פישר: "הבעיה העיקרית היא לא במערכת הבנקאית שממשיכה לתפקד היטב אלא במערכת האשראי החוץ בנקאי שכבר התכווצה ואי אפשר לגייס דרכה הון"

נגיד בנק ישראל בכנס הבינלאומי השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) : "מדיניות הריבית של בנק ישראל אקטיבית והיא מיועדת לחזק את היכולת של המשק להתמודד עם השלכות המשבר, שהוא מהגדולים שידענו מזה למעלה מ-70 שנה"

"הפיקוח על הבנקים מעמיק, מרחיב ומגביר את המעקב אחר ההתפתחויות במערכת הבנקאית, גם בצד האיתנות וגם בצד המערכת הבנקאית כמקור עיקרי למתן אשראי".

כך אמר בערב (ד') נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בכנס הבינלאומי השנתי לביטחון לאומי של ארגון ה-INSS.

על האשראי החוץ בנקאי, אמר פישר כי "הבעיה העיקרית היא לא במערכת הבנקאית שממשיכה לתפקד היטב אלא במערכת האשראי החוץ בנקאי שכבר התכווצה ואי אפשר לגייס דרכה הון".

פישר ציין כי "מתחילת 2008 ועד סוף אוקטובר, האשראי הבנקאי לציבור גדל בכ-10%. בחודשים אוגוסט-אוקטובר הואץ הגידול באשראי והוא עמד על קצב שנתי של 15%. בנק ישראל יסייע לבנקים בכל הכלים העומדים לרשותו, ככל שהדבר יידרש".

עוד אמר פישר כי "מדיניות הריבית של בנק ישראל אקטיבית והיא מיועדת לחזק את היכולת של המשק להתמודד עם השלכות המשבר, שהוא "מהגדולים שידענו מזה למעלה מ-70 שנה" כלשונו.

הנגיד עוד קרא לישום מיידי וללא דיחוי של חבילת הצעדים שגיבש משרד האוצר. "לקח שלושה חודשים עד שגובשו ואושרו הצעדים בממשלה ובכנסת. זה בזבוז זמן יקר שיכולנו לנצל לטובת המשק", טען פישר והוסיף "אני מקווה שלא יהיו עיכובים נוספים. חשוב שהצעדים יצאו לפועל. המשבר לא ממתין לנו". פישר התייחס לתקופת הבחירות הסוערת ואמר כי "חשוב לטפל בתקופה זו תקופת בחירות- על פי הסטנדרטים שאימצנו עד כה- מדיניות אמינה, שיתוף פעולה ונמרצות. אם נקפיד על זה, המשק הישראלי יעבור את המשבר הנוכחי בהצלחה.

השפעת הדו''ח של קרן המטבע הבינלאומית שנחשף אתמול ניכרה בנאומו של הנגיד, שאמר כי "יש לנקוט במדיניות תקציבית זהירה, אבל במובן מסוים מרחיבה". מדובר בפעם הראשונה שהנגיד משתמש במונח הזה. עם זאת, הסביר הנגיד כי הגירעון בשנת 2009 יגיע לשיעור של 3%, אך "חשוב שלא נאפשר גידול הרבה מעבר לזה".

לדבריו, היכולת של המשק הישראלי לנהל מדיניות תקציבית מרחיבה מוגבלת עקב יחס החוב-תוצר הגבוה במשק וכתוצאה מכך הריבית שהממשלה תצטרך לשלם תעלה משמעותית אם גיוס הון של הממשלה יואץ. נזכיר כי על פי דו''ח קרן המטבע יגיע הגרעון בישראל לרמה של 4%.