בנק ישראל יאריך ב-6-9 חודשים את ההיתר שניתן ללאומי להחזיק במגדל

לפני כולםלמרות הירידה בשווי מניות מגדל, גם אם לאומי ימכור אותן כעת, הוא ירשום רווח של 90 מיליון שקל ; נשקלת חלוקת המניות כדיבידנד בעין לבעלי לאומי ; לאומי מחזיק כיום ב-9.85% ממניות מגדל, ששווי השוק שלהן הוא 362 מיליון שקל

בנק ישראל יודיע בשבוע הבא כי ההיתר של בנק לאומי להחזיק במניות חברת מגדל יוארך בשישה עד תשעה חודשים, כך נודע ל"גלובס". מקורות בנקאיים הדגישו כי בזמן הנוסף שיקבל נדרש לאומי להיערך למכירת מניות מגדל שברשותו, ולא לצפות כי בנק ישראל יעניק לו ארכה נוספת.

לאומי מחזיק כיום ב-9.85% ממניות מגדל, ששווי השוק שלהן הוא 362 מיליון שקל. לפי הנחיות בנק ישראל כפי שהן כיום עליו למכור המניות עד סוף 2008.

ההארכה הנוכחית היא הדחייה הרביעית שמקבל הבנק בכל הנוגע למכירת מניות מגדל. מלאומי, שבניהולה של גליה מאור, נמסר כי הבנק לא קיבל שום הודעה מבנק ישראל בנדון, לא לגבי הארכת המועד האחרון למכירת המניות ולא לגבי אי-ההארכה.

מכירת מניות מגדל בשווי השוק הנוכחי שלהן תגרום ללאומי אובדן רווח פוטנציאלי, שכן מגדל נמצאת כעת בשפל לאחר שירדה 50% מהשיא ו-39% מתחילת השנה. שווי מגדל נמוך ב-52% מהערך הגלום (EV) של עתודות ביטוח החיים שלה.

עם זאת, גם אם מגדל תימכר לפי שווי השוק הנוכחי שלה, לאומי עדיין צפוי לרשום בזכות המכירה רווח (לאחר מס) של כ-90 מיליון שקל. מאז שנת 2006 לאומי רושם את מגדל במאזן לפי שווי השוק שלה, ומבצע התאמת ערך לקרן הון מדי רבעון. נכון לסוף הרבעון השלישי קרן ההון נמצאת בעודף שעל פי שווי השוק הנוכחי יניב ללאומי רווח כאמור. דחיית המכירה צפויה להגדיל את הרווח של בנק לאומי, כיוון שמגדל תחזור ב-1 לינואר למדד ת"א 25 ושוויה אמור לעלות בשל כך.

גורמים במערכת הבנקאית העריכו כי במידה שהבנק יאלץ למכור את מניות מגדל, הוא יבחר בדרך של חלוקת המניות כדיבידנד בעין לבעלי מניותיו. כך, כל בעל מניות בלאומי יקבל מניות מגדל לפי חלקו היחסי. במקרה זה יחלק לאומי רק 80% מהמניות שברשותו כדיבידנד, כשהיתרה תשמש לצורך גילום מס.

אתמול התבטא בעל המניות הגדול ביותר בלאומי, שלמה אליהו, בעד חלוקה כזו, והסביר כי שווי השוק של מגדל נמוך משמעותית משווייה האמיתי, ולכן יעדיף לקבל מניות מגדל כדיבידנד.

קרב רגולטורים

הארכת ההיתר מעבר לשנת 2008 הביאה לחשיפת מחלוקת מרה בין בנק ישראל למשרד האוצר. המפקח על הביטוח, ידין ענתבי, אינו מעוניין כי לאומי ימשיך להחזיק במגדל, בעוד שהמפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, תומך בעמדת לאומי.

חוק הבנקאות מאפשר לבנק להחזיק בקונגלומרט אחד בלבד, כשכיום מוגדרת מגדל על פיו כקונגלומרט. מכיוון שלאומי מחזיק בחברה לישראל המוגדרת אף היא כקונגלומרט, הנחה בעבר בנק ישראל את הבנק למכור את מניותיו במגדל עד 31 בדצמבר 2008.

עם זאת, חזקיהו הכיר בעמדת לאומי כי יש להחריג גופים פיננסיים מהגדרת קונגלומרט, שהוא תאגיד ריאלי במהותו, ואף יזם תיקון בהתאמה לחוק הבנקאות, שיאפשר ללאומי להמשיך ולהחזיק במניותיו במגדל. תזכיר החוק הוגש למשרד האוצר כבר במאי.

גורמים באוצר אמרו היום כי קיימת התחייבות שלטונית שנתן מנכ"ל האוצר הקודם, יוסי בכר, לבנק לאומי, שעיקרה שמירה על הסטטוס קוו. על בסיס התחייבות זו ציפו בלאומי ובבנק ישראל לתמיכת האוצר בתיקון החוק. אתמול הוציא מנכ"ל האוצר, ירום אריאב, מכתב לחזקיהו ובו הסביר כי "ימשך הדיון בקידום חקיקה לפיה חברת ביטוח תוחרג מהגדרת קונגלומרט בחוק הבנקאות".

עם זאת גורמים באוצר הדגישו כי מאחר שענתבי מתנגד לשינוי החוק, כלל לא ברור אם האוצר יתמוך לבסוף בהצעה. בנוסף, בסופו של הדבר החקיקה צריכה לעבור גם בכנסת, וזה בוודאי אינו בשליטת האוצר.