענף, והכספים שעוד נותרו בו שייכים למשקיעים בעלי אורך נשימה.
יתרה מכך, רוב נכסי הענף נמצאים בקרנות כספיות, קרנות אג"ח מדינה ואג"ח קונצרניות, אפיקים שלא סבלו מירידות שערים במהלך נובמבר. נראה כי הענף חזר לשגרה ואיבד "רק" כ-2.6 מיליארד שקל מנכסיו לסך של 97.4 מיליארד שקל. מתוך כך, כ-2 מיליארד שקל בשל פדיונות והיתר נובע מירידות שערים, בעיקר באפיק המניות.
כמו בחודשים קודמים, גם החודש נציין את המספרים ללא הקרנות הכספיות, שרובן אינן גובות דמי ניהול. בנטרול הקרנות הכספיות, קטנו נכסי הענף בכ-6.1 מיליארד שקל (מתוכם כ-5.3 מיליארד שקל בשל פדיונות) לסך של 66 מיליארד שקל. צמיחה נרשמה באפיק הקרנות הכספיות שניהל בסוף נובמבר סך של 31.5 מיליארד שקל, כלומר כ-32% מנכסי הענף. צמיחה, אם כי קטנה יותר, נרשמה גם באפיק הקרנות השקליות, שצמח ב-116 מיליון שקל לסך של 24.8 מיליארד שקל. כל שאר האפיקים קטנו בהיקף נכסיהם, ובראשם אפיק קרנות האג"ח הקונצרניות ואג"ח המדינה.
המעו"ף
ת"א-100
התל-טק
מדד הבנקים
מדד הנדל"ן
מדד התל-בונד
מדד התל בונד 40
מדד התל בונד 60
סיכום שבועי: המעו"ף עלה ב-0.8%, ת"א-100 עלה ב-1%, מדד הנדל"ן איבד השבוע 3.75%, מדד התל-טק הוסיף 3.8% ומדד הבנקים ירד ב-1.5%.
[לאתר המעו"ף]
מניות בכותרות
טבע הוציאה ברבעון השלישי 570 אלף דולר על פעילות שתדלנים בקונגרס, בסנאט, במינהל המזון והתרופות (FDA) וברשויות אמריקניות נוספות. על הפרק: קידום החקיקה בתחום הביוגנריקה, שלפי ההערכות תתבצע במהלך שנת 2009. בנוסף, טבע פעלה גם בתחומים שקשורים לפטנטים ולמסחר.
מניית בנק הפועלים נסחרה על רקע חשיפת "גלובס" בדבר כוונתה של קרן יורק, הבעלים של בית ההשקעות פסגות, להגדיל את החזקותיה בבנק הפועלים ולהגיע לשיעור החזקה של 9.9% - הגדול ביותר המותר לגוף המחזיק גם בנכסים פיננסיים ופנסיוניים. כיום מחזיקה הקרן ב-4% ממניות הבנק.
מניית הפועלים גררה אתמול את מדד הבנקים לירידה בשערו. לעומתה, מניית מזרחי-טפחות משכה בכיוון השני. במסחר היום המניות רושמו עלייה בשערן, כך גם דיסקונט ולאומי .
כי"ל והחברה לישראל נסחרו על רקע התחזית הפסימית של חברת הדשנים המתחרה לכי"ל, מוזאיק, שצופה ירידה במכירות האשלג, וכן פירסמה תוצאות חלשות ברבעון הפיסקלי השני. החברה לישראל אף קיבלה הודעה מוועדת המכרזים הבינמשרדית לאנרגיה סולארית כי עברה את שלב המיון המוקדם במכרז להקמת תחנות כוח תרמו-סולאריות, וכי היא תזומן להגיש את הצעותיה לשלב הגשת ההצעות במכרז.
חשיפה נוספת של "גלובס" אתמול נוגעת למגעים שמנהלת בריטיש ישראל , המחזיקה במספר קניונים לא מועט בישראל, לרכישת קניון גבעתיים מידי נכסים ובנין , לפי שווי של 900 מיליון שקל. נזכיר כי רק בשבוע שעבר הודיעה נכסים ובנין, השייכת לקבוצת אי.די.בי על 3 עסקאות מכירה בהיקף כולל של כ-180 מיליון שקל.
מניית קבוצת דלק המשיכה להיסחר על רקע הודעת החברה, שלפיה בעל השליטה בה, יצחק תשובה, אסף מניות בהיקף של 6.18 מיליון שקל תוך יומיים.
ובכלל, מניות הנדל"ן המשיכו לרכז ענין רב, וביניהן מניית אפריקה ישראל , שמזגזגת בימים האחרונים בין ירידות חדות לעליות חדות ואתמול איבדה 9% מערכה.
בקבוצת אי.די.בי ממשיכים בקיצוצים, מספר ימים לאחר שעמוס שפירא, מנכ"ל סלקום הודיע על קיצוץ של 10% משכרו, גם ריצ'ארד האנטר, מנכ"ל 013 נטוויז'ן מודיע על קיצוץ דומה. לשאר חברי ההנהלה יקוצץ השכר בגובה 8% ו-5% יקוצצו למרוויחים מעל 15,000 שקל.
עוד בנדל"ן, מנופים פיננסיים נמצאת על סף חתימת הסכם להכנסת חברת השקעות סינגפורית לגרעין השליטה שלה באמצעות הקצאה פרטית של מניות - בפרמיה משמעותית מעל שווי השוק הנוכחי של מנופים. כך נחשף אתמול ב"גלובס".
מסתבר שלאזהרתה של ענקית הרכב האמריקנית ג'נרל מוטורוס, שהודיעה אתמול כי ללא סיוע היא עלולה לקרוס תוך חודש, עלולות להיות גם השלכות חמורות על חברה ישראלית. חברת תדיר גן , המייצאת אביזרים לתעשיית הרכב, חתומה על עסקאות בהיקף 160 מיליון אירו עם ג'נרל מוטורס, שאותה היא מגדירה כ"לקוח מהותי".
אימקו תעשיות הודיעה כי קיבלה היום ממערכת הבטחון, הזמנות לייצור מערכות אלקטרוניות ואלקטרומכניות, בהיקף כספי כולל של כ 40 מיליון שקל. עם קבלת ההזמנות עומד צבר ההזמנות שבידי החברה, על כ-137 מיליון שקל.
דירקטוריון אורד אישר רכישה עצמית של אג"ח בהיקף 10 מיליון שקל.
מיכאל צוקרמן, יו"ר דירקטוריון פילת טכנולוגיות , מונה למנכ"ל החברה.
מטיס קפיטל רכשה 6.1% ממניות פטרו גרופ בתמורה לכ-5 מיליון שקל. בכך הגדילה אחזקתה בחברה ל-11.7%.
אג"ח בכותרות
השער של האג"ח של כלל פיננסים ממשיכות לעלות על רקע הרכישה העצמית של אגרות החוב שלהן, בתמורה כספית גבוהה.
שמואל דנקנר, יו"ר קבוצת האחזקות דנקנר השקעות ובן דודו של נוחי דנקנר, הפך לבעל עניין באלרן השקעות באמצעות רכישת אג"ח להמרה מסדרה ב'. אם ימיר את מלוא האג"ח שבבעלותו למניות, יחזיק 11.5% מהון המניות. גדי דנקנר, מבעלי השליטה, רכש אף הוא אג"ח מאותה סדרה ובאותו סכום, באופן שבדילול מלא תגדל אחזקתו מ-1.1% ל-12% מהון המניות. למעשה, רכשו השניים 63.8% מהסדרה כולה.
האחזקה במרבית החוב הנ"ל הופך את הסדרה למעין הלוואת בעלים - ובפועל, לשליטה בהחלטות שיובאו להצבעה במסגרת אסיפות בעלי האג"ח. יתרה מזו; בהנחת המרת האג"ח למניות ניתן לראות ברכישת האגרות מעין רכישה עצמית של מניותיה בידי בעלי השליטה.
[לאתר המעו"ף] [לאתר אפיקים סולידיים]