המהלומות הקשות שסופגת תעשיית הרכב בארה"ב מגיעות גם לתעשייה בישראל. אמנם בארץ כבר הפסיקו מזמן לייצר כלי רכב, מאז ימי סוסיתא המאושרים, אבל מסתבר שלא מעט חברות ישראליות עוסקות בייצור רכיבים לתעשיית הרכב האמריקנית ומצבן קשה לאור מצב הענף כולו. במיוחד לנוכח ההחלטה בארה"ב בסופ"ש שלא לאשר נכון לעכשיו את הסיוע לתעשיית הרכב בארה"ב.
מי שבעיקר מודאג מהמצב הוא מכון הייצוא הישראלי, שמכין בימים אלה תוכנית רחבה שתתמקד בפיתוח קשרים ועסקאות עם תעשיית הרכב היפנית (טויוטה, ניסאן, הונדה ועוד), הדרום קוריאנית (יונדאי ודייהו) וסין.
מדובר בתעשיות רכב גדולות, שאליהן החברות הישראליות כמעט ואינן מייצאות. זאת, לעומת ארה"ב, השוק העיקרי של תעשיית הרכב הישראלית, שוק שכאמור נפגע קשות מהמשבר הנוכחי. התוכנית המיועדת של מכון הייצוא תגיע מ-30 מיליון השקלים שהוקצו למכון כחלק מחבילת הסיוע שניתנה לפני מספר חודשים לעידוד הייצוא מישראל.
"המשבר בתעשיות הרכב בעולם יפגע קשות בתעשיית הרכב הישראלית", אומר יו"ר מכון היצוא, דוד ארצי. "2008 אמנם צפויה להסתיים בגידול של כ-10% בייצוא בענף, שמגלגל כ-750 מיליון דולר. אולם, ההערכה היא כי בשנה הבאה תירשם כבר ירידה של כ-30% בייצוא וישנם גורמים בענף שמדברים על קטסטרופה אמיתית בכל הקשור לפעילות של חברות ישראליות בתחום הרכב ב-2009 וככל הנראה גם מעבר לכך", מסביר ארצי.
לדבריו, אמנם לחלק מהחברות הישראליות בתחום ישנם חוזים ארוכי-טווח אך אם אחת מיצרניות הרכב האמריקניות תפשוט בסופו של דבר רגל, תרחיש שאינו דמיוני לחלוטין, ממילא חוזים אלה יתבטלו.
בלתי אפשרי למצוא משקיעים
כך למשל הוא מצבה של חברת תדיר-גן , המייצאת אביזרים לתעשיית הרכב וחתומה על עסקאות בהיקף של 160 מיליון אירו עם ג'נרל מוטורס. לאחרונה הודיעה תדיר-גן כי פגיעה בפעילות חברת הרכב האמריקנית עשויה להביא להרעה בתוצאות העסקיות של החברה. תדיר-גן לא לבד. להערכת מכון הייצוא, החברות הישראליות בתחום חשופות בכ-300 מיליון דולר לשוק האמריקני בשלוש השנים הקרובות.
לדברי אורי פחטר, מנהל פיתוח עסקי רכב וקבלנות משנה במכון הייצוא, "ברור כיום למעלה מכל ספק כי היקף מכירות כלי רכב חדשים של כל יצרניות הרכב יפחת באופן משמעותי ב-24 החודשים הבאים. המשמעות היא שלא ייוצרו דגמים חדשים ולא יושקו פרויקטים חדשים בהם יוכלו החברות הישראליות להשתלב.
מעל ל-120 חברות ישראליות בתחום
"בדומה ליצרניות הרכב הגלובליות ויצרניות המשנה, גם החברות הישראליות בתחום כבר החלו להנהיג 'השבתה כפויה' של מפעליהן למשך תקופה של מספר שבועות ובמקביל הודיעו על צמצומים ופיטורים של עובדים", הוא הוסיף.
פחטר הדגיש כי אם כבר בעבר היה קשה לשכנע משקיע ישראלי להפקיד את כספו בפיתוח שמיועד לתעשיית הרכב, הרי שכיום, לנוכח הדיווחים העגומים אודות מצב התעשייה והעתיד הלא מזהיר שצפוי, איתור משקיע הופך למשימה כמעט בלתי אפשרית.
לדברי פחטר, כ-45 חברות ישראליות מייצרות ומספקות כיום חלקים וציוד מקורי ליצרניות הרכב הגלובליות וליצרניות המשנה שלהן. קבוצה של למעלה מ-60 חברות ישראליות נוספות עוסקת בייצור ובייצוא של חלקי חילוף לשוק המשני (Aftermarket).
קבוצה נוספת של למעלה מ-20 חברות עוסקת בתכנון, בייצור ובאספקה של תוכנות, מערכות מדידה ודיאגנוסטיקה, כמו גם כלי חיתוך וחריטה, שבכולם נעשה שימוש בהליכי הייצור של תעשיית הרכב.
בנוסף לחברות אלה, ישנן חברות רבות נוספות שמייצרות ומייצאות מוצרים שהן בבחינת מוצרי לוואי לתעשיית הרכב, כגון חברות המספקות מוצרי אבטחה ואיתור וכן טכנולוגיות ומוצרים שונים שפותחו במקור לטובת התעשייה הביטחונית ועברו התאמה לתעשיית הרכב.
אבל לא כולם יוצאים מפסידים מהמשבר בתעשיית הרכב הפרטי. לדברי פחטר, כבר השנה נרשמה צמיחה אדירה בהיקף הביקוש לאוטובוסים ומיניבוסים והיצרניות הרלוונטיות הציגו עלייה ניכרת בהכנסותיהן. גם תחום האנרגיה החלופית ופתרונות חלופיים להנעת כלי רכב ימשיך לצבור תאוצה בתחום.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.