המגזר שיתאושש ראשון

המניות נסחרות בשווי נמוך בשיעור 30% בהשוואה למחיר שתמורתו ייסחרו ב-2009

הכותב הוא מנהל מחלקת המחקר של בית ההשקעות IBI

בנובמבר 2008 הגיעו מניות הבנקים לשפל של יותר מ-15 שנה. הבנקים נסחרו במכפיל הון ממוצע 0.54. כלומר שווי השוק הכולל של הסקטור היה רק 55% מההון העצמי הרשום של הבנקים.

בנובמבר נרשם רגע "היסטורי", שכן ב-15 שנים אלה, עברו הבנקים בישראל את המיתון הכבד ב-2002, את המשבר הפיננסי העולמי ב-1997 (קריסת מטבעות המזרח הרחוק ושמיטת החובות ברוסיה) וכן את המיתון ב-1993 ופיגועי שנת 1996.

מאז השפל שנרשם בנובמבר, הבנקים רשמו עליה בשיעור 11% בממוצע ומניותיהם נסחרות כרגע במכפיל הון ממוצע 0.6, שעדיין משקף מחירי שפל דומים למחירי השפל שבהם נסחרו הבנקים ברבעונים הראשונים של 2002.

ראשונות להיפגע

התבוננות היסטורית מלמדת שמניות הבנקים הן הראשונות להיפגע, כאשר יש ציפיות בקרב פעילי השוק למשבר ריאלי, וגם הראשונות להתאושש, עוד לפני שהשוק מראה סימני התאוששות של ממש.

הסיבות לכך מגוונות - מרכזיות הבנקים בכלכלה המקומית גורמת לבנקים להיות "אופציה" על המשק הישראלי. הסיבה השניה היא שמשקיעים רבים, בעיקר זרים, משקיעים במשק הישראלי דרך מניות הבנקים.

נחמת העניים והצרה הגדולה

הבנקים הישראלים נמצאים בתקופה לא פשוטה - המחיקות בהונם מצטברות כבר יותר משנה, בעיקר על תיק ני"ע המגובים בחו"ל ולאחרונה גם על תיק ני"ע הקונצרני בישראל. תיק זה ימשיך להניב הפסדים נוספים ברבעונים הקרובים.

נחמת עניים - התיק הקונצרני בחו"ל יתפוגג מעצמו תוך שנתיים וחצי בממוצע.

הצרה הגדולה - תיק האשראי לציבור ובעיקר האשראי לתחום העסקי. היקפם של החובות הבעייתיים גדל כבר ברבעון השלישי והיקף חובות המסופקים איתו. כבר ברבעון השלישי הפרישו שני הבנקים הגדולים (בחישוב שנתי) 0.9% מתיק האשראי לטובת חובות שפרעונם מוטל בספק.

התחזיות שלנו ל-2009 מתמחרות קפיצה בהיקף החובות הבעיתיים ביותר מפי שניים מהממוצע הרב שנתי, שעומד כיום על 0.6% מתיק האשראי.

הצד החיובי

דבר חיובי מצד המשקיעים במניות הבנקים (ולא מצד לקוחות הבנקים המשלמים יותר על אותם שירותים ומוצרים) הוא הגידול במרווחי המימון. הורדות הריבית במשק לא שינו את מדיניות הבנקים ברבעון הרביעי. כל האינדיקציות מדברות על קפיצה בשיעור הריבית להלוואות - בעיקר למגזר העסקי וגם לפרטי.

מרכזיות הבנקים בכלכלה המקומית יוצרת, דה פקטו, ערבות מדינה מלאה לחמשת הבנקים הישראלים הגדולים. הבנקים הישראלים ישרדו להערכתנו את המשבר הזה, ויגיעו לסופו עם תיק ני"ע מצומק. הבנקים יעזרו לעצמם, אם ינקטו בצעדי התייעלות.

השורה התחתונה

המסקנות שלנו הן שמחיר מניות הבנקים הישראלים משקף תרחיש רע, שחלקו יתממש אבל לא במלואו. הבנקים יספקו תשואה חד ספרתית במהלך 2009 ודו ספרתית ב-2010. להערכתנו מניות הבנקים נסחרות במחיר נמוך בשיעור 30% ביחס למחיר שסימנו כמחיר יעד לסוף 2009.

בנקים ליאור רבינוביץ